dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja się już więcej wypowiadać nie będę.
Groch o ścianę.

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
Wstawiam te które uważam za dobre jak na mnie bo do bardzo dobrych to mi duuuuużo brakuje i czekam na opinie żeby dowiedzieć się w jaką stronę się kierować i co robię źle. Jedni mówią super inni beznadziejne o tym samym zdjęciu a inni po co wstawiłeś zdjęcie, szkoda słów na Ciebie - kogo słuchać? :-|

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
Ja mam podobnie jak <b> rysiekp17</b> tez wrzucam zdjecia które moim zdaneim są dobre, ale niestety okazuje sie ze sa bardzo kiepskie. Ale przynajmniej dowiaduję sie paru rzeczy czego nie należy robić, jak patrzeć na zdjęcia.

A co do zdjęc tutaj umieszczonych najlepsze moim zdaniem to ten wyścig kolarski, 12 tez by bardzo fajna była gdybyś poczytał o kompozycji.
I jeszcze zdjęcie na które warto zwrócić uwagę to to z tym schematem. Poczytaj uwagi kolegów i zrób podobne stosując te uwagi.

16. Nie mam jakoś ostatnio pomysłów na zdjęcia ale ustrzeliłem coś takiego i pytam was o zdanie :-)

[ Dodano: 2009-08-08, 21:10 ]
no dobra wiem te patyki z tyłu psują, lecz czy idę w dobrym kierunku ?

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Ten niespokojny bokeh to chyba z heliosa :roll: .
Jest nieźle.Jeżeli modelka trochę "przyaktorzy"to będzie bardzo dobrze.

No musze powiedzieć że bardzo fajnie to wyszło.
Fajny bokeh - tylko te patyki jak już sam zuwazyłeś.
Jedyne co to mogę doradzić by rozmawiać z modelka i robić zdjecia z zaskoczenia. Mi bynajmniej z moja żonką pozowane nie wychodzą.
Pozdrawiam i zycze owocnej nauki

akurat z pancolara ;) ciężko z nią robić niepozowane jak się nie ma af, za dużo się rusza :-P

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
a ja myślę, że rysiekp17 taką "prowokację" artystyczną sobie urządza.
na 16 sądząc po pozycji modelka się nie ruszała a mimo to zdjęcie jakieś takie jakby nieostre cy cuś

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
Tak to prowokacja artystyczna :-)
Ostrość nie jest na oczach tylko na piersiach.gezaj, :-B

dany napisał/a:
Ostrość nie jest na oczach tylko na piersiach

w sumie ... słusznie

starałem się na lewe oko (patrząc na nią) a przy powiększeniu widać że bardziej na policzku wyszło ale to dopiero na rawie widać. kurcze teraz widzę, że trzeba odblask na nosie poprawić bo głupawo wygląda ale jak możecie to raczej kadrowanie komentujcie niż szczegóły :P chyba że jest tak dobrze że nie ma się do czego przyczepić :lol:

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
rysiekp17 napisał/a:
jak możecie to raczej kadrowanie komentujcie niż szczegóły

A od kiedy brak ostrości na osobie portretowanej (tam gdzie powinna być) to szczegół?!

A kadrowanie? Powiem tak, mnie oczy bolą od patrzenia na ten kadr. Ten łokieć bez sensu a za to brak powietrza dziewczynie przecież, te badyle...

zwróć uwagę na tło jak focisz portret, te badyle mimo, że rozmyte przeszkadzają. Miałeś ładną modelkę a skiepściłeś fotkę.

Cytat
a za to brak powietrza dziewczynie
tzn ?

Krasio1  Dołączył: 06 Lip 2008
to znaczy ,że zostawiłeś zbyt dużo miejsca z lewej strony ,zostawiając zbyt mało z prawej żeby dziewczyna miała miejsce "oddychać".

myślałem że centralne portrety są nie atrakcyjne

Krasio1  Dołączył: 06 Lip 2008
Niewiem, ja się nie znam ;p Powiedziałem tylko o co chodzi z powietrzem :D

dyskusja sie robi ciekawa.
Przy takiej pozycji gdzie powinno być wiecej miejsca z tej strony w którą ciało jest wygiętę ? czy z tej w która patrzy?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
rysiekp17 napisał/a:
myślałem że centralne portrety są nie atrakcyjne

Bo są! (nie zawsze oczywiście) Kto Ci każe centralnie?

pinus napisał/a:
Przy takiej pozycji gdzie powinno być wiecej miejsca z tej strony w którą ciało jest wygiętę ? czy z tej w która patrzy?

Przy tej pozycji to ja bym się mocno zastanowił czy naciskać spust migawki. A powietrze ma byc tam, gdzie jest potrzebne. Tu się nam dziołcha zaraz udusi.

Arti, Ale nie mam n amyśli dosłownei tego portretu - tylko cos w tym stylu , czyli wiecej miejsca przed "płucami" modelki ;)

Skocz do: