Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Nowa szybka przeglądarka Maxthon.
Ostatnio zaczęłem używać Maxthona.
http://www.maxthon.com/
Jest to w zasadzie nakładka na IE.
Wśród wielu zalet posiada : wbudowaną świetnie działającą blokadę reklam no i jest dosyć szybka.
Można zmieniać skórki , jest po polsku, obsługuje gesty myszy a szybkość przewijania stron dużo większa niż np.: w Firefox.
Polecam wypróbować.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
Nowa
khem ;-)
wikipedia.pl napisał/a:
Pierwsze wydanie 11 lipca 2002

a co do szybkości - szybki jest też IE, bo jest zintegrowany z systemem, ale do Maxthona jak i Avant Browsera mam stosunek obojętny (tzn mam je gdzieś z powodu) :

Cytat
Niewątpliwą wadą Maxthona "odziedziczoną" po IE jest silne uzależnienie od systemu , słaba obsługa nowoczesnych standardów (szczególnie jeśli chodzi o kaskadowe arkusze stylów), czy wreszcie liczne błędy i "dziury" w silniku Trident.

Ja tam jestem bez uprzedzeń.

Praktycznie wady o których piszesz nie mają żadnego znaczenia jak się odwiedza normalne strony w tym to forum.

Za to główną zaletą jest blokada reklam, konfigurowalność i szybkość działania.

Nowa nie jest to fakt nie każdy program od razu zdobywa popularność poza tym przez te lata rozwoju stała się ona konkurencyjna i dopracowana w stosunku do Opery, FF i innych.

Ściągnij i potestuj przez jeden dzień a sam się przekonasz że nie jest taka zła.

Markus, wydaje mi się, że nie wiesz o czym piszesz

Maxthon jest shellem dla silnika Trident, tak samo jak Internet Explorer
dlatego ma wszelkie zalety IE oraz niestety wszelkie jego wady + kilka bajerów, które w większości i tak są dostępne w IE 8

nie po to ludzie odchodzą od IE (problemy z bezpieczeństwem, brak pełnej obsługi CSS i innych dzisiejszych standardów) żeby wracać do niego poprzez Maxthona (wilk w owczej skórze)

Markus napisał/a:
Praktycznie wady o których piszesz nie mają żadnego znaczenia jak się odwiedza normalne strony w tym to forum.

teraz się nie obraź, ale
czasami mam wrażenie, że wypowiadasz się jako expert w dziedzinach w których nie masz żadnego doświadczenia (taka wiedza z "Komputer Świata")
do tego forum jak i wielu innych stron w sieci wystarczy mi Lynx, ale nigdy nie powiem że jest to przeglądarka z której mogę korzystać na codzień - zdarza mi się, ale w konkretnych sytuacjach
silnik Internet Explorera jest przestarzały, okrutnie przestarzały, Maxtohon (tak jak inne przeglądarki wydane na starym Tridencie) przechodzi ACID 3 w 20 punktach na 100 możliwych - to jest tragiczne, i nie odpowiada ani dzisiejszym, ani wczorajszym standardom

braki obsługi standardów w IE doświadcza się codziennie, na wielu stronach, chyba że się ma klapki na oczach
codziennością jest w pracy programisty aplikacji webowych (nie webmastera) tworzenie specjalnych hacków tylko i wyłącznie dla IE, bo ta upośledzona przeglądarka nie radzi sobie z istniejącymi od wielu lat standardami

mógłbym tak pisać jeszcze kilka godzin, ale chyba nie ma sensu

tylko proszę - ludzie, używajcie dowolnej przeglądarki (czy to na silniku Gecko czy WebKicie) ale niech nie będzie ona oparta na Tridencie :!:
zaoszczędzicie sobie oraz programistom wielu nieprzespanych nocy :idea:

Markus napisał/a:
Nowa nie jest to fakt nie każdy program od razu zdobywa popularność poza tym przez te lata rozwoju stała się ona konkurencyjna i dopracowana w stosunku do Opery, FF i innych.

Ale LOL :!:
Win 3.11 też nie jest nowy, ale przecież nie każdy system operacyjny od razu zdobywa popularność - widzisz analogię (ostatnia wersja Maxthona została wydana w 2007, od tamtego czasu Internet się jednak trochę zmienił, może tego nie zauważyłeś)

Markus napisał/a:
Za to główną zaletą jest blokada reklam, konfigurowalność i szybkość działania.

pokaż mi to, czego nie mam w FireFoksie, Operze czy Chrome

Markus napisał/a:
Ściągnij i potestuj przez jeden dzień a sam się przekonasz że nie jest taka zła.
miałem jeszcze jako MyIE gdzieś w okolicach 2001/2002 roku

wybacz, ale do sprawdzania renderingu na IE 6/7/8 wystarczy mi wirtualna maszyna z zainstalowanym Internet Explorerem w odpowiedniej wersji

Foinix  Dołączył: 03 Sie 2009
Re: Nowa szybka przeglądarka Maxthon.
Markus napisał/a:
szybkość przewijania stron dużo większa niż np.: w Firefox.
Polecam wypróbować.

A masz najnowszego Firefoxa 3.5.1 ? :-P Jest 2x szybszy od poprzedniej wersji, i 8x szybszy od wersji 2.0

Foinix napisał/a:
A masz najnowszego Firefoxa 3.5.1

najnowszy to jest 3.5.2 (m.in. poprawili obsługę ICC v4 która wyleciała z niewiadomych powodów w poprzednich wersjach)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Udostępnili do testowania 3.6.

Dla mnie podstawową zaletą jest blokowanie reklam i tego nie ma i nie będzie w Operze , Chrome a jest tylko w FF.

Nie lubię stron przeładowanych reklamami.

Podchodzę praktycznie do zastosowań różnych programów.

Jak na razie nie znalazłem strony która by się źle wyświetlała.
Może trochę krótko testuje...

opiszon napisał/a:
zasami mam wrażenie, że wypowiadasz się jako expert w dziedzinach w których nie masz żadnego doświadczenia

Ekspertem nie jestem i staram się nie wypowiadać w tym tonie.
Nie chcę nikogo na siłę nawracać czy pouczać.

Podsumowując cudo to nie jest ale do forum czy NK :-) nadaje się znakomicie...

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Ja tam przesiadłem się z IE dawno temu, używam Opery która obsługę gestów myszy ma wbudowaną, można zmieniać skórki i też jest po polsku. A szybkość przewijania stron można sobie ustawić chyba w ustawieniach Myszy, bądź ustawieniach przeglądarki. Reklamy też można blokować.

Nie widzę sensu używania przeglądarki, która dopiero ze 2 lata po konkurencji wprowadzila zakladki stron, a przewagę ma tylko dla tego że jest wbudowana do Windowsa i wielu osobom innej się instalować nie chce.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Maxthon (wcześniej miał nazwę MyIE 2) był fajny, jak FF i Opera jeszcze nie pokazywały części stron poprawnie (po części dlatego, że ich kod był zapewne pisany pod IE).
A fajny był, bo miał zakładki i gesty myszy. A teraz? Nie widzę ani jednego powodu, dla którego byłby lepszy od FF.
Markus napisał/a:
Jak zwykle, dajesz do pieca, Markus. Co jak co, ale to forum nazwać "normalną stroną"...

Markus napisał/a:
Dla mnie podstawową zaletą jest blokowanie reklam i tego nie ma i nie będzie w Operze
Blokowania reklam używam od 2 lat.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Dla mnie podstawową zaletą jest blokowanie reklam i tego nie ma i nie będzie w Operze , Chrome a jest tylko w FF.
:shock:
Kurde nie wiedzialam - i uzywam w Operze zanim byllo w FF. Co wiecej - nie trzeba zadnego plugina - po prostu jest.

Markus napisał/a:
Dla mnie podstawową zaletą jest blokowanie reklam i tego nie ma i nie będzie w Operze
Ja Opery nie uzywam, a wiem, że jest.
http://operawiki.info/OperowyAdBlocker

Jarek Dabrowski napisał/a:
Jak zwykle, dajesz do pieca, Markus. Co jak co, ale to forum nazwać "normalną stroną"...

Chodzi mi o to że na forum raczej nie spodziewam się jakiś skryptów które będą mi same instalowały trojany czy wirusy....

opiszon napisał/a:
najnowszy to jest 3.5.2 (m.in. poprawili obsługę ICC v4 która wyleciała z niewiadomych powodów w poprzednich wersjach)
Mój 3.5.2 nie radzi sobie z v4.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Ja Opery nie uzywam, a wiem, że jest.
http://operawiki.info/OperowyAdBlocker
W zasadzie to jest starsza wersja. Teraz po prostu jest "Zablokuj zawartość" i klikasz sobie co chcesz zablokować na stronie. Dane zapisywane są w urlfilter.ini.

Btw. Używa jeszcze ktoś tego Maxthona? Bo w zasadzie rozpoczełą sie tu krucjata przeciw niemu (i przeciw IE), a nie o to chodzi w zasadzie

Maxthon jest wygodny i używam go na przemian z Firefoxem.
Blokowanie reklam jest prostsze niż w Operze.
Jako test wejdźcie sobie na optyczne.pl z FF i ad-blockiem oraz spróbujcie z Maxthonem.
W FF nie obejdzie się bez dodatkowego blokowania skryptów:-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
No niestety - nie wyprobuje, bo nie dziala w moim OSie.

Markus napisał/a:

kolejny raz, wyżej masz już linka do Operowego urlfilter
tu coś do Chroma, są też inne rozwiązania
http://www.mychromeaddons...ome-ad-blocker/

i nie rozumiem skąd ta pewność, że
Markus napisał/a:
tego nie ma i nie będzie w Operze , Chrome a jest tylko w FF.
Cytat
Mój 3.5.2 nie radzi sobie z v4.

całkiem możliwe, nie sprawdzałem, piszę tyle, co było w changelogu firefoxa ;-)
dobra, źle doczytałem - wcześniej ICC nie działało chyba wogóle, teraz działa ICC v2 a to że nie działa v4 jest jako "known bug"

[ Dodano: 2009-08-13, 10:59 ]
Markus, a tak BTW - ja bym się nie odważył wejść przy pomocy Internet Explorera na moje konto w banku ;-)

pamiętaj że IE jak i wszystkie przeglądarki na nim oparte, służą do przeglądania Internetu z twojego komputera, oraz na odwrót :evilsmile:

Mygosia pozostaje Ci jedynie FF i dodatek yesscript...

Skocz do: