pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
Tulipan 52mm-kiepski materiał
Uszkodziłem w dniu dzisiejszym moją osłonę na obiektyw kitowy w Samsungu GX-20. W poszukiwaniu ciekawego ujęcia uderzyłem delikatnie tulipanem w twardą przeszkodę i tulipana trafiło. Początkowo myślałem, że tylko wyskoczył z zabezpieczenia na szkle, ale po szczegółowych oględzinach okazało się, że wyłamały się te p...e malutkie ząbki. Ten plastik jest beznadziejnie kruchy. To co zostało z tych ząbków, pęka pod palcami. Mieliście z tym g.. podobne przypadki? Chyba jakiś robol w Samsungu czegoś nie dosypał do tworzywa, albo robią je ze zużytych butelek. Dodam tylko, że foty i tak nie zrobiłem, bo mnie ten p.. tulipan rozproszył.

Doktor_Vincent  Dołączył: 04 Lip 2009
Tak, mojemu bratu pękł, (kit od k100ds) ale chyba nigdy mu się nie przydał, a uszkodzony został podczas leżenia sobie.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
a mój spadał nie raz z 2 metrów o czym świadczą obfite dość rysy na nim i nic mu nie było...

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
pepek

Twój tulipan musiał być felerny. Tulipany w szkłach P są pancerne. Mnie w 50-135 wyłamały się kiedyś w sytuacji krytycznej prowadnice na górze obiektywu gdzie zatrzaskuje się tulipan, a sam tulipan jest cały i zdrowy.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Benek napisał/a:
Mnie w 50-135 wyłamały się kiedyś w sytuacji krytycznej prowadnice na górze obiektywu gdzie zatrzaskuje się tulipan

Na pocieszenie powiem Ci, że to żadna sytuacja krytyczna, tylko – niestety – felerna przypadłość dłuższych gwiazdek. Sam widziałem trzy egzemplarze tak uszkodzone...

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Może kupisz na allegro.
W najgorszym przypadku będzie Cię kosztował tyle co stary kit I :-)

Skocz do: