Anzelm  Dołączył: 03 Kwi 2008
nieostry Chinon
Zachęcony dobrymi opiniami o chinonach sprawiłem sobie CE-5 z ebaya. Lekko zaniepokoiło mnie, że z każdym ze szkieł pentaxa (50/1,4, 24/2,8, 100/2,8) nie dało się ustawić ostrości na nieskończoność, tzn. daleki obiekt, obiektyw odkręcony na maxa, ale jeszcze sporo brakowało do zejścia się linii na klinie. Po wywołaniu testowej kliszy okazało się, że defekt ten daje o sobie znać w całym zakresie ostrzenia, na matówce przy ustawianiu ostrości było cacy, a na kliszy spory backfocus. Opisałem przypadłość sprzedawcy, bez podania faktu, że pstrykałem ze szkłami pentaxa, a ten wyraził ubolewanie i mówi, że problem złego ustawienia ostrości nie może leżeć po stronie korpusu, tylko wynika z wadliwej współpracy aparatu z optyką, stwierdził, ze u niego ze szkłami Chinona wszystko było cacy i zapewne problem tkwi w niededykowanych obiektywach i pyta z jakimi szkłami testowałem aparat.
I co Wy o tym sądzicie, ja muszę przyznać, ze zbił mnie trochę z tropu, ale przecież gdyby coś takiego miało miejsce, to zapewne nie raz pojawił by się taki temat na forum, a ja nic takiego nie znalazłem.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Trochę mało prawdopodobne, żeby odległość klisza-bagnet była w tym Chinonie inna niż wskazuje norma. Jeśli nie możesz ustawić na nieskończoność według klina, a gdy ustawisz według klina ostrość, a potem na kliszy masz ostrość dalej (back focus), to znaczy, że (pewnie) płaszczyzna matówki jest źle ustawiona. I jest to jak najbardziej po stronie korpusu. Nie daj się zbić z tropu sprzedawcy. W ogóle obejrzyj tę matówkę, czy ona siedzi w ramce jak powinna (jeśli tam jest ramka, bo nie wiem).

Anzelm  Dołączył: 03 Kwi 2008
Matówka jest niewymienna, także łatwo dostępnej ramki jako takiej nie ma, ale faktycznie dopatrzyłem się, ze było już coś w nim grzebane - śruba znajdująca się "w połowie" gąbki amortyzującej lustro jest nieoryginalna.
Odbiegając od tematu, nie wiem już czy się śmiać, czy płakać na dotychczasowych moich 5 transakcji na ebayu 4 były mniej lub więcej trefne, ehhh nie ma co psioczyć na allegro :evil:

Skocz do: