claypool  Dołączył: 07 Lip 2009
[Calypool]

[ Dodano: 2009-08-01, 12:04 ]
Witam posiadam aparat samsung gx-20 do tego obiektyw kitowy 18-55 II oraz stałkę 50mm 1,4. Jestem totalny amatorem, ktory ma dużo woli zeby sie rozwinać. dlatego prosi o konstruktywną krytykę.

[ Dodano: 2009-08-01, 12:06 ]

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
claypool napisał/a:
Jestem totalny amatorem
Witaj!Wiesz,każdy od czegoś zaczynał,jeden lepiej drugi gorzej.Ja np. zaczynałem od przeglądania zdjęć innych,od zapoznania się podstawą kadrowania,kompozycji,ekspozycji itp.dyrdymały.W chwili obecnej Twoje zdjęcia,które wstawiłeś to one do mnie nie gadają.No może ostatnie,widać w nim jakiś pomysł.Co do wielkości zdjęć to wstawiaj o wielkości 700 pikseli na dłuższym boku,jak dasz większe to zostanie przeskalowane a co za tym idzie może stracić na jakości.Na koniec życzę Ci abyś jak najszybciej przyswoił sobie podstawową wiedzę i do boju.Masz super sprzęt jak na początek,w chwili obecnej wykorzystujesz go w 10%.Walcz o te pozostałe 90%.

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
Re: [Calypool]
claypool napisał/a:
który ma dużo woli żeby się rozwinąć.

no i dobrze że masz dużo chęci, bo ważne żeby chcieć.

hmm pokora dźwignią sukcesu. Widoczków przesyłanie zaniechamy narazie i pouczymy sie jeszcze. A jak Dzidziuś sie spodoba?

http://lh4.ggpht.com/_0kz...00/SG200924.JPG

[ Dodano: 2009-08-01, 13:05 ]

Potomek jest ładny sam w sobie ale zdjęcia raczej na nie.Postaram się w kilku słowach co moim zdaniem nie halo.
1.Przede wszystkim za ciemno.
2.Balans bieli do poprawy.
3.Nieciekawe pozycje.
Moja propozycja jest taka,aby położyć dziecko samo np.na kocyku jak najbliżej okna(chodzi o światełko bo lampy z tego co w stopce widzę to chyba nie masz) i spróbować wtedy coś pstryknąć.Dobrze naświetlić,te dwa które wstawiłeś to są raczej mocno niedoświetlone(histiogram przypuszczam dochodzi co najwyżej do połowy wykresu).Pamiętaj,że w portrecie b.ważną rolę odgrywają oczy i usta(ostrość i odpowiednie miejsce w kadrze).Nie wiem czy jak na pierwszy raz nie za dużo zadałem lekcji do odrobienia. :-)

PS.Zapomniałem napisać o obróbce,im mniej czasu spędzisz przy robieniu danego ujęcia tym więcej spędzisz przy jego obróbce.Nawet najlepszy aparat nie wypluwa sam z siebie idealnych zdjęć.Praktycznie każde wymaga obróbki czytaj korekty.

Dobra znikam z tego tematu na kilka tygodni! :-?
Popracuje nad sobą!

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Zdjęcia z dzieciaczkiem fajne, szczególnie to pierwsze do którego widać tylko link, choć kadr może nie powala to jest bardzo oryginalne no i przede wszystkim ostre, bo to drugie chyba jest nie do końca trafione ale za to ma fajne światło i ten mały człowieczek taki bezbronny :->

[ Dodano: 2009-08-01, 18:36 ]
BTW nie masz przypadkiem smc-m 50/1.7? Czy już zmieniłeś na jaśniejsze szkło?

Eldred przyłapałes mnei na kłamstwie z obiektywem. Już sie poprawiam. :oops:
Po znajomosci na siłe dopatrzyes się plusów moich fotek. :-B
Też nieskromnie uważam ze pierwsze z dzidziusiem jest ciekawe.

nikola2711  Dołączyła: 18 Gru 2007
andrzejb, zgadzam się w 100%.
Początki są trudne, ale wiedza techniczna i oglądanie prac innych dużo ułatwia i rozwija umiejętności.

Pomysł bardzo dobry ale BW wyszło biało-szare(mało czerni). :-)

ucze się, kombinuje jak zaleciliście i o takie cos dziś pstrykłem. Moze zmiana na B&W nie za udana ale dopiero próbuje w tej materii. Moze jakies wskazówki?
Jak sie spodoba zdjęcie to wrzuce jeszcze kilka z tej serii martwej natury a jeśli nie to będe pstrykał dalej różne rzeczy i za miesiąc znowu zaatakuje forum.

[ Dodano: 2009-08-15, 19:59 ]

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
andrzejb, ma rację, obróbka kolorystyczna średnia ale pomysł świetny, popraw i pokaż.

[ Dodano: 2009-08-16, 11:46 ]
Teraz chyba już lepiej

[ Dodano: 2009-08-16, 11:57 ]

[ Dodano: 2009-08-16, 11:58 ]
Celowo na ostatnim zrobilem bardzo mala głębię ostrości na pełnej dziurze.

[ Dodano: 2009-08-17, 13:21 ]

[ Dodano: 2009-08-18, 21:27 ]

[ Dodano: 2009-08-18, 21:29 ]
Taka moja sesja z martwą naturą. Nad przeróbką na czrno białe musze poracować. Może jakieś wskazówki?

Skocz do: