diun  Dołączył: 22 Lip 2009
[diun] zdjęcie
Cześć,
chciałbym zamieścić i moje fotki. Co jakiś czas będę zamieszczał nowe.
Proszę o ocenę i opinię (fotka na ustawieniach ręcznych: migawka, przysłona, ostrość).
1.

2.

dzięki za odp.

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
No fajnie że kupiłeś aparat. Poćwicz tak z 3 tyg i wtedy zamieść zdjęcia do oceny ;-)

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Zimny prysznic ? Ale nie zniechęcaj się. Popróbuj, będzie lepiej.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Odnoszę nieodparte wrażenie, że większość tego działu służy przede wszystkim ćwiczeniu asertywności zaglądających w te wątki.

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
Witaj.Fajnie,że dołączyłeś do użytkowników "jedynej słusznej marki".
1.Dzieciątko ładne ale sam portrecik posiada kilka podstawowych błędów:
a.Centralny kadr,widziałbym większy oddech.Trochę bez sensu jest pozostawianie tyle wolnej przestrzeni za głową dziecka.
b.Ostrość powinna być na oczach.
c.Jeżeli to ma być do albumu to wystarczy ale jeśli coś więcej to trzeba popracować nad światełkiem,samo użycie lampki wbudowanej lub dedykowanej nic nie załatwia.
d.Tło odgrywa bardzo ważną rolę w portrecie nie powinno rywalizować z osobą portretowaną.
Teraz już wiesz co i jak to do roboty,czekam na wyniki. :-D

2.Dla mnie to raczej testowe nie nadające się do oceny więc zamilczę.

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
diun, ogólna zasada tego działu jest taka, że wieszamy tu zdjęcia żeby się nimi chwalić, a nie się za nie wstydzić. Pooglądaj zdjęcia innych, poczytaj o fotografii, zrób pierwszy tysiąc własnych zdjęć, a potem dopiero coś nam pokaż.

andrzejb napisał/a:

c.Jeżeli to ma być do albumu to wystarczy ale jeśli coś więcej to trzeba popracować nad światełkiem,samo użycie lampki wbudowanej lub dedykowanej nic nie załatwia.

Podpowiem jeszcze odnośnie lampy. Zanim dorobisz się zewnętrznej lampy możesz radzić sobie w prosty sposób dając np. przed lampę zwykłą kartkę papieru lub kawałek mlecznego cienkiego plastiku aby rozproszyć/zmiękczyć cienie. Można założyć na wbudowaną lampę piłeczkę ping-pongową albo opakowanie po filmie fotograficznym itd itp. Zabiegi te zabierają sporo światła ale od czego mamy w K20D dobre ISO.W ustawieniach aparatu zwiększ siłę lampy błyskowej. Czekam na następne zdjęcia.

DeKa napisał/a:
Podpowiem jeszcze odnośnie lampy.
Najprościej to bez lampy i pokombinować ze światełkiem wpadającym zza okna.

diun, pewnie mnie nie cierpisz ale musiałem. Pooglądaj sobie trochę digiarta albo plfoto, porób trochę przemyślanych zdjęć i wstaw jedno z 30 albo nawet z 50 które uważasz za swoje najlepsze jakie dotąd zrobiłeś.
A i nie zniechęcaj się ;-) (nawet jeśli arti coś powie :-P gościu chce dobrze)

[ Dodano: 2009-08-16, 20:09 ]
ps. zapraszam do wyzywania się na moich zdjęciach :lol:

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
Miałem już tego nie robić, ale...

quasi, skoro tak to jednak korzystniej na B&W lepiej w tym kierunku. Chłopiec ma ładne oczy i trzeba je pokazać, jaśniejsze.
diun, jeżeli sobie nie życzysz to wykasuję te zdjęcia i już więcej nie będę

Panowie,
cieszę się że podjęliście temat. Bardzo dziękuję za uwagi oraz za krytykę.
W ramach nauki nie ma problemu, możesz zamieszczać tutaj swoje poprawki na zdjęciach. Jedno tylko pytanie czy wy robicie obróbki w jakiś programach graficznych?

diun napisał/a:
Jedno tylko pytanie czy wy robicie obróbki w jakiś programach graficznych?

Oczywiście i jest ich mnóstwo. Komercyjne i bardzo dobre photo shop, carel paint shop pro. Do raw-ów lightroom. Z darmowych, co nie znaczy, że gorszych gimp. Baardzo rozbudowany. Dużo tego, do wyboru do koloru. W sieci pełno tutoriali jest a warto nauczyć się przynajmniej podstawowych funkcji jakiegoś programu.

co do programów PS ma wszytko co mi potrzeba. Tylko nie wiem czy warto pokazywać zdjęcia które obrabia się. Wiadomo że można trochę poprawić i zatuszować. Bez obrabiania, powiedzcie mi jak fotka nr.2? - zamieściłem ze względu na to że żona mnie o to poprosiła - spodobało się jej i chce je mieć w antyramie - więc je stawiam. Proszę o opinie.

mac710  Dołączył: 18 Maj 2008
2. - brakuje ostrości na kwiatku z pierwszego planu. W zasadzie każdy kwiatek poucinany w kadrze.

diun napisał/a:
Tylko nie wiem czy warto pokazywać zdjęcia które obrabia się.

Nie rozumiem takiego podejścia. Przecież w ciemni też się zdjęcia obrabia. Retuszuje, kadruje itp. itd. to dlaczego nie cyfrowo ?

diun napisał/a:
Bez obrabiania, powiedzcie mi jak fotka nr.2?

No widzisz, bez obróbki jest za ciemne.
Skoro pracujesz w PSie to ja zrobiłbym tak:
1. delikatne zmniejszenie nasycenia barw
2. dość mocne rozjaśnienie i lekkie podbicie kontrastu
3. użycie czegoś takiego jak cień/podświetlenie 20%

Lub:
1 zabawa poziomami, środkowy znacznik w lewą stronę
2. podniesienie jasności i kontrastu

No i zdjęcie z kwiatkami od razu trzeba było wstawić zamiast tego nocnego ale mac710 ma rację.

2 niedoświetlone

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Ja tylko napiszę żebyś nigdy, przenigdy nie obrabiał fotek samodzielnie i uzyskiwał na nich efekty takie jakie chciałbyś (tak jak to robi większość uznanych fotografów). Lepiej to zrobi soft aparatu uśredniając wszystko :D. A tak poważnie, trzeba trenować bo te pstryki to robią wrażenie zachwytu nowym aparatem, a nie fotografią. Każdy zaczyna i nie jest lekko, :-B na zachętę. Komentuj i oglądaj pstryki innych to też dobra nauka :-)

Skocz do: