citipunk  Dołączył: 18 Lip 2009
transajcja dekady :)
nie ma Hyde Parku to tu się pochwalę :)

wyszedłem dziś na miasto popatrzyć czy w komisach nie ma jakiegoś szkła. W dwóch gdzie jakieś 3 lata temu można było kupić całkiem fajne lustrzanki nie było kompletnie nic... nawet nie było gablotki która wtedy specjalnie na tego rodzaju sprzęt tam stała.
Trochę zawiedziony stwierdziłem że wracam do domu, a po drodze jakieś piwko wezmę.
wracając na chodniku zauważyłem stoliki z jakimś badziewiem- wyprzedaż podwórkowa.
patrze, leży jakiś aparat... jakby jakiś stary aluminiowy zenit. obracam go... a tu pentax (taki jak na górze tej strony, tylko aluminiowy). szkło 50mm f2, filtr polaryzacyjny hoya, i skylight photaxa... to nieźle :) pytam ile chcą za to. Laska mówi że za cały zestaw 20 funtów... obok leży lampa pentaxa AF160, i tamron 80-210mm w twardym solidnym pokrowcu. powiedziałem że biorę, żeby mi odłożyła, tylko po kasę do bankomatu skocze.
wróciłem, zapłaciłem, pytam się laski czy ma jeszcze jakieś aparaty. Ona że ma jeszcze automatyczny SLR pentaxa, ale że to nie cyfrówka. to ja jej na to że bym go zobaczyć chciał. powiedziała że za 10 minut może go przynieść. Przyniosła SFXn ze standardowym obiektywem 28-80mm, i instrukcją obsługi. odkręcam obiektyw... są styki do automatyki... myślę nieźle. no to za ile to? coś zaproponuj. ja jej mówię 15 funtów. Ona mi że chyba zgłupiałem :), bo przed chwilą jej 20 za starszy dałem. ja jej na to że tamten ma 2 obiektywy :)... dała mi go za 20.
w sumie całość dwa aparaty, trzy obiektywy, i lampa wyszła mnie ok 200 zeta.

Chyba właśnie zrozumiałem co czyją kobiety, i jakiej radości doświadczają jak jakieś fajne buty znajdą na wyprzedaży :)

[ Dodano: 2009-08-15, 20:09 ]

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
citipunk napisał/a:
nie ma Hyde Parku
:shock: http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=11

no to sorry- bo w sprzęcie byłem, i moje sokole oko nie dostrzegło ;)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Elegancko :-P

ciesze się jak dziecko ( aż 3 filmy kupiłem )

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Ja kupiłem całe dwa, jak dostałem Me Super. Jak dojdzie 50/1.7 kupie trzeci! :-o ;-)

w sumie to też 2 kupiłem, a trzeci gratis dostałem :P

jedno co mnie dręczy... to jak ta Pani która mi to sprzedała ma męża... i to były jego aparaty... to w poniedziałek w drodze do pracy przeczytam w gazecie o kolejnym zabójstwie w mojej okolicy :(

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Znaczy nabyłeś dwa nieciekawe aparaty, trzy badziewne obiektywy i za to dałeś 40Ł?I jeszcze dostałeś mało praktyczną i zupełnie zbędną lampę? No, to faktycznie jest powód do radości.

jeśli masz racje to filtr jest przynajmniej niezły :P

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Jeśli dobrze widzę, to ten Tamron 80-210 to adaptal. Jakie ma mocowanie? P/K czy P/KA? Jak to drugie, to resztę masz za darmo, a i sam adaptall też w bardzo okazyjnej cenie ;-)

wujek napisał/a:
Jeśli dobrze widzę, to ten Tamron 80-210 to adaptal. Jakie ma mocowanie? P/K czy P/KA? Jak to drugie, to resztę masz za darmo, a i sam adaptall też w bardzo okazyjnej cenie ;-)

PK.
ale patrząc na ebay to kup teraz za 50 euro

ten drugi- Pentax-f zoom28-80 1:3,5-4,5 myślę że też podobnie.

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
P/K to pewnie poniżej 20 można dostać, za 50 to P/KA

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
DrEwNiAK, juz dawno w drodze, trzeba sie uzbroic w cierpliwosc :-/

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
wybierz sie kiedys na car boot sale w twojej okolicy, tam mozna znalezc fajne rzeczy za jeszcze mniejsze pieniadze. np. sonnar w prawdziwie idealnym stanie, chyba nigdy nie uzywany za 10 funtow:) czasem na ebayu mozna tez za dobra cene cos dostac.

na gumtree tez mozna cos wyrwac. tam ludzie sie kompletnie nie znaja bo albo za jakis badziew podaja cene z kosmosu albo cos fajnego puszczaja tanio.
kumpel specjalizuje sie w wynajdywaniu takich cudow. kiedys podrzucil mi ogloszenie, koles sprzedawal mx'a z bajerami za £100 bo juz mu nie byl potrzebny. okazalo sie, ze niezly zestaw, wszystko w dobrym stanie - pozbylem sie na aukcjach tego co mi nie bylo potrzebne, cos sobie zostawilem sprzedajac w zamian inny podobny sprzet i koniec koncow wyszlo na to, ze za friko mialem ze dwie stalki smc, kupe filtrow, pozadna torbe i czarnego mx'a :)

plesniakowych gadzetow mam juz wystarczajaco stad trzymam sie takiego pomyslu: kolejne rzeczy chetnie ale tak aby mnie w ogolnym bilansie nic juz nie kosztowaly;)

Skocz do: