M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Sensia 100, Elitechrome Extra Color 100 , CT Precisa 100
Wszystkie skanowane (z paprochami niestety, ale wygladają przynajmniej jak slajd :lol: )Epsonem V200 jako kolorowy slajd , wszystkie 3 po zeskanowaniu wpadały w purpure , wszystkie ustawiane w PS na autokolor, i to wszystko.

Fuji Sensia 100

Kodak EliteChrome Extra Color 100

AgfaPhoto CT Precisa 100

Co do zdjęć z Elitechrome EC robionych w pochmurny dzień, po ze skanowaniu postacie i pies wyszły jak z kontry, natomiast na slajdzie wyraźnie widoczne sa kolory (żółty z czerwonym itp.), dobry slajd na pochmurne dni, szczególni na Anglie i Irlandie.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Nie ma sensu placic grubo za slajdy, a pozniej za wywolanie, by docelowo zeskanowac :-P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
I to jeszcze słabym (jak na slajdy) skanerem. :-)

Zeskanowałem po 4 klatki z każdego diapozytywu dla porównania, pozostałych klatek nie skanowałem i nie będe skanował :-B
Skaner jak skaner za taką cene :lol: , na pewno nie poradził sobie z kodakiem elit. ec, bo te rzucane na ściane są zdecydowanie jaśniejsze,z pięknymi kolorami, natomiast zeskanowane wyszły ciemniej.

Może macie skany AgfaPhoto CT Precisa 100 i Kodak Elitechrome EC 100 z Sensi już troche było.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
MMM napisał/a:
Nie ma sensu placic grubo za slajdy, a pozniej za wywolanie, by docelowo zeskanowac :-P

Ja mam całą zamrażarkę slajdów i ciszę się jak dziecko, gdy zakładam slajd do puszki.

Elitechrome fajnie podkreśla opaleniznę :-) I bosko wychodzą fiolety.
Poniżej Kodak Elitechrome ExtraColor 100; Falcon 85/1,4@1,4; MZ-5n pomiar matrycowy; skanowanie Epson V350 do RAW i obróbka w PS (głównie poziomy i kontrast).

Mnie się slajdy podobają dlatego że są po prostu inne. To pewnie, jak to określa dzerry, pewnego rodzaju Voo Doo ale co tam.
Wciąż myślę o ramkach. Może kiedyś wymyślę.
PS. Ja się staram kupować przeterminowane slajdy. Bez szaleństw.

[ Dodano: 2009-08-16, 03:14 ]
M.W napisał/a:
natomiast zeskanowane wyszły ciemniej

Ano, musiałem strasznie wyciągać żeby obraz miał ręce i nogi. Ale spokojnie daje się wyciągać. Praktycznie wystarczy lekko przyciąć światła i resztę korygować środkowym suwakiem.

Mi się bardzo spodobał ten Kodak. Ale pewnie po drugiej rolce przestanie. Szczególnie jak użyję innego szkła niż Falcon.

UUU cała zamrażarka slajdów :shock: zazdroszcze :-|
Zdecydowanie cyfra bardziej przypomina negatyw niż slajd.
Slajd jednak inaczej pracuje i oddaje obraz, to zupełnie inna bajka.

Wszystkie amatorskie slajdy są znakomite, sensia i precisa znakomicie pracują w słońcu, natomiast elitechrome extra color w pochmurne dni (znakomicie podbija kolory), w słoneczne dni jak dla mnie jest troche za intensywny, jest jeszcze elitechrome bez extra color, ale nie pstrykałem.

Jak rzuciłem na ściane wszystkie 3 to ja pierdziele :shock: :shock: :shock: jakie kolory i przestrzeń, aż strach pomyśleć jak pracują profesjonalne slajdy ze stajni ektachrome, kodachrome, velvia, provia i astia.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
M.W napisał/a:
UUU cała zamrażarka slajdów :shock: zazdroszcze :-|

Oczywiście przesadziłem. Ino pudełko konkurujące z mrożonkami ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja rzuciłem na ścianę provię 400. Nie powiem, ładnie to wygląda. ;-) Jednak do pochmurnych dni kupuję 81A, do ocieplenia kolorów.

Aha, pewnie wszyscy wiedzą, ale powtórzę: nie ramkujcie ani nie tnijcie slajdu w Rossmannie - przy tych czynnościach rysują slajd i widać to doskonale na rzutniku. :-(

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
ja sobie sam ramkuje.
a dzis przynioslem wynaleziony za grosze erefenowski prosty rzutnik zeissa;)

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
dsk napisał/a:
Aha, pewnie wszyscy wiedzą, ale powtórzę: nie ramkujcie ani nie tnijcie slajdu w Rossmannie - przy tych czynnościach rysują slajd i widać to doskonale na rzutniku. :-(

120 też rysują przy cięciu?
I niepocięty w czym zwracają?

Pierwsze slajdy naświetlam właśnie i w rossmanie zamierzam wołać o-P
W małym obrazku kodaka 64t na nocnych zdjęciach a w średnim velvie 50 o-)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Generic napisał/a:
niepocięty w czym zwracają?

W plasticzanej osłonie.
Długo się to potem prostuje.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Średnich nie rysują przy cięciu.
Pozdrawiam
Piotr

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Rossmanowy spisek, przeciwko małemu obrazkowi? :roll:

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Po prostu, średni format najpierw wkładają do folii, a potem tną. Mały obrazek odwrotnie. Z tym, że strasznie długo filmy się prostują jak przychodzą niepocięte, ale warto.
Pozdrawiam
Piotr

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
dsk napisał/a:
Jednak do pochmurnych dni kupuję 81A, do ocieplenia kolorów.

Może być za słaby. Lepiej od razu kupić 81B.

Skocz do: