Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
A ja z pierwszej ręki: w wyniku różnych knowań i kombinacji, będąc w Świdnicy zdecydowałem się na robótkę w Zgorzelcu i w Szczecinie bez wracania do domu. Oczywiście bez niemieckiej autostrady taki pomysł by mi głowie nie postał. Z pobieżnego sprawdzenia wyszło mi, że Zgorzelec - Szczecin po Polsce to 330km, autobahną 450km. Jednak dotarłem na miejsce w 3,5 godziny, a i tak pół godziny za długo przez fatalny jeszcze stan części drogi między Berlinem a Kołbaskowem. Żebyście nie musieli za wiele pytać: w zasadzie przestrzegałem limitów prędkości (z tolerancją 10km/h w plus ;-) ), gdzie nie było limitów też bez przesady - nie przekroczyłem 160.
Ciekawe jak długo bym jechał te 330km.
Co do trasy Dybona, to można cały czas autostradą, ale ...od dwóch dni :evilsmile:
Ja musiałem do Zgorzelca jeszcze drogą 94 jechać niestety. Jechałem 10-go sierpnia, otwarli 14-go :-?

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
opiszon napisał/a:
mdfan, piszę to co wyczytałem :-)

Eh, to nie czytaj więcej bzdur ;-) Autostrada to najbezpieczniejszy i najoszczędniejszy rodzaj drogi. Inna sprawa jak ktoś jeździ jak idiota. Takiemu to już nic nie pomoże - szkoda tylko, że czasem cierpią na tym inni.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Chodziło mi raczej o to że jazda autostrada jest trochę monotonna, bałem się tego że mogę przysnąć.
Co do spalania, wyszło mi poniżej 7l/100km w trasie. (panda 1.1 gaz).

No i jeszcze jedna uwaga. Jechałem z nawigacją.
Ta pokazywała trochę inną prędkość. Tzn, powyżej 100km/h pokazywała tak o 10km/h niższą niż licznik pandy, poniżej różnice były mniejsze.
Jechałem wg nawigacji, zobaczymy czy dostanę jakieś fotki z trasy (chociaż myślę że przy takich różnicach, to chyba zdjęć nie robią).

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Monotonii się boisz? Myślisz, że bezpieczniej jest dłużej, w tłoku, po drodze różnej szerokości i - delikatnie mówiąc - różnej jakości i nieraz fatalnie oznakowanej, wśród wyprzedzających na trzeciego i na czwartego zza Ciebie i z naprzeciwka, w towarzystwie rowerzystów i pieszych w różnym stanie itp itd co skutkuje większym zmęczeniem i gorszymi skutkami chwilowego "porażenia percepcji", niż szeroką, równą autostradą, po której wszyscy w tym samym kierunku jadą, a mandaty takie, że jednak spokojniej ludziska jadą?? Nie żartuj! Robię do 80 kkm rocznie, mam nakulane ponad milion, zdecydowana większość polskimi drogami i Twoja obawa jest dla mnie szokująca. Normalna kurde perwersja.
Poważnie Ci radzę: spróbuj następnym razem autostradą. Trasa którą opisałem wyżej przeszła niemal niezauważona jeśli chodzi o zmęczenie znużenie itp. Mimo, że nie robiłem przerwy w podróży. A jakbym wyglądał po takiej trasie w Polsce?
Nudzisz się w trasie? Książki możesz czytać (wersje dla niewidomych kierowców ;-) ), różna muza, autostopowicz jakiś atrakcyjny... znaczy towarzysko atrakcyjny :-) , przerwy w podróży możesz sobie robić....
Jedyny chyba minus tej lepszej drogi to ryzyko awarii i większe koszty pomocy drogowej, ale jeśli nie jedziesz starym jakim gruchotem, to luzik, bo szanse awarii też są mniejsze na lepszej drodze.

Zgadzam się. @dybon - niepotrzebnie szukasz problemu tam gdzie go nie ma :-) Ja tam się nigdy monotonii autostrady nie bałem... Wręcz byłem chętny płacić za to żeby nią jechać, jak się do Portugalii samochodem wybrałem.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
^mmm^ napisał/a:
Ja bym Ci zalecił przejażdżkę sprawną xantią activa po krętej drodze.

A ileż to egzemplaży activii wyprodukowano??? Bo z tego co słyszałem, jest to bardzo rzadki okaz. :-P

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
opiszon napisał/a:
przez Niemcy auto (...) spaliło więcej paliwa (butował na autostradzie) no i zużyły się widocznie klocki hamulcowe i opony (dohamowania z dużych prędkości)

Ciekawe, ciekawe. A nie zmierzyli, o ile bardziej zużyło się zawieszenie na polskich drogach? :mrgreen:
A te hamulce mniej zużyte w Polsce? To chyba człowiek nie zwalniał w terenie zabudowanym. Co by tłumaczyło dobry czas (tylko pół godziny krótszy od tego jadącego przez Niemcy).*

Wczoraj zrobiłem trasę Rewal-Kraków, przez Niemcy, a jakże. Zajęło mi to niecałe 9 godzin łącznie z prawie godzinną przerwą na obiad i drugą, krótszą na tankowanie. Nie wiem, ile bym jechał tylko przez Polskę, ale warto nadrobić drogi choćby dla komfortu i bezpieczeństwa. Na autostradzie nie muszę się na przykład bać, że za którąś górką zepchnie mnie do rowu ktoś jadący z naprzeciwka i z fantazją wyprzedzający przed górką. Albo zakrętem.

* Opiszon, te komentarze to nie do Ciebie, personalnie, raczej do tych, co wysmażyli taki "test".

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
PiotrR napisał/a:
Wczoraj zrobiłem trasę Rewal-Kraków, przez Niemcy, a jakże. Zajęło mi to niecałe 9 godzin łącznie z prawie godzinną przerwą na obiad i drugą, krótszą na tankowanie. Nie wiem, ile bym jechał tylko przez Polskę, ale warto nadrobić drogi choćby dla komfortu i bezpieczeństwa. Na autostradzie nie muszę się na przykład bać, że za którąś górką zepchnie mnie do rowu ktoś jadący z naprzeciwka i z fantazją wyprzedzający przed górką. Albo zakrętem.
ja to rozumiem, lubię jeździć autostradami, zdarzało mi się także jeździć przez Niemcy do Czech

przytoczyłem jedynie wynik "testu" przeprowadzonego w dokładnie takich samych warunkach (równoczesny wyjazd, oba samochody identyczne)

opiszon napisał/a:

przytoczyłem jedynie wynik "testu" przeprowadzonego w dokładnie takich samych warunkach (równoczesny wyjazd, oba samochody identyczne)

Ale warunki na drodze są jednak zawsze inne. Może i to było fajne porównanie, ale raczej nie można wyciągać jakichś jednoznacznych wniosków. Na szczęście to wolny wybór :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To chyba Auto Świat przeprowadzał ten test dwoma Oktawiami. Obie musiały jechać zgodnie z przepisami.

To wiele wyjaśnia ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Opisali to dokładnie. Ta jadąca przez Niemcy na autostradzie korzystała z braku ograniczeń ale, jak było chyba napisane wcześniej, przybyła tylko 20 minut wcześniej (miała do pokonania większy dystans) ale zużyła 2 razy więcej paliwa na 100 km.

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
Ja widziałem taki test w piśmie Top Gear. Brały udział dwie Skody Superb, jedna TSI, druga TDI. Szczegółów nie pamiętam. Jechały z Wrocławia gdzieś w Zachodniopomorskie, chyba do Szczecina. Jedna przez Niemcy, druga przez Polskę, ale nie pamiętam która jak. Rezultat był właśnie taki, jak napisał plwk

ok, to był ten tekst z TopGeara

2 Superby (oba TSI) ze Szczecina do Wrocławia

http://moto.onet.pl/1542480,1,artykul.html

Ten test jest do bani jak dla mnie. Jasne, że jak facet jechał przez Niemcy z prędkością 160-200 km/h, to Skoda zaczęła paliwo wręcz żłopać... W ogóle nie zwrócili na to uwagi. Ja tam jadę spokojnie i zużycie paliwa w najgorszym przypadku mam co najwyżej takie samo jak przez Polskę.

mdfan, tylko że wtedy okazałoby się zapewne, że przyjechaliby równo na metę, bądź "niemiecka trasa" byłaby dłuższa (czasowo)

Jeżdżę tą trasą przynajmniej 2x w roku. Przez 20 lat jeździłem przez Polskę, także wiem co mówię. Poza tym przez Polskę byłem zawsze bardziej zmęczony niż przez Niemcy. Przy mojej normalnej, spokojnej jeździe (maks. 110-120 km/h na autostradzie) pokonuję ok. 90-95 km w ciągu godziny. W Polsce 60-70 km. To spora różnica.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
opiszon napisał/a:
bądź "niemiecka trasa" byłaby dłuższa (czasowo)
Za to spokój podczas jazdy i brak ryzyka czołówki - bezcenne!

Gwiazdor, ale nikt tego przecież nie kwestionuje :!:

podano tylko do informacji suchy fakt, bo nikt raczej normalnie takich prób nie przeprowadza

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
opiszon, ja wiem, ale dla "uczciwości statystycznej" powinni dodać jakąś część kosztu remotu samochodu po wypadku na polskiej drodze. ;-)

Skocz do: