dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Kiwak, jak już tak bawimy się w poprawność, to piszmy dziewczyny z pentaksami. :-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
aflinta napisał/a:
A jak widzę niepoprawnie zapisaną datę na oficjalnych plakatach czy zaproszeniach reklamujących imprezy, to aż mnie skręca...

Łączę się z Tobą w skręcaniu. :)

JaWaK  Dołączył: 31 Maj 2008
Ci wariaci spoterzy kleja taki sprzet, że głowa mała z Zamoscia jeden spoter mówił mi o 8000mm i... 12000mm

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
a ja wczoraj w Berlinie tylko 200mm mialem :-(

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Fa 80-320 na pokazie towarzyszącym Red Bull 08' Poznań

Trochę fajnych fot poszło do kosza, bo za długi czas się zapałętał i samoloty były zwyczajnie poruszone.. Na przyszłość będę wiedział żeby poniżej 1/500 nie schodzić ;-) Jednak pierwsze koty za płoty i kilka fot z tego szkła w połączeniu z K10D (tylko resize, jpg z puszki):

Dodam jeszcze, że AF działał bardzo sprawnie. Miewał problem gdy samoloty zaplątały się w dymie przez siebie puszczanym, ale to raczej norma, bo nie było ich widać ;) Druga sprawa to gdy były bardzo daleko (4 sztuki w szyku na niebie mniejsze niż celownik wizjera). Generalnie jestem z niego zadowolony i mogę ten obiektyw polecić jeśli ktoś szuka szkła w tym zakresie ogniskowych :-)

Sirhan  Dołączył: 06 Mar 2008
JaWaK napisał/a:
jeden spoter mówił mi o 8000mm i... 12000mm

A głowicę ma przyspawaną do lufy czołgu?

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
matth napisał/a:
Na przyszłość będę wiedział żeby poniżej 1/500 nie schodzić

Lepiej poćwicz na dłuższych czasach, bo zdjęcia samolotów/śmigłowców z "zamrożonymi" łopatami śmigieł wyglądają słabo :)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Niestety w takich warunkach w jakich fociłem, czyli mega ścisk, tłumy ludzi i miejscówka na ostrej skarpie z której ciągle zjeżdżałem na kogoś niżej, panoramowanie było nieco utrudnione ;-) robiłem na 1/350 i to było prawie w sam raz, na niektórych fotach samoloty są po prostu ciut przesunięte i końcówki skrzydeł się rozmywają co wygląda kiepsko. 1/500 jeszcze śmigła nie zamrozi, a powinno być skuteczniejsze :-)
Taką mam przynajmniej teorię, pierwszy raz fociłem pokaz lotniczy i nie mam żadnego doświadczenia niestety. Oczywiście mogę nie mieć racji :-|

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
[ Dodano: 2008-06-02, 17:30 ]
ttb napisał/a:
a ja wczoraj w Berlinie tylko 200mm mialem :

A Góraszka już 7 czerwca :-D !!!

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
matth napisał/a:
1/500 jeszcze śmigła nie zamrozi, a powinno być skuteczniejsze

Śmigła samolotu faktycznie nie, ale wirnik helikoptera jak najbardziej (no może z delikatnym rozmyciem).

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Tylko czemu do jasnej ciasnej Góraszka i Rajd Polski są w tym samym terminie??? Ech...

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Raven napisał/a:
Tylko czemu do jasnej ciasnej Góraszka i Rajd Polski są w tym samym terminie??? Ech...

Trzeba wybierać.... :-B
kasetka już wybrała - Góraszka :-B ...
... a ja się dostosowałem :mrgreen:

rad500  Dołączył: 08 Paź 2008
Zblizaja sie pokazy lotnicze i zamierzam sie na nie wybrac (Radom 29 - 30 sierpnia). Mam dostep do Sigmy 70-300 4-5,6 ale mysle tez o jakiejs stalce od 100 do 200 mm tylko, ze manualnej. Czy sadzicie, ze jest sens zakladac obiektyw o stalej ogniskowej na tak dynamiczna impreze?

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Do pokazów statycznych to stałka się jeszcze nada ale przy pokazach dynamicznych nie masz szans złapać tym ostrości.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przy niektórych pokazach wystarczy nawet zoom standardowy

Zombie  Dołączył: 03 Maj 2008
1/500 s do końca nie zamraża śmigieł.

Optyka to 50-200 Pentaksa przymknięta do f8 + moje okulary ;). Żaden artyzm, ale chyba ta fotka chciaż troszkę udana jest? :oops:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
matb napisał/a:
Z takim obiektywem to będziesz fotografował na tym pokazie tylko niebo. Jak wszyscy inni. I zrobisz pińćset zdjęć jak wszyscy inni.
http://www.marcofolio.net...ters/unique.jpg
matb napisał/a:
Za to naprawdę ciekawe rzeczy pewnie się będą działy na ziemi. A tam to chyba by się przydało coś w stylu FA 35. Albo lepiej - SMC FA 31/1,8 Lim.
Ale johny jedzie na pokazy lotnicze, a nie na targi lotnicze. Pewnie zdaje sobie sprawę z tego, że wszystko co stoi na ziemi będzie w stanie oblecieć kitem, ale na niebo potrzebuje czegoś innego. A doradza mu się krótką stałkę w cenie pomiędzy Sigmą 150-500mm a Sigmą 50-500mm

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Panowie przyłączam się do pytania. Jakie tele pod GX20 na pokazy?
P.S. Do fotografowania samolotów w LOCIE a nie na ziemi ;)

Mam odnośnie tego taki dylemat. Jako że na razie cały fundusz idzie w GXa (fakt trochę wyprzedzam, bo nawet go w rękach nei mam jeszcze, ale air show za tydzień już) chciałbym coś z poprzedniego stulecia dopasować. Ale...właśnie. Mam nadzieję że mnie nie zjecie ;)
1. Czy przy takich odległościach potrzebny jest AF czy wystarczy manualne szkiełko na nieskończoność ustawić?
2. Czy przez "jasne" rozumiecie F~3 czy 4.5-5.6 się też nada. Padło też zdanie o F8, mam swój rozum i myślę że nie ma co szukać super jasnego szkła. Ale pytam dla formalności.

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Havoc, może taki http://www.sklepfotografi...f4.5-EX-DG-HSM/ ( bez złośliwości - cena zabija)
a tu fotki, co prawda z nikona :-P
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=104761

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Zostane chyba przy starych manualnych "byle pstryknąć"...albo odpuszczę w tym roku kompletnie. W zasadzie nawet w rękach gxa nie mam jeszcze ;( Ale bez tele to równie dobrze mogę zabrać mojego Fuji5600 zamiast GX+KIT, a nawet lepiej na tym wyjdę.

Skocz do: