dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Morg napisał/a:
Szkoda że mimo 4 lat różnicy dzielących aparaty Pentax nie prezentuje jeszcze takiego poziomu.

Już prezentował - AF w niektórych modelach na film to miód. Taki Z-1p ma jeden punkt AF, ale za to jaki! Bardzo przyjemnie się korzysta z AF w tym aparacie.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
dsk napisał/a:
Taki Z-1p ma jeden punkt AF, ale za to jaki!
I dlatego często powtarzam, że na porządny AF przyjdzie nam poczekać do pełnej klatki... Jeśli ona powstanie oczywiście, bo jeśli nie to klapa... 8-)

ckpiter  Dołączył: 24 Lip 2008
fajnie widzieć odświeżenie swojego starego tematu :)

moja K2setka trzyma sie dobrze - może tylko do szybkości AF mógłbym się przyczepić
ogólnie zakup bardzo udany :)

endzioendzi
[Usunięty]
mcgyver napisał/a:
na porządny AF przyjdzie nam poczekać do pełnej klatki... Jeśli ona powstanie oczywiście, bo jeśli nie to klapa... 8-)

Powsatnie powstanie. Coprawda dla mnie to bez różnicy, ale jak wieść niesie nowy Samsung 85 mm f/1.4 jest pod pełna klatkę.

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
mas7odon napisał/a:
Morg - 2k za nowy ?

Tak, ktoś inny wystawia taki zestawik tyle że z Francji -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=718164320

endzioendzi
[Usunięty]
Morg napisał/a:
mas7odon napisał/a:
Morg - 2k za nowy ?

Tak, ktoś inny wystawia taki zestawik tyle że z Francji -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=718164320

A po co z Francji. W takiej samej cenie jest z Polski
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=717190988

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Ten z Francji (arch) jest 'dwukitem' a ten z Polski (arch) to tylko krótki kit. Trudno więc mówić o "takiej samej cenie" bo jak tak to w "tej samej cenie" można dostać 3-miesięcznego GX-20 (arch) ;)

endzioendzi
[Usunięty]
izbkp napisał/a:
Ten z Francji (arch) jest 'dwukitem' a ten z Polski (arch) to tylko krótki kit. Trudno więc mówić o "takiej samej cenie" bo jak tak to w "tej samej cenie" można dostać 3-miesięcznego GX-20 (arch) ;)

Ale za to jest gwarancja. Albo - albo. Ja tam wolałbym gwarancję 24miesiące.
A gx-20 jest zupełnie innym aparatem.

endzioendzi, rozumiem, że jeżeli za te same pieniądze możesz mieć k200d z kitem i 24 miesiącami gwarancji lub gx-20 z kitem i 20 miesiącami gwarancji to wybrałbyś k200d? Bo ja wybrałbym samsunga ;)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Endzi.... tak zapytam przy okazji. Jako ze masz K200D - czemu chciales go sprzedac i na co zamienic ? ;)

endzioendzi
[Usunięty]
izbkp napisał/a:
endzioendzi, rozumiem, że jeżeli za te same pieniądze możesz mieć k200d z kitem i 24 miesiącami gwarancji lub gx-20 z kitem i 20 miesiącami gwarancji to wybrałbyś k200d? Bo ja wybrałbym samsunga ;)

A ja wolałbym k-m, właśnie dlatego, że jest niewielki i lekki.

endzioendzi, Zamieniłbyś swojego k200d na k-m? Dla mnie główną przeszkodą byłby brak górnego wyświetlacza, ograniczenie w wyborze punktu AF, brak gniazda do wężyka spustowego i inny obiektyw KIT-owy.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
izbkp napisał/a:
endzioendzi, Zamieniłbyś swojego k200d na k-m? Dla mnie główną przeszkodą byłby brak górnego wyświetlacza, ograniczenie w wyborze punktu AF, brak gniazda do wężyka spustowego i inny obiektyw KIT-owy.

Pomimo powszechnie ostatnio sie pojawiajacych tez, które głoszą, że KM to coś fantastycznego, nadal uwazam, ze jest słabszy od K200. Zdjęcia owszem, robi niezłe, ale poza tym jest niemiłosiernie okrojony z fajnych rzeczy. Ma w sobie coś z Sony- ukierunkowanie na dotychczasowych posiadaczy kompaktu, którzy chcą kupić sobie pierwsze (a często jedyne) lustro. Tylko w KM nie ma LV, dlatego przegrywa z Sony.
Kupując K200 miałem do wyboru EOSa 450, Nikon D80 i Alfe 300. Gdybym teraz kupował aparat, raczej nie wziąłbym KM. Pomimo swoich zalet jest za bardzo okrojony.

weiss77 napisał/a:
Pomimo powszechnie ostatnio sie pojawiajacych tez, które głoszą, że KM to coś fantastycznego

Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie bo wszędzie do okoła słyszę opinię, że k-m to nieudany produkt bo za dużo z niego wycięto i że Pentax popełnił błąd wycofując się z k200d.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
weiss77 napisał/a:
Kupując K200 miałem do wyboru EOSa 450, Nikon D80 i Alfe 300. Gdybym teraz kupował aparat, raczej nie wziąłbym KM. Pomimo swoich zalet jest za bardzo okrojony.
Wybierając z półki entry-level- K-m, D60, 1000D i A230 ani przez chwilę bym się nie zastanawiał tylko brał pentaksa. Jak K-m jest okrojony to co powiedzieć o A230? ;-)

Jeżeli weźmiemy pod uwagę entry-level to fakt, KM jest bezkonkurencyjny, natomiast kiedy spojrzymy na sprzęt zbliżony cenowo, bez zwracania uwagi na grupę, dla której jest przeznaczony, to nagle okaże się, że możemy kupić coś lepszego. I osoba, która nie ma parcia na Pentaxa, weźmie Olympusa albo Sony. A Ci, którzy mają, kupią GX-20. Po prostu brak w systemie puchy średniej. No ale może niedługo poznamy następcę K200. Stworzenie KM było wg mnie podyktowane dobrą sprzedażą korpusów w stylu EOS 1000 i D60, niestety Pentax nie ma na tak ugruntowanej pozycji jak Nikon i Canon. Poza tym, gdyby Pentax nie zakończył produkcji K200, to KM wcale by sie nie sprzedawał.

pl65  Dołączył: 25 Maj 2009
Cytat
Pomimo powszechnie ostatnio sie pojawiajacych tez, które głoszą, że KM to coś fantastycznego

Ma, to coś w sobie kto nim nie robił nie czuje tego.

Dlaczego się słyszy złe rzeczy, bo tylko ludzie piszą o wadach a o zaletach często nie napiszą bo Polacy lubią narzekać.

Mam napisać o zaletach?

Dlaczego się po za tym czyta że K200D to tam to że K20D to tamo że GX20 tam to bo większość postów ma autorów z tymi aparatami....

pl65 napisał/a:

Dlaczego się po za tym czyta że K200D to tam to że K20D to tamo że GX20 tam to bo większość postów ma autorów z tymi aparatami....

Może dlatego, że wybrali je na podstawie zalet, o których głoszą? BTW wolałbym K20, ale droższy był. Nie twierdzę, że KM jest zły, po prostu wolę K200. Wątpię, zebym dał się przekonac do zamiany K200 na KM, tak jak posiadacza K20 nie da się przekonac do wymiany na k200.

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
weiss77 napisał/a:
Wątpię, zebym dał się przekonac do zamiany K200 na KM, tak jak posiadacza K20 nie da się przekonac do wymiany na k200.

weiss77, bardzo zdrowa argumentacja. Jak najbardziej zgadzam się z Tobą i nie ma się co czarować, że na dzień dzisiejszy w stajni Pentaksa jest luka pomiędzy K20D, a K-Mką. K200D świetnie by ją wypełniał, gdyby oczywiście był nadal produkowany, ale wiązało by się to z regulacją cen, czyli, albo K200D w górę, albo K-M w dół.

endzioendzi
[Usunięty]
mirekw11 napisał/a:
Jak najbardziej zgadzam się z Tobą i nie ma się co czarować, że na dzień dzisiejszy w stajni Pentaksa jest luka pomiędzy K20D, a K-Mką. K200D świetnie by ją wypełniał, gdyby oczywiście był nadal produkowany, ale wiązało by się to z regulacją cen, czyli, albo K200D w górę, albo K-M w dół.

Ta luka jest nieco większa. k20d już został wycofany z produkcji. Także tylko k-m i k7.

Skocz do: