Od paru dni mam przyjemność bawić się tym aparacikiem.
Trochę wrażeń:
1. miałem nadzieję, że będzie to mały, lekki kompakcik na miasto. Niestety, wizjer optyczny, który chciałem używać, to porażka. Po pierwsze, to co w nim widać nijak ma się do tego, co wychodzi na zdjęciach. Po drugie, nie ma w nim jakichkolwiek informacji o ustawionych parametrach. Bardzo ciekaw jestem, jak skonstruowano elektroniczny wizjer Ricoha GX200 – co w nim widać?
2. Całkiem fajnie rozwiązali natomiast nowy tryb szybkiego fotografowania, w którym zdjęcia robi się właśnie tylko korzystając ze wspomnianego wizjera optycznego, natomiast LCD przyjmuje coś na kształt ekranu szybkich ustawień znanego z Olympusów, czy Pentaksów po wciśnięciu przycisku INFO. Niestety, w tym trybie skazani jesteśmy na Program, nie ma możliwości sterowania przysłoną, czy czasem.
3. Dla mnie bardzo fajna jakość zdjęć. Od paru lat nie używałem kompaktów, pamiętam że mój stary Canon A95 szumiał już od ISO200, tymczasem tutaj RAWy robione przy ISO800, po niewielkiej korekcie w szumów w ACR wyglądają bardzo przyzwoicie. Troszkę pobawiłem się RAWami, można wyciągać fajne, nasycone kolorki...
4. Na oko, podoba mi się optyka. Rozważałem jeszcze LX3 z obiektywem 24-60 f/2, jednak tutejszy 28-140 f/2.8-4.5 jest bardzo przyzwoity, ostry, z ładną plastyką. Naprawdę, nieźle.
5. Interfejs aparatu, przeglądanie zdjęć działają szybko. Jednak sam w sobie jest dość wolny (podobno tryb seryjny to 1 kl./s.) Bez używania zewnętrznego LCDu trudno jest mieć 100% pewność, w którym momencie zostało wykonane zdjęcie. Coś jest w tym mylącego.
6. Dużo przycisków na wierzchu, łatwy dostęp do kluczowych parametrów – moim zdaniem to dobra cecha dla początkujących (z aparatu będzie korzystać mamusia). W jasny sposób można dojść do tego, co do czego służy. Pod tym względem G11 wyglądał mi najlepiej z wielu kompaktów. Niestety, przycisk kierunkowego wybieraka jest mały, wypukły i niewygodny.
7. Niestety, nie ma możliwości wywołania RAWa w aparacie. Co już się nagrało na kartę, nie stanie się nagle jpgiem, trzeba z tym chodzić aż do zgrania...
8. Szkoda, że nie można regulować zakresu AUTO ISO.
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...