alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Kiedyś muszę się bardziej przyłożyć. Na razie robiłem tylko tak o, po prostu.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
E, tutaj to chyba by nic nie dal ani preflashing ani spligrading. Maskowanie - dosc regularny zarys, wiec powinno pojsc latwo.

wawer1  Dołączył: 20 Kwi 2006
Skan odbitki. Agfa APX100, FX-1 lite, baryt Kentmere Fineprint, skan na płaszczaku Epsona. Jedna z tych klatek, które 'same' wychodzą pod powiększalnikiem. nie wiem dlaczego, ale skan bardzo nieostry (wyostrzałem po zmianie rozmiaru), na odbitce widać wręcz strukturę lakieru/blachy..

Skan negatywu - Minolta Dual scan III, najpier zawsze skanuję zdjęcia, poźniej ew. robię odbitki, to jest to co 'uznałem za najlepsze na monitorze'...

Edit: porównanie niewiarygodne... musiałem coś namieszać, bo skan negatywu w programie graficznym wygląda o wiele lepiej. Mniej kontrastowo i więcej szczegółów.

dzerry napisał/a:
spligrading.

flashing moze nie - probowalem wczoraj, rzeczywiscie bardzo delikatna zmiana - wrecz niewarta zachodu :-P ale dlaczego nie split?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
ale dlaczego nie split?
Bo split dziala tez dosc subtelnie. Tutaj na odbitce jest calkiem wyjarana firanka. Przy splicie bylaby przeciez tak samo wyjarana.

dzerry napisał/a:
Przy splicie bylaby przeciez tak samo wyjarana.

A jak zrobisz swiatla na filtrze 0, tak zeby bylo wszystko, a potem dopalisz tylko cienie czworka - piatka?

http://www.lesmcleanphoto...full&article=21

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
dzerry napisał/a:
Przy splicie bylaby przeciez tak samo wyjarana.

A jak zrobisz swiatla na filtrze 0, tak zeby bylo wszystko, a potem dopalisz tylko cienie czworka - piatka?

http://www.lesmcleanphoto...full&article=21

Przecież tu nie chodzi o kontrast w światłach, tylko ich przejaranie - czyli i tak trzeba by maskować, nie ważne z jakim filtrem :)

Ja sie jeszcze nie znam, tak tylko kombinuje ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Ja sie jeszcze nie znam, tak tylko kombinuje ;-)

Znając życie za niedługo będziesz się znał lepiej niż pół internetu razem wzięte :->

hi hi hi 8-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
alkos napisał/a:
Poza tym pamietaj, ze widz widzi tylko jedna wersje. To ty masz dylematy, ktora lepsza - a im wiecej wersji, tym wiecej dylematow.

O, to, to...
Stachu napisał/a:
Chyba nie umiem robić odbitek,

Oprócz doboru gradacji papieru, trzeba czasami pomachać rękami w strumieniu światła powiększalnika. Takie "odczynianie uroków" nad powiększeniem, takie "czary-mary" :-> .

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
alkos napisał/a:
Znając życie za niedługo będziesz się znał lepiej niż pół internetu razem wzięte :->

z tego co wczoraj na własne oczy widziałem to na pewno :mrgreen: :mrgreen:

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Cziter :-/ :-P

Skocz do: