luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
mdfan, Eldred, ACDsee- czyli softem nie do tego przeznaczonym.

A tu soft stworzony do prostowania: http://www.kenrockwell.com/tech/fisheye-hemi.htm

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Fajnie działa, tylko znów trzeba pieniądze wydawać...

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
mdfan, :-(

I tu jeszcze jeden przykład. Korektowałem z godzinę. Udało się nawet wyprostować linie deptaka :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Fisheye-Hemi nie służy do imitowania obiektywu rektilinearnego, takiego jak 10-20. Służy do tworzenia takich jakby panoram, obrazów opartych na walcu. Całkiem to ciekawe - rzeczywiście czasami powinno to dawać lepszy efekt niż rektilinear. Trzebaby napisać taki darmowy program, żeby Samyangi były bardziej użyteczne. ;-)

Zgadzam się. To wygląda jak panorama. Nie powiem - efekt bardzo fajny. Podoba mi się. Ale jednak S10-20 to co innego niż fisheye. Przemyślenia pozostawię sobie do tegorocznej gwiazdki :-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Cytat
luhso, akurat mam oba szkła
A można prosić o jakieś przykładowe zdjęcia (w pełnej rozdzielczości) tej samej sceny z Sigmy@10mm i z Samyanga?
Osoby zainteresowane kupnem jakiegoś szerokiego kąta mogłyby zobaczyć różnice pomiędzy prostowanym fiszem a normalnym szkłem.

A nie widzisz tej różnicy ? Bo ja ją widzę wyraźnie. Przecież S10-20 ma inny kąt widzenia niż Samyang. To się ewidentnie rzuca w oczy.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
LDevil napisał/a:
A można prosić o jakieś przykładowe zdjęcia (w pełnej rozdzielczości) tej samej sceny z Sigmy@10mm i z Samyanga?
Jasne, postaram się coś przygotować.

LDevil napisał/a:
Osoby zainteresowane kupnem jakiegoś szerokiego kąta mogłyby zobaczyć różnice pomiędzy prostowanym fiszem a normalnym szkłem.
Nie wiem czy będę miał czy wyprostować, wrzucę na razie zdjęcia bez żadnych korekcji.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Eldred napisał/a:
Nie wiem czy będę miał czy wyprostować, wrzucę na razie zdjęcia bez żadnych korekcji.
Nie ma takiej potrzeby, każdy zainteresowany sam sobie poprostuje, w końcu jak fisza zakupi to i tak to będzie czasami robił. Z góry dzięki za sample.
mdfan napisał/a:
A nie widzisz tej różnicy ? Bo ja ją widzę wyraźnie. Przecież S10-20 ma inny kąt widzenia niż Samyang. To się ewidentnie rzuca w oczy.
Zarówno mnie jak i autora wątku interesuje emulacja szerokiego kąta za pomocą fisza. Niesie to ze sobą niestety pewne straty w jakości zdjęć. I chodzi o to, żeby te straty ocenić na jakiś przykładowych zdjęciach.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
luhso napisał/a:
mdfan, :-(

I tu jeszcze jeden przykład. Korektowałem z godzinę. Udało się nawet wyprostować linie deptaka :mrgreen:

Porównajcie sobie brzegi kadru na wyprostowanym zdjęciu. Nawet przy tej jakości i tym formacie widać, że skraje są po prostu tragicznie rozmyte i rozpaćkane.
Moim zdaniem kupić fisiaja, po to żeby mieć fisiaja - ma sens.
Ale kupić fisiaja, po to żeby potem prostować to i udawać że zdjęcie robione było niefisiajem - bez sensu.
Ale to oczywiście moja opinia.

P.S. To jak z tymi filtrami do fisiajów?! Mamy do dyspozycji tylko te, które dołącza się do obiektywów? Np. do Zenitara? Gigantyczny wybór, faktycznie :mrgreen:
A gdybym chciał kupić dwie, głupie dwie połówki do tego Samyanga, to gdzie je dostanę? Rzuci mi ktoś linka do jakiegoś sklepu?
:evilsmile:

Benek napisał/a:
Dokładnie, ale muszę przyznać, że to co generuje fiśaj + plugih Hemisphere jest moim zdaniem najlepsze, nie rozciąga jak rectlinearny, i nie pochyla brzegów jak fiśaj.

Szkoda tylko że ten plugin jest do photoshopa i aperture a zdaje się że nie ma go do lightrooma (którego na dniach kupuję). Ale miałem gdzieś jakiś darmowy programik obsługujący te same pluginy co fotoszop.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Benek napisał/a:

Zgadzam się całkowicie. Kupować i potem prostować to trochę bez sensu. Lepiej wykorzystać efekt działania tego obiektywu. A w innej sytuacji SIGMA 10-20. To jest naprawdę fajne szkiełko. A jak chce się jeszcze szerzej to 20 mm kadr pionowy i sklejamy panoramkę.
Benek napisał/a:
To jak z tymi filtrami do fisiajów?!

Myślę Benek, że chodzi o filtry które zakłada się do obiektywu od strony dupki, jak na ten przykład w Zenitarze, tam z tego co wiem mają nawet 3 filtry w zestawie z tym szkłem.

kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
Nie każde zdjęcie z fisheye jest sens prostować. Nieprostowane w wielu sytuacjach wyglądają naturalnie. Jeśli w kadrze nie ma nieładnie pokrzywionych pionowych lub zbliżonych do pionowych linii, to nie prostuję.

Co do plugina hemi. Hemi stosuje dość nietypową projekcję stereograficzną - jedynie koryguje jedynie w płaszczyźnie poziomej, w pionowej nic nie zmienia. Ot, taka ciekawostka. Część linii w obrazie wynikowym zostaje pokrzywiona (poziome), część jest wyprostowana (pionowe). O wiele mniejsza strata jakości, optycznie dla oka o wiele bardziej akceptowalne niż surowe fisheye.

Bardzo zbliżone efekty do Hemi produkuje hugin na projekcji "equirectangular panini". Dodatkogo hugin ma trochę opcji do doszlifowania efektu wyjściowego. W Hemi nie ma nic od konfigurowania.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Ja bym wolał fisheye, daje więcej zabawy.
A co do szerokich prostych kadrów, zawsze możesz robić dwa zdjęcia "zwykłym" obiektywem i je skleić w panoramke. 5min roboty.

kesek, ale przyznasz że z hemi ludzie na brzegach kadru są mniej "pochyleni" a w stosunku do rectlinearnego to już w ogóle bajka. ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mi tam się ten efekt z Hemi podoba

nie trawię wyglądu osób na brzegach kadru z UWA rektlinearnego (np S 10-20) jak i z Fiszaja (oba typy masakrycznie zniekształcają, to co robią UWA rect. to wogóle woła o pomstę do nieba ;-) )
a to co produkuje Hemi jest mniód malina jak widzę

Cytat
mi tam się ten efekt z Hemi podoba
Mnie też, i to baardzo :-)

Tylko może nie być dopasowany do Samyanga, a jak już kesek napisał - tam nie ma możliwości konfiguracji. A na ustawieniach dla Nikona może nie prostować jak należy (i pewnie tak jest :-P ).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dsk, całe szczeście że nie mam Sambayanga :-P

Tylko Nikkora 8mm? :evilsmile:

Skocz do: