opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dsk, nie wiem czy czytałeś cokolwiek nt pluginu Fisheye Hemi poza stroną Kena Rockwella :?:
są 3 wersje tego pluginu (nazwane Hemi 1, Hemi 2, Hemi 3), używane w zależności od posiadanej kombinacji korpus-obiektyw
dla P 10-17@10mm używa się wersji 2, dla P 10-17@17mm używa się wersji 3

kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
hemi działa dobrze z kombinacją Pentax/Samyang:

- Na stronie Hemi w tabelce nie ma wprawdzie kombinacji Saymang/Pentax ale są kombinacje innych korpusów z podobnymi wymiarami matrycy i obiektywem 8mm.
- Także organoleptyczny test daje pozytywne wyniki w hemi dla Samyanga.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No przecież po pierwsze jest demo trial do pobrania i można go przetestować, po drugie ponoć Samyang/Falcon 8/3.5 ma ten sam kąt widzenia co pentax 10-17 z tym że mniej gnie więc nie powinno być większych problemów ;-)

kesek, ale Samyang 8mm, to jest całkiem co innego niż te 8mm w tabelce na stronie Hemi :!:

Samyang jest oparty na innej metodzie odwzorowania obrazu i mimo tego, że ma 8mm ogniskową, to kryje 180stopni po przekątnej, czyli tyle co tzw "pełnoklatkowe fisheye" (np nikkor 10mm czy Pentax/Tokina 10-17@10mm)

[ Dodano: 2009-08-24, 13:09 ]
Eldred napisał/a:
Samyang/Falcon 8/3.5 ma ten sam kąt widzenia co pentax 10-17 z tym że mniej gnie więc nie powinno być większych problemów ;-)

no właśnie przez to mogą być problemy
bo Hemi zakłada z góry, że dla 10mm jest takie a nie inne gięcie, a po podaniu mu pliku z Samyanga z ustawieniami dla 10mm może się okazać, że Hemi odegnie to co powinien odgiąć za mocno albo za słabo, bo właśnie "Samyang (...) mniej gnie"

nie wiem zresztą, trzeba by zrobić 2 foty z tego samego miejsca dokładnie Pentaxem 10-17@10mm i Samyangiem 8mm, zastosować obróbkę wtyczką Hemi nr 2 i porównać wyniki, wtedy będzie wiadomo czy działa dobrze
bo tak to możemy sobie gadać, a nawet wyprostowanie zdjęcia z Samyanga 8mm nie pozwoli na ocenę poprawności prostowania bez porównania wyniku z obiektywem, który jest przez Hemi oficjalnie wspierany

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Benek, Ta fotografia jest edytowana z rozdzielczośc 1024px, stąd zniekształcenia. Pamiętaj, że to 8mm, więc jak wykadrujesz jeszcze z 20% każdego boku, jakość NIE USTĄPI na rogach S10-20- sprawdzałem przed chwilą u znajomego.

opiszon napisał/a:
nie trawię wyglądu osób na brzegach kadru z UWA rektlinearnego (np S 10-20) jak i z Fiszaja (oba typy masakrycznie zniekształcają, to co robią UWA rect. to wogóle woła o pomstę do nieba ;-) )
a to co produkuje Hemi jest mniód malina jak widzę
:mrgreen: :mrgreen:

opiszon, Jasne- wiem. Ale zobacz, że skoro fiszem widzisz więcej z tego samego miejsca, jak przykadrujesz wyprostowane do pola widzenia S10-20 zniekształcenia będą mniejsze.

[ Dodano: 2009-08-24, 13:19 ]
Proszę zobaczyć:

Na dole samyang. Weźcie pod uwagę, że zdjęcie edytowane w słabej rozdzielczości, nie było czego "rozciągać" (czyli nie zwracajcie uwagi na słabą jakość)- Patrzcie tylko na zniekształcenia. Wyprostowałem to naprawdę agresywnie, można dużo lżej. Nie ma zbytniej różnicy w samej geometrii. :)

kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
Jeszcze odnośnie Samyanga 8mm taki link dla zainteresowanych szczegółami typu projekcji, panorami 360x180 i modyfikacjami przed podłączaniem pod korpus FF.

http://michel.thoby.free....t%20report.html

Właśnie z nim przyszedłem z foto centrum. Jest genialny.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
luhso napisał/a:
Właśnie z nim przyszedłem z foto centrum. Jest genialny.

No to się cieszę. Może też sobie kiedyś kupię! :lol:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
luhso napisał/a:
Jest genialny.
I jaki malutki w porównaniu do sigmy 10-20 ;-)

Sigma idzie na urlop do Magdy 8-)

:mrgreen:

w poniższym linku galeria zdjęć, kilka z nich na 100% to prostowane fiszaje (pewnie wszystkie wyglądające jak po zastosowaniu UWA), widać że nie do końca wszystko jest wyprostowane (jak się dobrze przyjrzeć), ale jakiś pogląd na to, co można osiągnąć, chyba jest

http://wiadomosci.onet.pl/131674,21,0,pokaz.html

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
S10-20 chyba jednak poczeka ;-)

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
chcilbym odsiwezyc temat i zapytac a co myslicie o takich przeciwnikach
samyang 8mm/3,5 i 14mm/2,8 vs. sigma 10-20 (no moze uzywany pentax12-24)
dwa samyangi to cena jednego zooma nawet mniej ;-) , jak taki manualny zestaw sprawdzal by sie na fotografowaniu imprez; sluby i inne? naprawde tak latwo trafic z ostroscia? bawilem sie swego czasu minolta 11-18 i musze powiedziec ze byl to jedyny zoom ktory mi pasowal (chodzi o ogniskowe a ni o jakosc itd) normalnie wole stalki ale...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Najlepszy byłby DA* 11-16/2.8. Pytanie tylko dlaczego jeszcze go nie wypuścili? :-|

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
no zgadza sie, byloby przyjemnie ale pytanie moje zostaje otwarte :roll:

Ja bym stawiał na zuma, skoro i tak taką kwotę miałbym wydać. 10-20 pewnie

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
dsk napisał/a:
Najlepszy byłby DA* 11-16/2.8. Pytanie tylko dlaczego jeszcze go nie wypuścili? :-|

A jak wypuszczą, to następne pytanie będzie: Dlaczego on tyle kosztuje ? :cry:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
dsk napisał/a:

Kto wtedy kupi DA 12-24, DA 14, DA 15 ltd.? :lol:
A ponadto jeżeli teraz DA 12-24 kosztuje przeszło 3500 zł., to taki DA* 11-15 kosztowałby luzem 4500-5000. To kto to wtedy kupi? Zwłaszcza że Sigma 10-20 jest naprawdę przyzwoitym szkłem - tak jeśli chodzi o budowę, jak i właściwości optyczne.

Inna rzecz - Tokina 11-16 choć jest fajnym szkłem, fatalnie pracowała pod słońce. A to - np. przy fotografii krajobrazu - jest poważną wadą (widok ze słońcem w kadrze to nieuniknione paskudne bliki). Natomiast S 10-20 pracuje pod światło IDEALNIE... Więc przypuszczam że niewielu posiadaczy rzeczonej Sigmy przesiadłoby się na DA* 11-16. SDM i uszczelki to fajna rzecz, ale... :-/

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
Benek napisał/a:
dsk napisał/a:

Kto wtedy kupi DA 12-24, DA 14, DA 15 ltd.? :lol:
A ponadto jeżeli teraz DA 12-24 kosztuje przeszło 3500 zł., to taki DA* 11-15 kosztowałby luzem 4500-5000. To kto to wtedy kupi? Zwłaszcza że Sigma 10-20 jest naprawdę przyzwoitym szkłem - tak jeśli chodzi o budowę, jak i właściwości optyczne.

Inna rzecz - Tokina 11-16 choć jest fajnym szkłem, fatalnie pracowała pod słońce. A to - np. przy fotografii krajobrazu - jest poważną wadą (widok ze słońcem w kadrze to nieuniknione paskudne bliki). Natomiast S 10-20 pracuje pod światło IDEALNIE... Więc przypuszczam że niewielu posiadaczy rzeczonej Sigmy przesiadłoby się na DA* 11-16. SDM i uszczelki to fajna rzecz, ale... :-/

dokładnie tak...

Benek, Ty już wiele rzeczy przypuszczałeś... :evilsmile:

Skocz do: