alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jasiek Matacz napisał/a:
30.0 g liść piołunu


Koniecznie namocz to w zwyklej wodzie, zmieniajac kilka razy. Inaczej gorycz cie zabije :-P

Nie boj sie, tujon rozpuszcza sie tylko w alkoholu. Ale z 30g to i tak raczej bedzie "na smaczek" :-P
 

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
I podstawowe pytanie czy spirytus winny to spirytus na winie czyli zwykły bimber?

zwykły bimber :?:
czyli taki gęsty, nieodfiltrowany, często przypalony :?:
raczej nie, bo zepsuje smak
 

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
Cytat
30.0 g liść piołunu
nie polecam....zabójstwo...na samo słowo piołun mam obrzydzenie...potrafi zepsuć wszystko od alkoholu po jakieś fantazje kulinarne...

lepiej postawić zacier na bazie miodu żywicy kilka liści mięty i jakiś starych dżemów..dwa razy przepuścić przez destylarkę(tu bardzo ważne szczelną) i mieć dobrą "nalewkę"
 

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
gajos007, tyle że piołun jest podstawowym składnikiem Absyntu :-D

bez piołunu, to nie będzie Absynt (zwany "piołunówką" )
 

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
opiszon napisał/a:
bez piołunu, to nie będzie Absynt (zwany "piołunówką" )


czemu...nazwę można zostawić tylko piołunu nie dodawać :mrgreen:

edit:
zamiast piołunu można dać czosnek .... ciekawe czy efekt byłby podobny :mrgreen:
 

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
ale Bimber został, zrobił destylarkę, bimber jest idealnie klarowny...

może popsuć smak albo wyciągnie z niego co najlepsze...zależy co kto lubi..
jakbyś nie wykorzystał tego co dziadek zostawił Ci w spadku to chętnie odkupie ;-)
 
pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
ty te wszystkie zioła u jakiejś znajomej zielarki kupujesz ?

 

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
Cytat
Czyżby jakiś miłośnik bimbru?

kolekcjoner, smakosz, kultywator tradycji /nie można pozwolić żeby tradycja w narodzie zginęła)
btw. ważne i to co się pije i z kim się pije :-B
 

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ostatnio na jednym spędzie Pentaxów niezłym samogonem raczyli. A mocne było, całe trzewia rozgrzewało ;-)
 

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
matb, oj tak, było tak mocne, że nawet nie zauważyłem że mocne

zdecydowanie lepiej mi podeszło smakowo od wódki, której wręcz nie lubię
 

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
gajos007 napisał/a:
zamiast piołunu można dać czosnek .... ciekawe czy efekt byłby podobny :mrgreen:

Kolega opowiadał, że na wakacjach w Niemczech trafił do agroturystyki gdzie do degustacji był również destylat (tam wolno sobie takie rzeczy produkować i sprzedawać) zrobiony na czosnku właśnie - pić się dało ale raczej ciekawostka. Sam czosnek zalany spirytusem to chyba dość znane lekarstwo "babcine".
 

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
Maciek napisał/a:
Sam czosnek zalany spirytusem to chyba dość znane lekarstwo "babcine".
można też zrobić mleko z miodem i czosnkiem na przeziębienie ale po co sobie psuć smak i mieć biegunkę na drugi dzień skoro chleb ze smalcem i czosnkiem popity 50'ką pieprzówki daje ten sam efekt :mrgreen:
 

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
może założyć nowy temat gdzie na pierwszej stronie będą forumowe przepisy

ja tylko dodam jeszcze że najważniejsze jest żeby aparatura szczelna była....ja kiedyś o tym zapomniałem i teraz mam w sadzie o jedną jabłonkę mniej :-( tak poparzonego drzewka nie dało się już odratować...dobrze że wcześniej usłyszałem świst i zdążyłem spierdzielić.....
 

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Pewnie gdyby w piwnicy robił, dziś by już nie pisał na forum :evilsmile:
 
22v  Dołączył: 30 Lip 2009
Hmm.. robiłem absynt. Bodaj wedle tej receptury http://www.absynt.w3.pl/i...ler_recipe.html

Za Alkosem.. lepiej wymoczyć piołun bo gorzkie to tak, że ledwo da się przełknąć. [ chociaż wątpię żeby tak kiedyś robiono ;-) ]
Zioła zamawiałem z alledrogo bo miałem problem ze znalezieniem badianu w jakiejś ludzkiej cenie. Jakbyś reflektował na jakieś zioła to mogę odsprzedać, albo jak już zrobisz absynt to wyślesz na spróbowanie ;-)
Robiłem na spirytusie ze sklepu [ chciałem zakupić od takiego co to u nas destyluje i się z buteleczką własną chodzi :D ale miał on coś koło 70% więc jeszcze więcej trza by był destylować. No i kto wie ile tam metylowego mogło by być :roll: ]
 

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
matb napisał/a:
Ostatnio na jednym spędzie Pentaxów niezłym samogonem raczyli. A mocne było, całe trzewia rozgrzewało

a ja właśnie robię nalewki, mam już kilka litrów, a będzie więcej:
- orzechówka zielona
- orzechówka z syberyjskich orzechów
- gruszkówka
- czereśniówka
- ratafia
- morelówka
i parę innych tam..
trzeba by wrocławskie spotkanie jakoś zrobić, co? na zimę akurat gotowe będzie część z tych specyjałów.. :-)
 

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
po co w sadzie destylowałeś?

bo mam tam dobre miejsce,a nie ma jak posiedzieć przy ognisku i "popędzić" samogonik
dybon napisał/a:
gdyby w piwnicy robił, dziś by już nie pisał na forum

w życiu nie pomyślałem że to tak może wystrzelić...toć to bomba WODOROWA (WODO od zacieru, ROWA od zagłębienia w ziemi na umieszczenie aparatury) jabłonka tak poparzona że i dr.House by nie pomógł :->
 

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Kosmo napisał/a:
- orzechówka zielona

Mam takiej jeszcze koło 1,5 litra, 4 letniej. Jak rozumiem z orzechów włoskich. Używam jej w razie jakichś dolegliwości żołądkowych, sprawdza się znakomicie. A i orzechy z nalewki można se pochrupać lub użyć jako przybranie do lodów (pokrojone w plasterki).
W tym roku nastawiłem tylko czarną porzeczkę, postaram się żeby była taka bardziej wytrawna. Bardzo lubię smak porzeczkówki i polecam niezdecydowanym. Oprócz tego w barku stoi jeszcze wiśniówka, ratafia, nalewka z czerwonych porzeczek. No i jeszcze trochę pojedynczych egzemplarzy z wymiany barterowej z innymi nalewkarzami.
I tylko brak czasu na trzeźwienie . . . . . cholerka :mrgreen:
Ale nastawię jeszcze porterówkę, napiek szybki w wykonaniu, a doskonale w zimnej porze roku na powietrzu smakuje.
 
MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
nie lepiej zajarać?
 

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
staropolskie przepisy
i Absynt jakoś ze sobą nie współgrają IMO

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach