guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Osłona przeciwsłoneczna do 28-70:4 i 50 1.4
halo
że smc jest to dobrze,ale po doświadczeniu ze słońcem ostatnio mocnym w esp. postanowilem nabyć jakieś osłonki

i tak się zastanawiam - do 50mm tulipanek wyglądał by odpowiednio szpanersko ,ale czy jest sens ?

a do 28-70:4.. kręci się więc tulipan odpada. ale widziałem np. osłone do nikkorów 50 siątek,
podobna się wydaje do tej org. pentaxowej ..

a może można dostać gdziekolwiek w polsce orginalne osłony do tych szkieł?

jeśli nie, a pewnie nie, w końcu to pentax, to polećcie co kupić,czego używacie.
(aha, nie cierpię gumowych składaków :) )

pozdrawiam
rafał

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Re: Osłona przeciwsłoneczna do 28-70:4 i 50 1.4
guerilla napisał/a:
a do 28-70:4

Tu musisz mieć osłonę do szerokiego kąta. Zwykła dla 50tek winietuje, że strach. I musi być w miarę lekka, chyba, że sam kręcisz fokusem. W praktyce używanie jekiejkolwiek osłony z tym obiektywem to ból

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: Osłona przeciwsłoneczna do 28-70:4 i 50 1.4
guerilla napisał/a:
halo
że smc jest to dobrze,ale po doświadczeniu ze słońcem ostatnio mocnym w esp. postanowilem nabyć jakieś osłonki

i tak się zastanawiam - do 50mm tulipanek wyglądał by odpowiednio szpanersko ,ale czy jest sens ?

a do 28-70:4.. kręci się więc tulipan odpada. ale widziałem np. osłone do nikkorów 50 siątek,
podobna się wydaje do tej org. pentaxowej ..

a może można dostać gdziekolwiek w polsce orginalne osłony do tych szkieł?

jeśli nie, a pewnie nie, w końcu to pentax, to polećcie co kupić,czego używacie.
(aha, nie cierpię gumowych składaków :) )

pozdrawiam
rafał

Do zooma nie widzialem, ale mam orygianlan do szkiel 1.7 i 1.4 , w etui itd. Nie wiem ile moze byc warta, super tania raczej nie jest... :mrgreen:

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Pasowalaby plastikowa, prostokatna oslona do szerokokatnych obiektywow serii K na 52mm (K28/3.5, K28/2, K35/2) - nazywa sie PH-S52 (plastic hood-square 52mm), ale jest cholernie trudna do upolowania i trzeba liczyc minimum $20 plus p&p. No i niestety jest prostokatna.

Ale jest inna opcja - nie powinna rowniez winietowac okragla, plastikowa oslona do 50'tek - PH-R52 (plastic hood-round 52mm) - ale widzialem ja raz w zyciu u Spinnera i gdy juz ja kupilem od niego, zobaczylem u siebie ;-) .

Oryginalne oslony, to takie moje hobby - jak kupuje nowe szklo, nie spoczne poki nie dostane oryginalnej oslony do niego. Polecam przeszukiwanie ebaya worldwide haslami Pentax Hood, Pentax Shade oraz Pentax Sonnenblende ;-) Te, ktore chcialem juz mam, wiec mnie nie podkupicie ;-)

pozdrawiam

dzerry

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
dzerry napisał/a:
Te, ktore chcialem juz mam, wiec mnie nie podkupicie ;-)

Masz mozliwosc pokazania tych swoich szkiel z tymi oslonami?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
milo napisał/a:
Masz mozliwosc pokazania tych swoich szkiel z tymi oslonami?

Jak uda mi sie nie zasnac przed 22, to postaram sie zrobic jakies foty ;-)

Pozdrawiam,

dzerry

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
http://www.flickr.com/pho...616948/sizes/l/
Co to za bajer osłonka i jak ją się mocuje?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Stachu napisał/a:
http://www.flickr.com/pho...616948/sizes/l/
Co to za bajer osłonka i jak ją się mocuje?
Mi to wygląda na FA 35/2 z oryginalną, dedykowaną osłoną.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
guerilla, chyba nie masz wyboru: gumowy składak :evilsmile: Ja używam takowego prod. Hamy.Daje radę od 24mm,ale nie mogę wkręcić żadnej przejściówki na mniejszy gwint,bo wtedy winetuje( z tymi 24 mm,z innymi nie).Jest lekka (albo na tyle cieżka),że nie przeszkadza w pracy z tym obiektywem (a tym bardziej ze stałkami).Jedna obsługuje kilka słoików ,o takim samym gwincie.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Mam problem, potrzebuję w miarę taniej osłonki przeciwsłonecznej dla SMC-A 24mm żeby nie winietowała, mam na razie trzy typy, która byłaby ok :?:
1
2
3

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Diamond32, mam taką jak 3 (albo bardzo podobną,bo wygląd ma taki sam).Sprawdza sie dla ogniskowych nie krótszych niz ok. 32 mm(dla FA 4/28-70).Przy 28mm wineta jest widoczna w wizjerze.Spróbuj znależc osłone gumową typu zoom Hamy albo Rowi(maja różne gwinty-można sobie dopasowac).Ta bez problemu "kryje" 24 mm,mimo że nie jest tulipanem.

duroc  Dołączył: 18 Paź 2006
guerilla
oryginalnie do 4/28~70 była osłona RH-RB 52mm.
Niestety gumowy składak.
Też ją raz tylko widziałem .... kupujac.

Skocz do: