Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
[ K10D] [KORPUS] Uszkodzona dźwigienka regulująca przysłonę
Witam,

Niestety w wyniku daleko posuniętej nieostrożności uszkodziłem w korpusie dźwigienkę sterującą przysłoną w obiektywie (nie wiem jak to się fachowo nazywa - to element po lewej stronie bagnetu przy komorze lustra - patrząc od frontu).

Dźwigienka na stałe znajduje się teraz w pozycji górnej, a jak wiadomo w pełni sprawna siedzi raczej na dole... Jest ruchoma i oprócz tego nie wykazuje żadnych dodatkowych oznak defektu. Wygląda to tak jakby uszkodzona została jakaś sprężynka w środku...

Skutkiem tego podczas zakładania obiektywu, przysłona pozostaje w pełni zamknięta mimo ustawionej pozycji A na obiektywie. Nie jest możliwa zmiana przysłony z poziomu aparatu (w skrócie - popychacz przysłony w obiektywie nie reaguje). Informacje o przysłonie przekazywane są do body, więc to problem typowo mechaniczny.

Ktoś zetknął się z podobnym problemem ?

Można to jakoś samodzielnie naprawić czy pozostaje tylko serwis ? ?

[ Dodano: 2009-07-30, 11:09 ]
Chodzi o ten element zaznaczony strzałką (zdjęcie zapożyczone - tu dzwignia jest na dole czyli prawidłowo, u mnie jest u góry):

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tu chyba podobny problem http://pentax.org.pl/view...nia+przys%B3ony rozwiązany w serwisie , post sskorpiona może być wskazówką dla majsterkowiczów .

Dzięki gezeb, problem faktycznie wygląda podobnie i co ciekawe tez wystąpił podczas używania szkła M42...

Spróbuję rozkręcić i sprawdzić jak to wygląda w środku...

Dla potomnych zostawię jeszcze link do wątku "naprawczego" sskorpiona:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=143334

EDIT:

No jednak kabelek twardo siedzi na miejscu przylutowany...więc to chyba nie to...

Tu chodzi raczej o coś podobnego jak u igorakrupy... jak to ujął wówczas sskorpion:

sskorpion napisał/a:
przesunąłeś dźwignię przysłony w aparacie do góry co spowodowało zeskoczenie sprężyny mechanizmu który popycha właśnie tę dźwignię.

Sam boję się w tym grzebać głębiej więc odwiedziłem dziś serwis Fotocomplex w Gdyni. Termin oczekiwania ok 2 tygodnie... chyba będzie trzeba oddać ;(

Miał ktoś z nimi jakieś doświadczenia?

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
w Fotocomplex serwisuję swoje szkiełka i analogowe body. Tam również zostawiam towar w komis ;) - trochę moich rzeczy do naszego systemu mają. Solidny serwis - przynajmniej ja się na nich nie zawiodłem, a juz parę rzeczy mi naprawiali. Jak pogadasz z serwisantami to zrobią Ci szybciej.

pawgra, dzięki za opinię, chwilę rozmawiałem z jednym z serwisantów, sprawiał wrażenie doświadczonego gościa, choć zaproponował (w razie gdyby konieczna była wymiana całego układu) 'tuning' K10D w postaci wymiany całego elementu na taki sam z jakiegoś analogowego korpusu P :shock: podobno Pentax nie zmienia tych elementów od lat, ale ja bym tu taki pewny nie był...

Dostałem też odpowiedź z Apollo:

Cytat
Witamy

Aparat wymaga naprawy w serwisie.
Koszt naprawy 150 pln + koszt przesyłki i pobrania.
Aparat należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego serwisu
(na swój koszt) np firmą dhl

Standardowy termin wykonania naprawy 14 dni roboczych.

Teraz dylemat: zostawić w Gdyni, wysłać do Apollo czy spróbować jeszcze pogrzebać samemu... :-/

no tu Ci nie pomogę ;) mnie przeraża otwieranie jakiegokolwiek sprzętu... a jak się jeszcze naczytałem o kulkach, sprężynkach które to lubią się gubić to już w ogóle mam to gdzieś ;-) wolę zapłacić parę złotych i cieszyć się sprawnym sprzętem niż popsuć do końca bez możliwości naprawy... No ale Ty faktycznie masz dylemat.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
ja bym pogrzebał... ale jak się czujesz pewnie trzymając śrubokręt w garści odpuść sobie, nie mając wprawy łatwo bardziej popsuć, a 150 to jeszcze wydaje akceptowalna cena za naprawę.

A dysponuje ktoś może instrukcją serwisową do GX-10 :?:

Wszystkie linki które znalazłem na forum i poza nim są już niestety nieaktualne...

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

Dzięki gezeb, paradoksalnie 10 minut temu też trafiłem na ten post ;-)

Moja kadyszka jest już jednak w drodze do serwisu.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
gezeb, ja tylko skopiowałem go z pewnej nielubianej na tym forum stronki. Z tego też powodu zataiłem źródełko :)

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
2 tygodnie bez aparatu :P serwis spokojnie to zrobi.

igorkrupa napisał/a:
2 tygodnie bez aparatu :P serwis spokojnie to zrobi.

Dzisiaj odesłali aparat. Niestety okazało się, że zajęło im to nie 2, a ponad 3 tygodnie...

W karcie informacyjnej w rubryce o wykonanych czynnościach widnieje "regulacja mechanizmu migawki"... :roll:

Karta ta datowana jest na 17.08, co chyba oznacza że ponad tydzień aparat leżał naprawiony i nikt nie pofatygował się by go odesłać... :-/

Niemniej aparat jest już w pełni sprawny i śmiga jak nowy :-D

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Arczibandit, jak miałem taką samą usterkę to napisali "regulacja mechanizmu przysłony" ... no i 3 dni czekałem tylko. Cóż, może mieli wtedy mniejszy tłok.

super_me
[Usunięty]
Desmond napisał/a:
Arczibandit, jak miałem taką samą usterkę to napisali "regulacja mechanizmu przysłony" ... no i 3 dni czekałem tylko. Cóż, może mieli wtedy mniejszy tłok.

teraz masa k7 na serwisie leży
:P

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
super_me napisał/a:
teraz masa k7 na serwisie leży
:P
Żart ? :shock:

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
super_me napisał/a:
teraz masa k7 na serwisie leży :P

Masa nie może leżeć, bo dopiero kilkanaście sprzedali, z czego większość użytkowników jest na etapie testowania na FF, BF, szumy i inne dolegliwości wszystkich cyfrówek.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
pepek napisał/a:
z czego większość użytkowników jest na etapie testowania na FF, BF, szumy i inne dolegliwości wszystkich cyfrówek.
No właśnie, możliwe że coś już znaleźli

dudens  Dołączył: 16 Wrz 2009
Wiem jak naprawić wyżej wymienioną usterkę!
Witam was!
Też posiadam k10d i miałem ten sam problem z tą nieszczęsną dźwigienką.
Postanowiłem ściągnąć obudowę i naprawić usterkę sam.
Jest to bardzo proste. Zainteresowanym chętnie opowiem w szczegółach.
Pozdrawiam. :-)

zrób manuala najlepiej z fotkami i daj kolorowym do podpięcia w "złotej rączce" ;-)

Skocz do: