motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
dziwne kolory w PS'ie
Caly problem zaczal sie od tego ze postanowilem sobie jakies odbitki sprawic :->
Wiec grzecznie sciagnalem profil labu zaladowalem go w PS na 16 bitowym zdjeciu, poprawilem co mi sie nie podobalo, przekonwertowalem do 8 bit i w PS wszystko wyglada cacy wiec zapisalem...
i tu pojawil sie problem bo w PS wszystko wyglada jak powinno, ale jak otworze w Fast Stonie albo w podgladzie obrazow windowsa to zdjecie wyglada jakby zamiast 8bitow mialo 256 kolorow (zero przejsc tonalnych, po prostu jaskrawe kolorowe plamy), a zadnych niesamowitych rzeczy z nim nie robilem, ot jasnosc i kontrast zmienilem
Ale najbardziej mnie zastanawia skad taka roznica w wyswietlaniu tego samego zdjecia w PS i w innych programach?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
motaba_virus napisał/a:
Ale najbardziej mnie zastanawia skad taka roznica w wyswietlaniu tego samego zdjecia w PS i w innych programach?
Bo PS widzi ten profil, który przypisałeś, a reszta nie.

Z tego co wiem - profil z labu się używa do proofingu, a nie do konwersji. Przynajmniej laby w których do tej pory robiłem odbitki, zawsze tak instruowały.

czyli mam nie konwertowac na stale tylko sprawdzic czy mi bedzie odpowiadalo i wrocic do tego co bylo poprzednio?

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
motaba_virus napisał/a:
czyli mam nie konwertowac na stale tylko sprawdzic czy mi bedzie odpowiadalo i wrocic do tego co bylo poprzednio?

Do oglądania na kompie czy do zamieszczenia w necie nie konwertuj - zostaw w sRGB. A konwersja do profilu labu nie wiem czy w ogóle jest konieczna - i jeśli wiesz, że oni tak chcą.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
motaba_virus, w FastStone możesz włączyć korzystanie z profili (F12->CMS).

andrusz, wlasnie chodzi o odbitki, czyli dobrze rozumiem ze po zaladowaniu profilu widze jak bedzie wygladala odbitka z tego co wysle im w sRGB?

[ Dodano: 2009-08-26, 14:11 ]
deckard, o dzieki, nie wiedzialem

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
motaba_virus napisał/a:
andrusz, wlasnie chodzi o odbitki, czyli dobrze rozumiem ze po zaladowaniu profilu widze jak bedzie wygladala odbitka z tego co wyśle im w sRGB?

motaba_virus nie wiem czy dobrze cię rozumiem. W PS jest taki podgląd (proofing czy jakoś tak to się nazywa).

Z konwersją z sRGB na różne inne profile (np. monitora, drukarki, labu) radzą sobie wszyscy, bo sRGB to standard. Jak skonwertujesz plik od razu do profilu labu, to powinien się on dobrze naświetlić na tym właśnie labie bez żadnej dodatkowej konwersji (obsługa labu nie powinna w ogóle ingerować w zdjęcie). Ale z kolei tak skonwertowane zdjęcie niekoniecznie jest w stanie pokazać każda wyświetlarka. PS to umie, a inne to różnie - tylko te, które obsługują profile :-)

Aha - chyba lepiej nie konwertować zdjęcia do profilu labu, tylko dołączyć ten profil do zdjęcia, a zdjęcie zostawić w sRGB (ew. AdobeRGB). Ale tu niech mnie ktoś poprawi, bo mogę się mylić.

wlasnie ciezko mi to opisac :-/
Ja napisze jak robie a wy napiszcie czy dobrze ;-)
Laduje zdjecie do PS jest ono w sRGB, potem edit>convert to profile>wybieram profil labu
na podgladzie widze czy wszystko mi odpowiada klikam cancel (zeby na stale nie konwertowac do profilu labu) czyli zdjecie zostaje w sRGB i tak je wysylam, ale ja juz wiem jak bedzie wygladala odbitka.
Dobrze czynie czy bladze absolutnie?

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
motaba_virus napisał/a:
wlasnie ciezko mi to opisac :-/
Ja napisze jak robie a wy napiszcie czy dobrze ;-)
Laduje zdjecie do PS jest ono w sRGB, potem edit>convert to profile>wybieram profil labu
na podgladzie widze czy wszystko mi odpowiada klikam cancel (zeby na stale nie konwertowac do profilu labu) czyli zdjecie zostaje w sRGB i tak je wysylam, ale ja juz wiem jak bedzie wygladala odbitka.
Dobrze czynie czy bladze absolutnie?

sRGB ma węższą przestrzeń niż przestrzeń labu , więc jeśli wysyłasz w sRGB to nie będzie takiego zakresu barw na jaki pozwala lab. ... choć z drugiej strony w labach najczęściej i tak pracują ludzie którzy nie wiedzą co robią więc ;)

Kuzyn Mygosi, ups caly czas myslalem o aRGB a pisalem sRGB :oops: takie przeklawiszenie :->

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
motaba_virus napisał/a:
Kuzyn Mygosi, ups caly czas myslalem o aRGB a pisalem sRGB :oops: takie przeklawiszenie :->
Ogólnie powinieneś im dać zdjęcie w dowolnej przestrzeni z zagnieżdżonym profilem (np. zdjęcie aRGB) i nic Cię nie powinno więcej interesować. Jeśli podglądałeś jak to będzie wyglądać (soft proof do profilu lab'u) to dobrze - tak powinno wyglądać na papierze.

Wystarczy teraz że lab tego co zrobiłeś nie sp... :evilsmile:

Aha - jeśli masz monitor ~sRGB (nie obejmujący przestrzeni drukowania) to i tak to co wyjdzie z labu będzie się różniło nieco od tego co widziałeś na monitorze. Przy skalibrowanym monitorze o przestrzeni ~aRGB powinno być już praktycznie całe objęcie przestrzeni druku i tutaj już odchyłek być nie powinno ... teoretycznie (wiadomo - nic nie jest doskonałe)

Kuzyn Mygosi, :-B
to juz wszystko wiem :-D

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
motaba_virus napisał/a:
andrusz, wlasnie chodzi o odbitki, czyli dobrze rozumiem ze po zaladowaniu profilu widze jak bedzie wygladala odbitka z tego co wysle im w sRGB?

Jak przekonwertujesz na profil labu i pozniej zapiszesz z tym profilem po to zeby z labu dostac takie foto jakie widziales na ekranie.

Skocz do: