pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
komputer oparty na nvidia ion
chcę kupić kompa Asrock Ion 330, jak wszystko pójdzie dobrze, dziś będę zamawiał, czy takie parametry wystarczą do obróbki zdjęć ?

procek = dwu rdzeniowy intel, architektura 32bit, częstotliwość rdzenia 1600, FSB = 133, QPB = 533 Mhz, cache = 1 MB

karta graficzna nvidia geforce 9400

pamięć ram 2GB DDR2 Dual-channel 800 Mhz

Ogólne przeznaczenie kompa to domowy media center, ale skoro da radę oglądać na tym filmy w HD to obrobić w miarę komfortowo Rawa też, co myślicie ?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cytat
karta graficzna nvidia geforce 9400
lepiej 9600gt jest tania a duuużo mocniejsza. No i jeśli do rawów to lepiej 4gb ramu, będzie wygodniej, chociaż jeszcze zależy od systemu, programu i wielkości rawów. Ja na WIN7 z LR2 i rawami z k20d właśnie niedługo dokupuję 2gb żeby mieć 4.

Karta jest zintegrowana razem z płytą więc zmienić jej na inną będzie raczej problematyczne. Ram wiadomo wstawić można większy.
Ale czy sam procek będzie okej, czy jednak nie ?
Przyznam, że ostro napaliłem się to cacko, małe zgrabne i super energooszczędne, testów w sieci jest mało bo to nowość, a jak coś się znajdzie to jakieś benchmarki dla onanistów komputerowych.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Z takim kompem jest trochę jak z laptopem, płacisz więcej a dostajesz mniej, za to masz mniejsze gabaryty, ja bym brał normalnego peceta z prawdziwą kartą graficzną a nie coś takiego, bo jak się przesiądziesz np. na k20d może się okazać że sprzęt nie wyrabia i nie ma go jak rozbudować, takie komputery kupuje się do biura a nie do domu.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Kup procesor z jak największą liczbą rdzeni i dużym cache.
Lepiej więcej rdzeni a mniejsza częstotliwość niż na odwrót.
2 GB ramu dual powinno starczyć.
Nie wiele osób zwraca uwagę ale według mnie obok procka i ramu największy wpływ na szybkość ma dobry HDD.
Więc kup sobie jakiś 7200 obr., SATA 300 i zwróć uwagę aby jego cache było jak największe (32 MB).
Naprawdę szybki dysk ma bardzo duży wpływ na komfort pracy.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Markus napisał/a:
Lepiej więcej rdzeni a mniejsza częstotliwość niż na odwrót.
2 GB ramu dual powinno starczyć.
Nie wiele osób zwraca uwagę ale według mnie obok procka i ramu największy wpływ na szybkość ma dobry HDD.
Więc kup sobie jakiś 7200 obr., SATA 300 i zwróć uwagę aby jego cache było jak największe (32 MB).
Naprawdę szybki dysk ma bardzo duży wpływ na komfort pracy.

na razie nie ma sensu sie pakować w 4 rdzenie, lepszy bedzie dwurdzeniowy ale szybszy z dużą ilością pamieci, 2gb ramu to niby wystarczająco ale lepsze będzie 4 :-P

edit:
Poza tym jak już ktoś powiedział skoro to ma być komp do domu to złóż sobie normalnego PC w tej cenie, który będzie zwyczajnie wydajniejszy.

Nie gram więc nie potrzebuje nie wiadomo jak wielkiej wydajności.
Potrzebny mi komp energooszczędny i mały. Laptop odpada.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
pancurski napisał/a:
skoro da radę oglądać na tym filmy w HD to obrobić w miarę komfortowo Rawa też, co myślicie ?
Filmy w HD zobaczysz tylko dlatego że za dekodowanie materiału będzie odpowiadała karta graficzna a nie procesor. Do obróbki RAWów Atom się nie nadaje.

macioh napisał/a:
Do obróbki RAWów Atom się nie nadaje.

Jesteś pewny ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To ma parametry słabsze od mojego Bartona (za wyjątkiem faktu posiadania dwu rdzeni) a RAW-y na nim mulą się okrutnie.

Praktyka pokazuje, że brak mi czasu na zabawę w rawy, komp już zamówiony, podzielę się wrażeniami wkrótce.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Atom do RAWów się nadaje, jest szybszy niż myslicie. Ale do prędkości Core i7 to mu trochę brakuje :-P
W każdym razie ja jestem miło rozczarowany jego wydajnością.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Gwiazdor napisał/a:
ja jestem miło rozczarowany

czyli niezadowolony? ale ci miło? :roll:

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Eldred napisał/a:
lepiej 9600gt jest tania a duuużo mocniejsza
Markus napisał/a:

Czy Wy w ogole przeczytaliscie jaki kolega chce kupic komputer? Przeciez IONy to netbooki, tyle, ze stacjonarne. Z definicji to nie ma byc wydajne, ale male i energooszczedne.

pancurski, oby dodanie drugiego rdzenia dalo duuuuuzego kopa wydajnosciowego w stosunku do poprzedniego Atoma, bo jak nie to mozesz sie rozczarowac (pisze to jako uzytkownik MSI Wind u100 czasem "zmuszony" robic na nim wiecej niz tylko net+photobanking).

ggdh
Mam nadzieję, że drugi rdzeń, inny chipset niż intelowski oraz karta nvidia wspierająca technologię CUDA będzie okej. Tak jak wspomniałem podzielę się wrażeniami wkrótce.

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
wszyscy się czepili tego cuda, atom to cienizna tani pecet z supermarketu bije go na głowe,
ja na twoim miejscu wział c2d 8400 2x 3ghz, 4 gb ramu i radeona 4870 do tego jakiś dysk 1tb różnica w cenie niewielka a za to wydajność x2
a 4 rdzenie to bajer jest raptem kilka programów obsługujących 4 rdzenie no i nie są one tanie, 2 rdzenie w zupełności wystarczą

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
1 TB? Nie lepiej 2 * 500GB w raid? :->

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
miałem raid i jakoś strasznie się nie sprawdził, miałem striping, niby szybciej ale strasznego przyspieszenia nie ma, jakoś rajd 5 nie próbowałem na pc bo po co :d
(te 6gb/sec to było raczej hipotetyczne:D dla stripingu), a wracając do tematu to nawet amd x2 4200 byłby całkiem niezły i raczej tańszy od atoma

adriano210
mam inne priorytety niż Ty, mi zależy na kompie bardzo energooszczędnym oraz małym a dwurdzeniowy atom mi to zapewnia, do tego jest nowością więc też fajnie.

Nie interesuje mnie sprzęt do gier, jak nie będzie lepszy do obróbki paru zdjęć niż mój obecny staruszek to trudno. Jak postawie sobie na nim gentoo na pewno będzie śmigał aż miło.

Myślałem o złożeniu kompa na płycie mini-ITX i procku AMD 4850e lub 5050e, ale kupienie nowych procesorów graniczy z cudem, więc sobie odpuściłem. Poza tym złożenie takiego kompletnego kompa było by droższe niż wspomniany Asrock.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
pancurski napisał/a:
macioh napisał/a:
Do obróbki RAWów Atom się nie nadaje.

Jesteś pewny ?
Nie wiem jak wersja dwurdzeniowa, ale Atoma z jednym jajkiem można było zamęczyć kopiowaniem wielu plików pomiędzy partycjami.

Nie oszukujmy się, to jest procesor który ma pobierać jak najmniej energii i pozwalać na (w miarę komfortową) pracę z komputerem (www, word, filmy czy właśnie media center). Żaden program do obróbki RAWów (a przynajmniej ja tkiego nie widziałem) nie wykorzystuje do obliczeń karty graficznej, więc nie możesz tutaj liczyć na dodatkowego kopa ze strony GPU (miejmy nadzieję że OpenCL, albo DX11 i Compute Shader trochę zmienią sytuację).

Skocz do: