darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
jaki serwer na postawienie strony www ?
Chce postawic strone www reklamujaca moja fotografie slubna, zrobiona we fleszu na jakims dobrym (i ewentualnie niedrogim) serwerze. jaki polecacie do tego celu , bo jestem zielony w tym temacie i nie wiem jak sie do tego zabrać ?

AZ.PL przy kupnie domeny poleca za 100 zł / rok ;
"Pojemność 10 GB, Transfer roczny 1600 GB, Kreator WWW FIRMA, Kreator WWW OSOBISTY, administracja CPanel. "

dobre li to je ?

a moze polecicie jakis dobry serwen na strone fleszowa ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może nadchodzi starość ale nie cierpię stron we fleszu i jak taką spotkam to pierwszą reakcją jest szybkie wyłączenie.

mi sie podobaja, jesli jest z umiarem.

ale science-fiction na ekranie tez nie lubię. :-D

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
plwk napisał/a:
Może nadchodzi starość
no, flash już powoli do lamusa odchodzi... ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Kiwak napisał/a:
no, flash już powoli do lamusa odchodzi... ;-)

no nie wiem, może taki standardowy
ale za to Flex chyba w siłę rośnie (czyli aplikacje internetowe renderowane we Flashu)

np taki http://www.raiffeisen.pl/ jest napisany w Flexie

oczywiście czy był sens używać Flasha do tego, czy nie, to już kontrowersyjna sprawa
ja też mam konserwatywne podejście do tej kwestii, ale wiem, że Flex jest dość zgrabnym frameworkiem i pozwala osiągnąć ciekawe efekty

We Fleshu chce zeby sie zmienialy zdjecia w galeriach (sciemnialy i pojawialy nowe).

Żadnych wodotrysków, a o Flexie to 1szy raz slysze :-)

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Nie trzeba flasha by sie zdjęcia zmieniały i ściemniały. Lightbox jest ekstremalnie prosty w instalacji, jest sporo odmian lightboxa zresztą:
http://planetozh.com/projects/lightbox-clones/

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
To ja może dołącze do nielubiących flasha. Zwłaszcza do galerii zdjęć. Dlaczego? Ano dlatego, że czasem lubię komuś podesłać linka do zdjęcia, które mi się spodobało, a przy flashowej galerii nie mogę. A jak będę opisywał - szóste zdjęcie od lewej w czwartej galerii od góry - to nikomu się nie będzie chciało zajrzeć. Chała.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Też flasza nie lubię, bo likwiduje całą przyjemność z nawigacji stroną. Odświeżyć nie można itp itd

Ale zwróćmy uwagę, że darius_Er pytał się o serwer, a nie o to czy flasha lubimy. Ten az.pl ma nawet ciekawą ofertę, ale poczytaj po necie (w googlach i takie tam) jaką toto ma opinię. 100 zł za rok z domeną ... to jakaś promocja? Bo 10 gb i 1600 gb transferu to mi podejrzanie wygląda jak na stały cennik (z domeną).

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Od prawie roku mam konto http://linuxpl.com/

Jak je zakładałem, to najtańsze konto (za 48,80 zł) miało pojemność 1GB i transfer 10GB/miesiąc. Obecnie jest dwa razy więcej.

Dość wygodne zarządzanie kontem przez WWW (podpinanie domen, moduły PHP i Perl, konta pocztowe, itp.). Oczywiście jest baza MySQL (bez żadnych limitów). Było dla mnie bardzo ważne - jest dostęp do powłoki przez SSH (czyli np. można sobie edytować pliki "w locie", bez potrzeby każdorazowego wysyłania nowych wersji przez FTP).

Nie przypominam sobie, żeby serwer miał jakąś poważniejszą awarię. Zdarzają się restarty serwera, jednak nie są częste. Do niedawna uptime miał grubo ponad 200 dni.

Generalnie jeśli ktoś chce, to można założyć za free konto testowe na 7 dni (działa wszystko oprócz SSH).

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Polecam http://top100.pl/ AZ to trzeci provider w Polsce, wiec powinno byc OK.

Problem z tym, ze to sa koszty na pierwszy rok. W drugim roku juz bedzie pelna oplata za domene, czyli ok 120 zl oraz pewnie przynajmniej 2 razy tyle za serwer.

[ Dodano: 2009-08-28, 12:48 ]
darius_Er napisał/a:
a moze polecicie jakis dobry serwen na strone fleszowa ?
To akurat nie ma zadnego znaczenia. Flash, nie flash, i tak idzie po tym samym protokole. Strone we flashu teoretycznie moze generowac wiekszy transfer, ale watpie, zeby to byl problem.

Misztu napisał/a:
Od prawie roku mam konto http://linuxpl.com/

Na liście, ktora zamiescił dzerry, jest na 14ej pozycji , wiec nawet spoko.

No nic, dzięki chłopaki za te linki, zadzwonie do tych firm, to moze mi sie uda cos wybrac.

konto podstawowe na linuxpl oferuje:
- 2000 MB pojemności
- 20 GB transferu / miesiąc
- 7-dniowy okres testowy
- MySQL 4.1/5, PHP 4/5, CGI
- Tanie rozmowy tel. (VoIP)
- Panel administracyjny,SSH
- Installatron, SiteBuilder
- Domena .info gratis!

Jeszcze lamerskei pytanie, bo nie wiem czy wikipedie dobrze zrozumiałem:

dzięki MySQL moge edytować dane tekstowe zawarte na mojej stronie (po wprowadzeniu hasła i loginu) ?

user  Dołączył: 27 Mar 2008
nie, MySQL to serwer baz danych..
dzieki temu mozesz stworzyc serwis w oparciu np o joomla ktory bedzie latwy w konfiguracji oraz edycji.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
darius_Er, SSH umożliwia to czego potrzebujesz.

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
dzerry napisał/a:
Polecam http://top100.pl/ AZ to trzeci provider w Polsce, wiec powinno byc OK.

Lista Top100 nie jest rankingiem jakości firm, tylko zestawieniem, które przedstawia ilość zarejestrowanych domen przez daną firmę. A jak wiadomo domena nie jest przywiązana do konta. Ja np. mam konto na linuxpl.com, a domenę rejestrowałem za darmo w serwisie eu.org

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Co nie zmienia faktu że home.pl, nazwa.pl i az.pl to 3 firmy hostingowe którym można zaufać i postawić kluczowe serwisy firmowe. Nie wspominając o serwisach www "normalnych" uzytkowników.

Misztu, tez chce dla swojej strony rozszerzenie *.eu , ale bez "org" na końcu .

Moze, kiedyś jak zaloze strone ze zdj. streetowymi, to sie skuszę :]

[ Dodano: 2009-08-28, 16:23 ]
deckard napisał/a:

Tzn ?

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
darius_Er napisał/a:
Misztu, tez chce dla swojej strony rozszerzenie *.eu , ale bez "org" na końcu .

Więc zajrzyj na home.pl i sprawdź, czy domena jaką chcesz mieć jest wolna i sobie ją zakup jeśli będzie wolna.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
darius_Er napisał/a:
deckard napisał/a:

Tzn ?

Tzn. łączysz się z serwerem i pojawia Ci się konsola (np: bash http://linuxmg.org/web/png/bash02.png ) i jesteś na serwerze, możesz "lokalnie" edytować pliki, tak jak chciałeś.

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
na początku roku robiłem stronę znajomym którą wrzuciliśmy na serwer webd.pl i z tego co orientuję się znajomi są zadawoleni z ich usług . Natomiast aktualnie skończyłem też robić stronę którą umieściliśmy na linuxpl.com , ponieważ opinie o nich w internecie raczej można znaleść pozytywne ( jak będzie zobaczymy ) . Ps. jeżeli chcesz to mogę ci pomóc postawić jakąś stronkę

Skocz do: