Kronk  Dołączył: 26 Lis 2007
Jaki obiektyw do Krokusa 4 color N
Witam,
Wyciągnąłem taki powiększalnik z piwnicy, wyczyściłem i zamierzam przypomnieć sobie zabawę w ciemni. Niestety podczas czyszczenia obiektywu Mikar/S 4,5/55 chyba przesadziłem i trochę go zalałem w środku płynem do czyszczenia optyki. Obiektyw był równie brudny jak cały powiększalnik po ok. 15 latach w piwnicy. Mam nadzieję że wyschnie i będzie ok. W każdym razie wyczytałem, że Mikar S nie cieszy się dobrą opinią i chciałbym kupić jakiś lepszy obiektyw, który będzie pasował. Nie proponujcie proszę, żebym zmienił powiększalnik, zbyt długo go czyściłem :-) Chcę tylko kupić dobry obiektyw do tego co mam. Mam nadzieję, że to jest możliwe.
Pozdrawiam

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Nie ma co płakać nad mikarem to dziadostwo . Kup najtaniej meogona , są i inne ale droższe i nie lepsze . Meogon odpowiada dobrej klasie zachodnich obiektywów przy umiarkowanej cenie , są anarety tańsze ale trzeba przymykać przysłonę . Meogon tego nie wymaga

Mikar jest w takim pierścieniu, który wkręca się do powiększalnika. Próbowałem wykręcić go z tego pierścienia, ale mocno trzyma i sam nie wiem, czy aby nie jest to całość i nie da się tego rozkręcić. Jak patrzyłem na meogona na allegro, to nie ma tego pierścienia/obudowy. Czy gwint będzie pasował?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Do Meogona będziesz musiał zastosować przejściówkę, bo ma inny gwint. Pierścień się "zapiekł", kiedyś udało mi się rozkręcić po zaaplikowaniu odrobiny odmrażacza do szyb (czy do zamków?) samochodowych na łączenie obu gwintów.

Bardzo dziękuję za informacje. Prosiłbym jeszcze o pomoc w ustaleniu, jaka przejściówka jest potrzebna, żeby wkręcić Meogona do Krokusa.
Pozdrawiam

EL NIKKOR 50/2.8 vs Rodenstock Rodagon 2.8/50mm
Cześć,
szukam obiektywu, który zastąpi mi Mikara/S 4,5/55 w Krokusie. Znalazłem El Nikkora 50/2.8 i Rodenstocka Rodagona 50/2.8. Który waszym zdaniem jest lepszy i czy ceny są ok?

Nikor
http://www.allegro.pl/ite..._8.html#gallery

Rodenstock

http://www.allegro.pl/ite...mm.html#gallery

Pozdrawiam serdecznie

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Hej,

sam używam tego El Nikkora, jest "o-matko-jaki-ostry", Rodagon będzie podobny. Co do ceny, to IMHO jest dobra, tzn. ja te 150PLN bym dał na nikkora.

Generalnie rzecz biorąc po Mikarze wszystko będzie Ci się wydawać super żyletą, więc wybór zależy tylko od własnych preferencji. Ja w swoim życiu "przerobiłem" już różne componony, rodagony, nikkory i muszę powiedzieć, że najostrzejszy był chyba... c.e. rokkor 50/2.8 minolty, ale wszystkie w/w szkiełka to klasa top i różnice są znikome.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
c.e rokkory to szkła porównywalne z APO rodagonami i takimiż Nikkorami - najlepsze możliwe szkła powiększalnikowe :->

Dzięki za odpowiedź. Sprzedawca Nikora napisał, że ma on gwint 39 mm. Prawdopodobnie będę potrzebował jakąś przejściówkę, żeby przypiąć go do Krokusa. Wyczytałem, że Mikar ma 42 i jest chyba potrzebna redukcja z 42 na 39. Nigdzie nie znalazłem takiego ustrojstwa, a może nie wiem jaka jest "nazwa handlowa". Będę wdzięczny za pomoc w znalezieniu tego czegoś.
Pozdrawiam serdecznie

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Kronk, szukaj na aledrogo bo bywają, można też zapytać tu:
http://www.infoto.pl/pl/Products/51/Cat/0/

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Paffcio napisał/a:
Ja w swoim życiu "przerobiłem" już różne

A Meogona 50/2.8S też "przerabiałeś" może?

Ewentualnie czy ktoś może napisać jak wypada w porównaniu z nikorrami itd.? Ostatnio trafił mi się taki za 89zł a z tego co pamiętam to "chodził" po dużo więcej swego czasu i że niektórzy porównywali go do nikonów i podobnych ... no ale zdania naukowców są niestety podzielone :roll:

Z przejściówką z m42 na m39 jest krucho. Na allegro nie znalazłem. Znalazłem coś za 119 zł, ale wtedy cała zabawa wydaje się bez sensu.

http://www.digital24.pl/p...facturers_id=24

Widział ktoś może taką przejściówkę (pierścień odwrotnego mocowania) za rozsądne pieniądze?

Pozdrawiam serdecznie

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
kup sobie nowy powiększalnik z miską 39mm i już :)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kronk, scaliłem Twój nowy temat z Twoim starym. Na przyszłość proszę nie zakładać dwóch podobnych wątków i pytać o to, na co odpowiedź już otrzymałeś!

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Podobno najlepszy jest El-Nikkor 40/4. Nawet sobie kiedyś taki kupiłem, ale ostatecznie odechciało mi się zabawy w ciemnię i nigdy tej "najlepszości" nie sprawdziłem :-P . Ale pamiętam że na pl.rec.foto strasznie go zachwalali.

sołtys napisał/a:
Kronk, scaliłem Twój nowy temat z Twoim starym. Na przyszłość proszę nie zakładać dwóch podobnych wątków i pytać o to, na co odpowiedź już otrzymałeś!

Dziękuję.

Co do przejściówki 42mm>39mm, to występują takie w naturze, znalazłem na ebayu. Może się komuś przyda:

http://cgi.ebay.com/42mm-...id=p3286.c0.m14

Pozdrawiam

Anzelm  Dołączył: 03 Kwi 2008
ClicoFantastico napisał/a:
Podobno najlepszy jest El-Nikkor 40/4. Nawet sobie kiedyś taki kupiłem, ale ostatecznie odechciało mi się zabawy w ciemnię i nigdy tej "najlepszości" nie sprawdziłem :-P . Ale pamiętam że na pl.rec.foto strasznie go zachwalali.

Tak właśnie powstają mity :-/
Przerabiałem już dwie takie 40-ki i daleko im było do nikkora 50/2,8

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
sołtys napisał/a:
Paffcio napisał/a:
Ja w swoim życiu "przerobiłem" już różne

A Meogona 50/2.8S też "przerabiałeś" może?

Ewentualnie czy ktoś może napisać jak wypada w porównaniu z nikorrami itd.? Ostatnio trafił mi się taki za 89zł a z tego co pamiętam to "chodził" po dużo więcej swego czasu i że niektórzy porównywali go do nikonów i podobnych ... no ale zdania naukowców są niestety podzielone :roll:

Osobiście go nie miałem, ale czytałem o nim dużo dobrego, konstrukcyjnie to chyba componon-s (ale tego nie jestem pewien). Jak jesteś ze swojego egzemplarza zadowolony to rób odbitki i nie zawracaj sobie głowy porównaniami :-) Skoro nawet dobrze złożony Anaret "daje radę" do formatu 20x30 to co dopiero Meogon...

[ Dodano: 2009-09-17, 16:32 ]
ClicoFantastico napisał/a:

Taaak, na pl.rec.foto pisano już różne rzeczy, zwłaszcza wtedy jak ktoś chciał zrobić odpowiednią atmosferę wokół czegoś, co za kilka dni miał wystawić na "znanym serwisie aukcyjnym" ;-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Kiedyś koniecznie chciałem Anareta 50 mm. 80-tki leżały, 50-tek nie było. Zadzwoniłem do firmy, która handlowała tymi szkłami, a miła pani powiedziala, że Anaterów chwilowo brak, ale są Meogony, I czy życzę sobie Meogona, czy (i tu nie pamiętam) Schneidera(?) czy Rodenstocka (?). Bo Meopta produkuje "pod siebie" ale także pod którąś z tych firm. Więc jeśli chcę "firmowy" to muszę trochę dopłacić. W końcu nie kupiłem, bo nawet Meopta "pod siebie" była dla mnie za droga. Dostałem w prezencie Wegę 11U 2,8/50. I jestem zadowolony. Ile w tym prawdy (Meopta pod schneidera lub Rodenstocka) - takie informacje uzyskałem z firmy "Ziba" Fototechnika.
Ostatnio pojawiły się w wykopaliskach Janpole 50 mm. Myślę, że o ile do koloru jest to obiektyw nieco problematyczny, to do cz-będzie dobry. Czy używał ktoś?

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Używałem Janpola 80, nie ma sensu marnować na ten obiektyw papieru. 50-tka była podobno jeszcze gorsza. Ten obiektyw na tylko tą zaletę,, że ma wbudowane filtry do procesu kolorowego. Niestety to działa tylko przy otwartej na maksa przysłonie. Miałem porównanie z ruską 80-tką, nazwy nie pamiętam. Ruskie szkło było o wiele lepsze. Teraz mam 80-tkę El-Nikkora i 50-tkę Durst Neonon (produkowany przez Pentaxa). Te obiektywy są naprawdę godne polecenia, mam wrażenie, że Neonon jest nawet lepszy od Nikkora.
Pozdrawiam
Piotr

Skocz do: