diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
  profesionalny szkolny fotograf
wczoraj moj syn poszedl pierwszy raz do szkoly...
impreze fotografowal "profesjonalny" fotograf ktory oferowal potem zdjecia z rozpoczecia
sprzet d60 + kit... :shock: :lol:
w stosunkowo ciemnej sali gimnastycznej fotografowal z wbudowana lampa.... :shock:
i za te zdjecia zyczyl sobie jakas kase (nie wiem ile)
jak zobaczyl mnie z kadyszka i przypietym metzem to az sie balem podejsc w jego poblize... :roll:

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Trzeba było wrzasnąć: "A zdjęcia za darmo w wysokiej jakości dostępne na stronie: www.xyz.pl" ;)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Ludzie kupują lustrzanki i są profesjonalistami. Nam na koniec liceum robili zdjęcia jakimś kompaktem na statywie. Sprzęt to nie wszystko :evilsmile:

mpp08  Dołączył: 16 Lis 2008
Tzn. to był profesjonalny fotograf wynajęty przez szkołę? Jeśli tak, to hmm... No ja sam robię zdjęcia na szkolnych uroczystościach, ale potem kto je chce, to udostępniam za darmo, bo nie wychodzą jakoś super, ale lepiej niż szkolnym kompaktem ;).

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
diplodok napisał/a:
sprzet d60 + kit...

W czym widzisz problem?

diplodok napisał/a:
w stosunkowo ciemnej sali gimnastycznej fotografowal z wbudowana lampa....

Aha... ;-)

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Ee tam Pan miał profesjonalny obiektyw z VR 18-55 a błyskała tylko żeby dzieci wiedziały ze maja patrzeć w jego stronę.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Thadeus napisał/a:
Pan miał profesjonalny obiektyw

marki Nikkor!

Z drugiej strony na sprawę patrząc Pan sobie pstryka i zarabia na tym pieniążki a my sobie tylko pstrykamy (i wydajemy pieniążki na sprzęt...) ;P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
izbkp, pytanie kto ma z tego więcej "fun factoru" ;-)

opiszon, czternastolatki z d40.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ubeuszek, no to na pewno, ale ich nie braliśmy do porównania ;-)

opiszon, w takim razie my, bo możemy się nabijać z profesjonalistów a profesjonaliści są zbyt profesjonalni, żeby się nabijać ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ależ wy nic nie rozumiecie, przecież profesjonalista każdym sprzętem zrobi super fotki, to amatorzy urzywaja korpusów w których wszystko jest ułatwione, podświetlone, z dużymi wizjerami, szybkimi af'ami itd..
Taki np. Fafniak, nie zrobił by zdjęcia na d60 z kitem bo by nie umiał, trzeba wejść do menu itd.. nie mówiąc już o tym że żadna kobieta nie rozbierze się przed takim małym aparatem :-P

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Re: profesionalny szkolny fotograf
diplodok napisał/a:
sprzet d60 + kit
Nie dziwne, w końcu to najczęściej polecany sprzęt na forum :mrgreen:

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
janek_wu, toć już nie d40? zresztą teraz alfa góruje

Ale alfa to naprawdę świetny sprzęt! Każda!

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
eeee tam co wy macie z tymi aparatami.
Widzialem duzo dobrych zdjec z d40, d80
Ostatnio pewna dziewczyna pokazala mi swoje portfolio to
nawet nic nie mowilem ze ja cos pstrykam yyyy :)
A robila sobie na d40x z kitem i jeszcze sobie na tym dorabia.
Ale tandety nie robi.

[ Dodano: 2009-09-02, 22:20 ]
ale zadne sluby czy przedszkola

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
Eldred napisał/a:
Fafniak, nie zrobił by zdjęcia na d60 z kitem bo by nie umiał, trzeba wejść do menu itd.. nie mówiąc już o tym że żadna kobieta nie rozbierze się przed takim małym aparatem
:lol: :lol: :lol:
Jeśli chodzi o sprzęt, to raczej prawda... mój kumpel od dawna robi śluby starym olkiem z kitem i jakoś czasem sobie dorabia... i ludzie zadowoleni....

Bo liczy się fotograf a nie puszka bo jak masz wyrobione oko to dobre zdjęcie zrobisz czymkolwiek co umiesz obsługiwać w czasie rzeczywistym ;)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
diplodok napisał/a:
impreze fotografowal "profesjonalny" fotograf ktory oferowal potem zdjecia z rozpoczecia
sprzet d60 + kit... :shock: :lol:
diplodok, masz jakieś kompleksy na punkcie sprzętu? Najpierw wszyscy w żartach polecają D40 jako najlepszy aparat, a później nabijają się z gościa który zarabia robiąc zdjęcia lustrzanką.

diplodok napisał/a:
w stosunkowo ciemnej sali gimnastycznej fotografowal z wbudowana lampa.... :shock:
Gdybyś od razu tu się zdziwił, to bym zrozumiał, ale ten śmiech wcześniej chyba nie był potrzebny.

Cytat
i za te zdjecia zyczyl sobie jakas kase (nie wiem ile)
Na tym polega życie, że na czymś trzeba zarabiać.

izbkp napisał/a:
Z drugiej strony na sprawę patrząc Pan sobie pstryka i zarabia na tym pieniążki a my sobie tylko pstrykamy (i wydajemy pieniążki na sprzęt...) ;P
A no właśnie...

ubeuszek napisał/a:
opiszon, w takim razie my, bo możemy się nabijać z profesjonalistów a profesjonaliści są zbyt profesjonalni, żeby się nabijać ;-)
Albo oni mogą się z nas ponabijać, że my robimy coś za darmochę.

grabber napisał/a:
Ostatnio pewna dziewczyna pokazala mi swoje portfolio to
nawet nic nie mowilem ze ja cos pstrykam yyyy :)
A robila sobie na d40x z kitem i jeszcze sobie na tym dorabia.
Ale tandety nie robi.
Czyli można podstawowym modelem robić dobre zdjęcia. Jeśli możesz to zdradź czym się zajmuje.

izbkp napisał/a:
Bo liczy się fotograf a nie puszka bo jak masz wyrobione oko to dobre zdjęcie zrobisz czymkolwiek co umiesz obsługiwać w czasie rzeczywistym ;)
I to jest prawda niby znana wszystkim. Oczywiście nowe puszki kupujemy dla lepszej ergonomii, aby mieć pewność że jesteśmy w minimalnym stopniu ograniczani przez sprzęt i reszta zależy już wyłącznie od nas oraz aby poprawić sobie humor nową zabawką :-)

Oczywiście rozumiem, że w obecnych realiach, ktoś kto zamierza zarabiać na robieniu zdjęć powinien jednak trochę zainwestować w sprzęt np. choćby mocną lampę błyskową.

:-B

Skocz do: