Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
Balans bieli - dzienny inny od .... dziennego
Szukałem, niestety może za słabo ;-) .
Wywołując w PPL zaznaczam WB na dzienny i kolory (nie wszystkie) są bardziej nasycone od "automatic" sugerowanego z puszki (kasetka). Patrzę w Exifa a tam wybrany tryb na auto, ale sam balans ustawiny na "Dzienny"..... :roll: .
Przełaczając pomiędzy dwoma trybami odwzorowanie barw różni się dosyć znacznie...
o soo chodzi?
Czyżby automatic w PPL był inny niż w puszce?

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Ile czasu trwa wołanie w ppl na Twoim komputerze? (tzn ile czasu komp "mieli" obrazek w trakcie wczytywania rawa i zapisywania gotowego jpeg-a?) A kasetce ile zajmuje zczytanie matrycy, demozaikowanie ostrzenie odszumienie i wszystkie inne operacje? To tylko moje domysły ale chyba algorytm wołania w puszce/zapisywania jpeg/ jest znacznie uboższy od ppl-a ze względu na duuuużo mniejszą moc obliczeniową aparatu - stąd pojawiające się różnice w jakości fot.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pyciar, nie do końca tak jest

w aparacie znajduje się procesor, który jest praktycznie zaprojektowany do tego, żeby mielić dane z matrycy i obrabiać obraz

procesor ogólnego przeznaczenia może być tysiące razy szybszy, ale może nie być wydajniejszy, od słabego układu, którego jedynym zadaniem jest pochłanianie danych z matrycy i wypluwanie zdjęć

projektowanie układów cyfrowych się kłania ;-)

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
opiszon napisał/a:

w aparacie znajduje się procesor, który jest praktycznie zaprojektowany do tego, żeby mielić dane z matrycy i obrabiać obraz

prawda. I wiele rzeczy realizowanych jest sprzętowo , nie programowo. Co nie znaczy, że lepiej, bo "z automatu" ale na pewno szybciej.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
opiszon napisał/a:
projektowanie układów cyfrowych się kłania
ja tam będę inżynierem mechaniki (jak wytrzymam z profesorkami jeszcze roczek) - z projektowania układów miałem tylko bramki modulo8 czy jak to się tam nazywało... mam wrażenie że nawet tak wyspecjalizowany procek jak ten w aparacie jest tysiące razy wolniejszy od "uniwersalnego" z PC (czyli jeśli uniwersalny potrafi wykorzystać tylko 1/1000 swoich możliwości w pewnym zadaniu to i tak nie jest znacznie słabszy...)

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
pyciar, w tym "procesorze" w aparacie, siedzi kawał hardware-u, wykonującego w jednym takcie zegara funkcje, które realizowane programowo, zajmują kilkaset czy kilka tysięcy taktów. Tak więc nawet ten "tysiące razy szybszy" procek będzie wolniejszy od wyspecjalizowanego sprzętu. Robię takie zabawki, to wiem... :-P
Weź przykład kamery video - jak potężny komputer (typu PC) i w jakiej cenie musiałby siedzieć w środku, żeby nagrać film... A zobacz, jak nawet szybki pecet się poci przy składaniu filmu....

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nie pozostaje mi nic innego, niż zgodzić się z rbuczem

P.S.
pyciar napisał/a:
mam wrażenie że nawet tak wyspecjalizowany procek jak ten w aparacie jest tysiące razy wolniejszy od "uniwersalnego" z PC (czyli jeśli uniwersalny potrafi wykorzystać tylko 1/1000 swoich możliwości w pewnym zadaniu to i tak nie jest znacznie słabszy...)

błędne wrażenie

tu nie chodzi o moc puszki i kompa. Może się źle wyraziłem, nie wywołuję RAWów w puszce i nie poruwnuję ich z kompowymi jpegami (bez sensu). Chodzi o jedno kliknięcie w PPL: jest wybór WB i podgląd,

w polu wyboru raz klikam Override (Daylight), raz Camera Setting (Automatic). W EXIFie jest ustawiony również Daylight.

Klikając raz to raz tamto podgląd nieznacznie się różni, mimo, że logika wskazuje przełączanie się z Daylight na Daylight....

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi (co do tego ma wydajność tym bardziej). Czym tego EXIFa odczytałeś? Auto WB nie polega na tym, że wybiera jeden z gotowych ustawień daylight, shade itp, także ten zapis auto, a niżej daylight jest bez sensu. Chyba, że PPL podaje w EXIFie oryginalne ustawienie WB oraz własne. Natomiast różnica między auto, a daylight mnie zupełnie nie dziwi.

WuWu84 napisał/a:
Auto WB nie polega na tym, że wybiera jeden z gotowych ustawień daylight, shade itp, także ten zapis auto, a niżej daylight jest bez sensu.

więc na czym polega? moim zdaniem właśnie na tym, że na "auto" puszka sama dobiera WB, a następnie ten wybór umieszcza w EXIFie (odczytany Acdsee). Tak to działało (IMO) od zawsze i mnie dziwi jedynie interpretacja WB przez PPL. Niby na jakiej podstawie puszka miałaby generować jpega? Jakieś ustawienie WB musi wybrać, jeśli nie podasz go sam, to dobiera automatycznie. Zdziwiłoby mnie totalnie, gdyby puszka w trybie "auto" dobierała WB w Kelwinach, bo w takim wypadku ustawienie manualne byłoby obarczone dużo większym błędem niż "auto" :roll: .

Ganz napisał/a:
Tak to działało (IMO) od zawsze

Nigdy nie widziałem aparatu który w automatycznym balansie bieli, wybierałby jeden z presetów (nie wspominając, że pamiętam pierwsze cyfrowe małpki, które presetów zwyczajnie nie miały), no ale może i takie są. Natomiast w tych aparatach które znam automatyczny balans bieli nie jest w żaden sposób powiązany ze zdefiniowanymi ustawieniami. W najprymitywniejszych rozwiązaniach automat zakładał, że najjaśniejszy niewypalony punkt jest biały i do niego dopasowywał reszte. Jak dokładnie działa we współczesnych lustrzankach, nie wiem. Nie mniej jednak całkiem zdolna bestia, bo nawet dominaty barwne stara się uwzględnić, a co dopiero wybór z pośród presetów, czy kelwinów. Z drugiej strony trochę inny kadr i kolorystyka może się różnić, choć źródło światła to samo.

Korzystając z tego, że jestem już w domu. "Wywołałem" dwa RAWy z kasetki PPLem i faktycznie mam mam dwie pozycje odnośnie BW w EXIFie: "Whitebalance" w "Picture-Taking Conditions" oraz "Balans bieli" w "Maker notes". Zdjęcie wykonane na auto bw, jeżeli zostawię przy "wołaniu" auto wb, to w obu rubrykach mam "auto". Natomiast jeśli zmienię ręcznie na Daylight. Mam w pierwszej Manual, a w drugiej Daylight - czyli jeszcze inaczej niż Ty :->

http://farm4.static.flick...6c498286d_o.png

Program to gThumb :-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Niestety na PPL do 3.61 ma ten problem że nie obsługuje dokładnie tych samych ustawień WB jakie są w puszcze dopiero w PPL 4 to poprawiono i do wyboru są wszystkie Presety WB tak jak w puszcze (np 3 rodziaje WB pod świetlówki) i mam nadzieję na update 3ki.
Jednak przy Auto WB puszka chyba nie powinna wybierać presetów bo to trochę mało możliwości, bardziej liczę na coś jak Auto-Manual WB.

Smutny przykład:
Robie RAWa w świetle sztucznym przy ustawieniu aparatu na Auto WB.
Dla RAWa to nie ma znaczenia bo on tylko zapisuje dane o WB ale nie ingeruje w RAW.
Wywołuję RAWa w PPL z ustawieniem WB Tungsten Lamp.
Wywołuję RAWa w K200D z tymi samymi ustawieniami co w PPL.
Otrzymuję dwa zupełnie inne JPGi :-( i co gorsza ten z puszki ma lepszy WB :evil:

Jack ale 3.61 ma trzy presety dla fluorescencyjnego (przynajmniej dla RAWa z kasetki). To, że presety się nie do końca pokrywają się z tymi z korpusu to swoją drogą - w końcu SilkyPix pod maską, a nie procesor korpusu. Ale i tak PPL "out of box" daje mi najbardziej zbliżone efekty do korpusu, co bardzo ułatwia obróbkę. Zwłaszcza gdy mieszam RAWy z JPG, gdy potrzebna mi większej "szybkostrzelności".

czyli pozostaje szara karta....

jak zaktualizować PPL do 4? poprawili tą nieszczęsną lupę?

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Cytat
jak zaktualizować PPL do 4?
kupić K7? :evilsmile:

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Ganz napisał/a:

Trzeba kupić... gratis dodają K-7 ;-)
Ganz napisał/a:
poprawili tą nieszczęsną lupę?

PDCU (Pentax Digital Camera Utility) nie ma już lupy. Interface jest bardziej zbliżony do innych wywoływarek RAW-ów i jest normalny zoom. Ale szybkością ten PDCU nie grzeszy, zwłaszcza przy dużym powiększeniu zdjęcia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ganz napisał/a:

PPL4 nie występuje jako aktualizacja, jest tylko jako soft do instalacji w komplecie z K-7.

już lece po K7, będzie w zapasie na półce stało :evilsmile:

Skocz do: