granul  Dołączył: 29 Paź 2008
A ja znalazłem takie:
- obowiazkowo w kazdym domu - Zenit 12xp
- fed 2 - fajnie wyglada - da sie robic tym zdjecia?
- cos na czym bylo napisane "praktiflex" - ma taka wysuwana budke i celownik - nie mam pojecia jak tego uzywac bo jak patrze w celownik to nic nie widac, moze dlatego ze obiektyw wyglada jak posmarowany wazelina.
- agfa box - smieszne czarne prymitywne pudelko - z przodu wyglada jak zdziwione.

wszystko niestety mocno zaniedbane, ale fajnie stylowo smierdzi.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Cytat

bardzo fajny dalmierz ;-)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
granul, co do Praktiflexa to on chyba nie miał samopowrotnego lustra i obraz był widoczny dopiero po naciągnięciu migawki. Lustro wtedy opadało i rzutowało obraz na matówkę. Tak coś sobie kojarzę. Pzdr.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
granul napisał/a:
A ja znalazłem takie:

a dlaczego nie?

qberts  Dołączył: 04 Lip 2008
powalos napisał/a:
granul, co do Praktiflexa to on chyba nie miał samopowrotnego lustra i obraz był widoczny dopiero po naciągnięciu migawki. Lustro wtedy opadało i rzutowało obraz na matówkę. Tak coś sobie kojarzę. Pzdr.

Mam takie cudo i potwierdzam to co powalos napisał, sprawdź w jakim stanie jest lustro i przetestuj jakąś tanią kliszą szczelność, może będzie się dało nim jeszcze robić zdjęcia bez konieczności odrestaurowania? :-)

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
qrcze, gdzie są te piwnice, w których takie fajne rzeczy można wynaleźć? ja szukam jak opętany kieva 4 i/lub zorki 4 a znaleźć nie mogę... nic tylko wino, nalewki, słoiki z przetworami, jakiś stary pecet...

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
ryve, ja ostatnio kupiłem Zorke 4 z obiektywem i futerałem za €15 na bazarze... wiem, wiem to nie piwnica :-/
ryve napisał/a:
nic tylko wino, nalewki

TYLKO :?: :!: Skarby :!:

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Pogrzebałem i jest znalazłem , mikroskop PZO dla weterynarzy , zaraz pobawię się , a i dwa kubki od kawy luftwaffe jeden 1939 r i 40 r , jeszcze jakiś kanister wermachtu r.prod. 1943 do wody , ale z działu foto nic.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Jak to nic? A mikroskop?

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Wzruszyliście mnie tymi wykopaliskami do tego stopnia, że wyciągnąłem z szafy
swojego PENTACONA (mały obrazek, bez oznaczeń literowych) z Biotarem 2/58,
i pobawiłem się nim trochę.
Maszyna nadal działa :-> niestety płócienna migawka jest przetarta :cry:
Obiektyw (M42) kiedyś używałem z P30t - bardzo ładnie rysuje.
Ciekawe jak spisze się z Km-ką...no bo skoro wyciągnąłem go na światło dzienne,
to wiadomo, paluchy swędzą.

a_czacha,
Cytat
Jak to nic? A mikroskop?
Jestem właśnie po zabawie z mikroskopem , wymieniłem tylko żarówkę do podświetlania , i mam tylko jedną próbkę z pyłkiem kwiatów .

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
weź okular z mikroskopu podłącz pod jakiś obiektyw i zobacz jak fajnie :D Będziesz miał nieziemski obraz :)

asay  Dołączył: 26 Mar 2009
a może takie coś: http://www.infoto.pl/pl/P...wy_pentax/Show/

sam się nad tym zastanawiam bo mam stary trychinoskop

Ciekawie się robi , oczywiście jest to efekt wcześniejszych zainteresowań ,ale zapomnianych.
    A ja przecież mam dwie piwnice. :-P

świetne pióro. Działa?

Jasne, że zadziała jak się przeczyści. I bambusowe igły do patefonu też widzę... Prawdziwe zabytkowe skarby!

Szkoda, że ja nie mam takiej piwnicy ze skarbami....takie to niesprawiedliwe, roket,ma dwie a ja żadnej.... oddaj jedną

E tam... Sam se wykop piwnicę.

a_czacha, Nie bambusowe a ze stali i nie śmigane
Cytat
E tam... Sam se wykop piwnicę.
dużo w tym prawdy ,po prostu dowiedziałem się o pomieszczeniu o którym babcia powiedziała "tam od wojny nikt nie zaglądał same śmieci " :shock: a to było jakieś 20 lat temu, kupę rzeczy poszło za ruskie znaczki i gumy balonowe. :-/

to masz szczęście z tą piwnicą.
roket napisał/a:
ruskie znaczki i gumy balonowe
:lol:

Skocz do: