carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
skano.pl
Czy ktoś miał do czynienia z tym serwisem http://skano.pl/ ?
Mam w domu dużo slajdów i chciałabym je zeskanować i właśnie nie wiem czy cena dobra, i czy solidnie i uczciwie wykonują. Czy polecacie coś innego?

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Nie pomogę zbyt wiele - ale jeśli to np 20 rolek to chyba lepiej i taniej rozejrzeć sie za jakimś skanerem do negatywów i samemu to machnąć, nie ryzykując porysowania klisz w transporcie przez skanerzystę.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nawet przyzwoity skaner do negatywów może dać kiepskie wyniki ze slajdami. Żeby skanować slajdy, to warto już wyłożyć 1000 zł na skaner, zamiast 350...

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Re: skano.pl
carrie napisał/a:
Czy polecacie coś innego?

Może warto zlecić to komuś z forum ? Jest kilka osób które mają sprzęt i wiedzą jak go wykorzystać . Nie wiem czy to aktualne http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=286515#286515 , może w4syl coś znalazł .

alucis  Dołączył: 07 Wrz 2009
To mój dziewiczy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie i przechodzę od razu do meritum.

Karolina pyta:
Cytat
czy cena dobra, i czy solidnie i uczciwie wykonują.

Cena dobra, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę zaprzęgnięty do skanowania sprzęt (Coolscan 9000ed) oraz fakt, że zanim dokona się w Skano zakupu, można w podglądowej galerii na swoim koncie usunąć pliki, które są niechciane. W efekcie nic się za ich skanowanie nie zapłaci - a w przypadku negatywów to znacząca oszczędność.

Co do solidności i uczciwości - staramy się jak tylko można. Materiały fotograficzne są przed skanowaniem oczyszczane sprężonym powietrzem a wszelki kontakt z negatywami odbywa się poprzez delikatne niczym batystowe figi rękawiczki. Używamy tylko markowych nośników, nie oszczędzamy też na pakowaniu - każda paczka jest solidnie zabezpieczona.

Sugestii kupna "jakiegoś skanera" dla zeskanowania kilkuset klatek komentować specjalnie nie będę. Dodam tylko, że dla kogoś kto odróżnia więcej niż "9 odcieni szarości", satysfakcja przyjdzie dopiero po wydaniu na skaner kilku tysięcy złotych. Może być używany na allegro. Polecam Nikona oczywiście.

Pozdrawiam
Aleksander Lucis
www.skano.pl

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
alucis napisał/a:
Sugestii kupna "jakiegoś skanera" dla zeskanowania kilkuset klatek komentować specjalnie nie będę.

Ale skomentowałeś. Przy 20 filmach do zeskanowania praktycznie zwróci się dość porządny skaner typu Minolta Dual Scan. A przy tym można się czegoś nauczyć i zrobić tak jak się chce - fakt, potrzeba do tego czasu i umiejętności. A jeśli chcemy zeskanować tylko te 20 filmów, to skaner można później sprzedać i odyskać większość tej kwoty. A zeskanowanie u Ciebie tych 720 klatek to koszt niebagatelny 856,80 zł.

Ale dobrze, że jest wybór i można zlecić skanowanie, np. Tobie.

Przy okazji, dlaczego nie można otworzyć na stronie żadnego przykładu zeskanowanego obrazka?

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
Dzięki za odpowiedź. Zakup skanera jednak nie wchodzi w grę, dlatego że do zeskanowania mam ok. 100 slajdów w ramkach, a w przyszłości nie będzie on potrzebny;

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
podoba mi się technologia Digital GEM oferowana przez skano.pl :-D

Skocz do: