Który obiektyw jest wg. Ciebie lepszy?
Sigma 30/1.4
45% Complete
48 (45%)
Pentax 35/2
54% Complete
58 (54%)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
FraZa napisał/a:
Elred
?
FraZa napisał/a:
ta sigma jest na pełnej dziurze tak ostra jak 35tka na pełnej?
tak, z tym że tak jak wcześniej pisałem nie wiem jak jest do końca z brzegami bo architekturę raczej focę na f8 a na 1.4 zazwyczaj wokół obiektu jest bokeh na którym trudno ocenić ostrość, do bliższych kadrów mam inne szkło.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
sorki :-)
nie wiem jak z portretem, ale te 5 mm szerzej przydatne może być w widokach, ulica itp do czego te obiektywy są głównie przeznaczone
no i najlepszy by był 31 limited ;-) , myślałem kiedyś o zamianie FA 35/2 na niego, ale przy dzisiejszych cenach mi przeszło

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Jasiek Matacz, jak będziesz miał S30/1.4 to FA35/2 będzie lepszy. Jak będziesz miał FA35 to Sigma będzie lepsza.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
ubeuszek napisał/a:
Jasiek Matacz, jak będziesz miał S30/1.4 to FA35/2 będzie lepszy. Jak będziesz miał FA35 to Sigma będzie lepsza.

święta racja. Każde szkło jest lepsze od tego co mam, gdybym miał inne to pewnie lepsza fotka by była... Droga do nikąd. Brać szkła i robić fotki tym co jest - to jest rozwiązanie.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
MacRayers napisał/a:
Każde szkło jest lepsze od tego co mam

No nie gadaj, ja raczej wychodzę z założenia, że co moje to najlepsze...

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Na osiedlu...może. Na świecie... szczerze wątpię :-P

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Bezsprzeczną zaletą S30/1.4 jest fakt, że można ją jeszcze kupić w normalnej cenie. FA35/2.8 zostało chyba tylko w miejscach, gdzie chcą za nie prawie 3k PLN. Na "zachodzie" też ciężko dostać... :-(

BTW. może ktoś chce sprzedać?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rjan napisał/a:
FA35/2.8 zostało chyba tylko w miejscach, gdzie chcą za nie prawie 3k PLN. Na "zachodzie" też ciężko dostać... :-(

chyba FA 35 f/2 ;-)

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
rjan napisał/a:
BTW. może ktoś chce sprzedać?
mogę się zamienić na Zeissa 35/2 ZM... tylko nie wiem skąd na korpusik (M9 na przykład) do tego szkła nazbieram? ;-)

opiszon napisał/a:
chyba FA 35 f/2 ;-)

No tak - skąd to .8 wziąłem? Chyba zafiksowałem się przez tego zooma sigmy :-)

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
Nie miałem Pentaxa w łapkach ale zagłosuję na Sigmę.. Super szkiełko..

Żeby nie zaśmiecać to nie wrzucę tutaj reszty z tego spaceru tylko jak ktoś chce to zapraszam na MOJEGO BLOGA

Spacer "machnięty" w całości tą sigmą na przesłonach 1,8 - 2,0.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Jasiek Matacz napisał/a:
a ja tylko sie spytalem gdzie jak gielda zamknieta mam sprzedac smc-m 1.4/50mm

Na Allegro?? ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
specmisiek, spóźniłeś się z odpowiedzią - giełda już otwarta ;-)

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Faktycznie dostanie tego obiektywu graniczy z cudem! (FA35) Szkoda że Pentax wycofał z produkcji tak dobry obiektyw i praktycznie nie ma nic co mogłoby go zastąpić (na filmie), dla mnie to ostateczny dowód że pełnej klatki od Pentaxa nie będzie ;-) W sumie udało mi się wyrwać to szkło używane 3 dni temu i jestem bardzo zadowolony (ale na filmie).
Sigma mogłaby stworzyć pełnoklatkowy 35 f1,8 który idealnie pasował by do serii (20 24 28) i założę się że byłoby wielu chętnych w wielu systemach na ten obiektyw.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Morg, pewnie stworzy, ale znając Sigmę, będzie to raczej 35/1,4

I pewnie będzie wielkie i ważyć z pół kilo.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
A na razie znana już koreańska firma Samyang z nie oficjalnych plotek przygotowuje właśnie 35/1.4 i jak to u nich powinno być dobrze i tanio :-) choć pewnie nadal bez AF. :-(

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Makler, dla Canona planują też F1.2... Przynajmniej tak wieść gminna niesie.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
matth, tak widziałem, ale nie pod Pentaxa więc się nie rozpisywałem. :-) Swoją drogą ciekawa sytuacja, nie spotkałem się żeby jakaś inna firma zrobiła jaśniejszą wersję obiektywu dla canona bo było łatwiej niż dla innych systemów. Z drugiej strony mają szkło 1.2 przy podobnych kosztach produkcji, na które nie jeden canonier się skusi. Na razie to plotki ale myślę że całkiem prawdopodobne.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Bawiłem się taką Sigmą podpiętą do olka e-3.
Sama praca autofocusa to bajka. Bardzo cicho i szybko i jeszcze raz cicho. Jednak z tą konkretną puchą miała problem z właściwym trafianiem.

Skocz do: