ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Do RAWow za wolny :-) (sprawdzilem)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dzerry napisał/a:
klawisz funkcyjny z ctrl
przestawienie ctrl i Fn to największe draństwo pod słońcem. Nie wiem który kretyn to wymyślił jako pierwszy ale zawsze mnie to wyprowadza z równowagii.

Dla mnie podstawowe narzędzie pracy to word no i dość często excel. Takie 10cali w pionie do czytania dokumentów myślę, że w zupełności wystarczy.

ggdh napisał/a:
Do RAWow za wolny (sprawdzilem)
a bo to Panie takie draństwo z tą wielkością matrycy :-P Niestety ale do wołania rawów to imo sprzęt jest zawsze za wolny :mrgreen:

Tak jak pisze l_uka w domku mozna podpiąć normalnych gabarytów monitor i klawiaturę też, a w podróży super sprawa. Coraz bardziej jestem, przekonany do tego M912M

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Żaba napisał/a:
Coraz bardziej jestem, przekonany do tego M912M

"8.9 inch display" to lipa, naprawde. Widzialem Winda U90, ktory ma wlasnie taka matryce i nie warto.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Żaba napisał/a:
IMHO netbook to narzędzie do pracy, ale głównie w podróży. Tu liczy się tylko czas pracy na akumulatorze. 1GB RAM to dla pakietu Office wystarczająca ilość pamięci.

No tak, ale nie każdego praca polega na używaniu pakietu Office. Ktoś może np. montować filmy (tak dla przykładu rzuciłem pracę, która wydaje mi się pamięciożerna).

A widzieliście taki namiocik na laptopa dla fotografów, którzy muszą coś na lapie zrobić "w terenie otwartym"? Po prawej stronie.
http://www.lastolite.com/ezyview.php

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mi by się przydał notebok z AutoCAD-em do wykorzystania w terenie i pracy na mniejszym jak 17" sobie nie wyobrażam.

A tak z ciekawosci a'propos podlaczania do duzego monitora:

Jak? :-P

(Mam podlaczony desktop przez DVI, ale jest w monitorze rownierz VGA nieuzywane. Moge zrobic tak, ze mam caly czas podlaczone oba kable do monitora i jak wpinam malucha to "jakos" sie przelacza czy tez daje wybor? Czy zawsze musze wylaczyc skrzynke i dopiero wtedy Wind? A i od razu napisze, ze nie sprawdze, jako ze posiadam tylko kabel dvi)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
A nie masz gdzieś na monitorze małego guziczka z wyborem źródła sygnału? Zazwyczaj jeśli monitor ma kilka wejść to posiada również taki selektor.

[ Dodano: 2008-10-04, 21:11 ]
Jeśli nie ma guzika to powinno dać się wybrać w OSD.

ggdh napisał/a:
Moge zrobic tak, ze mam caly czas podlaczone oba kable do monitora i jak wpinam malucha to "jakos" sie przelacza czy tez daje wybor?

Mam do monitora podpięte 2 komputery i na monitorze można wybrać guziczkiem lub w OSD z którego złącza puszcza sygnał.

O faktycznie, jest. Czyli potrzebuje drugiego kabla i moge go gdzie na biurku "umocowac" i gotowe.

Dziekuwka piotrecius, :-B

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Mam pytanie. Zdecydowałem się zakupić MSI Winda jednak mam mały problem z wyborem wersji. Okazuje się że są dwie: biała 257PL i czarna 404PL (oczywiście jest ich więcej ale chodzi mi o te najlepiej wyposażone). Jedyną różnicą jaką udało mi się wyłapać to brak w wersji białej draftu-n czyli prawdopodobnie posiada starszy moduł WiFi (cała reszta jest taka sama, w tym oba mają baterię 6-komorową). Pytanie: czy warto dopłacać jakieś 120 zł (taka jest mniej więcej różnica cenowa pomiędzy białym a czarnym Windem) do tego standardu ? Co ewentualnie tracę wybierając wersję bez n ? I pytanie estetyczne ;) - czy biała obudowa tego notebooka bardzo się brudzi ? Zaglądałem na forum MSI Winda i tam narzekano na czarną wersję (po krótkim użytkowaniu widać odbite palce i świecący się jak psu kulki touchpad)...

PS. Dziękuję sołtysowi za link i przepraszam jednocześnie za nieużycie szukajki :-B

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Enzo napisał/a:
Zdecydowałem się zakupić MSI Winda

jako posiadacz winda, zaprawde powiadam Ci, zerknij sobie na lenovo S10 ;-]

Cytat
czy warto dopłacać jakieś 120 zł (taka jest mniej więcej różnica cenowa pomiędzy białym a czarnym Windem) do tego standardu ?

moim zdaniem absolutnie nie. Od razu powiem, ze ja wifi wymienilem na intela 3945 (abg) za jakies kilkadziesiat pln. Intel 4965 (abgn) kosztuje na allegro 80pln i zapewniam Cie, ze jest nieporownywalnie lepszy od badziewia, ktore standardowo wkladaja do winda - ja mialem jakiegos realteka i wszystko niby fajnie chodzilo, dopoki nie zapragnalem zmienic systemu ;-) Poza tym, zerknij sobie na ceny acces pointow w standardzie N - jak beda normalne (czyli powiedzmy ok 200-250pln za _dobry_ AP), to karty abgn zejda z cenami do poziomu kilkudziesieciu pln i najwyzej sobie wymienie ;-)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
l_uka napisał/a:
jako posiadacz winda, zaprawde powiadam Ci, zerknij sobie na lenovo S10 ;-]

Zerknąłem. Prawie to samo co MSI Wind tylko teoretycznie lepiej wykonane (IBM) i praktycznie ze słabszą baterią. I na dodatek trochę droższy...

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
A jak z prędkością obróbki RAWów na takich maszynkach?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
palermo napisał/a:
A jak z prędkością obróbki RAWów na takich maszynkach?
Obrabialem w Picasie i moze nie jest to rakieta, ale da sie.

Kiedys sprobowalem ACR i szalu nie bylo. Wiec raczej dla cierpliwych. Bardzo.

sharik  Dołączył: 21 Lis 2007
Mogę polecić Acera aspire one. Kupiłem miesiąc temu żonie takiego 1,6I Atom, 80GB HDD, 1GB ramu i ekranik tylko 9 cali, zabraliśmy go na wyjazd i spisywał się wyśmienicie, było na co zgrać rawy, dzieciaki grały wieczorem lub oglądaliśmy tv (przez kartę na usb). Bateria trzyma 4 do 5 godzin no i jest naprawdę kompaktowy (jedynie bateria śmiesznie wystaje). Cena z Win XP to 950zł.

A tak przy okazji. Uzywal ktos moze netbooka jako 10" GPSa? :-D jako, ze moj HTC p3600i chyba dogorywa, a wind jest na tyle maly dla mnie (zawsze w plecaku z aparatem) to pomyslalem o kupieniu ladowarki samochodowej i zewnetrznej anteny gps. Da sie?

Berrt  Dołączył: 20 Cze 2009
A czemu miało by się nie dać?
No tylko ciężko go przyssawką do przedniej szyby przymocować :-) .

Wracając do kwestii notbooków to ostatnio zakupiłem Samsunga N310. Jak do tej pory jestem bardzo zadowolony. Bateria wytrzymuje ponad 5h, sprzęt mały i stosunkowo lekki - 1,2kg o ile dobrze pamiętam.
Niestety moc obliczeniowa nie jest rewelacyjna - zdjątka jak mają 7 - 8MB to troche wolno otwiera. RAWów jeszcze nie obrabiałem - jak spróbuje to dam znak.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
NA małym HPmini działa CS4, luksus pracy to nie jest, ale działa bardzo stabilnie (2GB RAM) Co do nawigacji to śmiga rewelacyjnie z zewnętrznym GPSem, tak na USB jak i BT. Używałem z mapami morskimi.

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
Do tej pory miałem Della C400 i do pracy z internetem był super, ale zdjęcia na nim obrabiałem tylko z konieczności.
Teraz mam dylemat czy zainwestować w jakiegoś 10-calaka i być bardzo mobilny czy w jakiegoś 12'' z wydajniejszym prockiem ale za to większy i z "krótszą baterią".

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Ja używam takiego malucha 12" Fujitsu-Siemens (Core-duo + 3GB RAM) i obróbka RAW nawet śmiga. Jest tylko problem z dłuższym działaniem, bo po kilku godzinach intensywnej pracy sprzęt zaczyna się grzać. Włącza się wtedy wentylatorek, a po jakimś czasie zaczynają działać jakieś funkcje ograniczające temperaturę i laptop mocno zwalnia.

Skocz do: