chriss2  Dołączył: 13 Mar 2008
Witam

ja już się trochę pogubiłem z tymi SAMYANGAMI z mocowaniem Pentaksa... czy maja "A" na pierscieniu przysłony czy nie...
Dzwoniłem dziś do foto-tip i oni twierdzą że nie maja takiego obiektywu SAMYANG 85mm ze stykami do przysłony pod Pentaksa...

Czy jeśli 85tka jest ze stykami to czy 8mm tez jest ze stykami?

Pozdrawiam

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
tak ma styki na 100%

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Oba są ze stykami. Trafiały się pojedyncze egzemplarze 85mm bez styków, być może z początku produkcji.

Dzieki za info - widocznie panom z FOTO-TIP nie chciało się sprawdzić... echhhh sprzedawcy dziś obiektywy jutro w MM telewizory a po jutrze laptopy... zero wiedzy.

Dzieki za pomoc i info

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
chriss2, nie lepiej spytać się Czesia z Jabbafoto. Jest z Warszawy. Można nawet podjechać.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
chriss2, ba pewnie można będzie podpiąć i sprawdzić czy hula.

kesek  Dołączył: 06 Wrz 2006
To samo w Foto-Net. Gdzieś przeczytałem, że trafiają się bez i to tak jakby zasiało niepokój. Przed kupnem pytam, czy ma styki. Odpowiedź: nie ma. Odbieram przesyłkę - styki są.

Tłumaczę to sobie faktem, że najwięcej ich pewnie sprzedają do Canona i Nikona, a te wersje styków nie mają. Sprzedawcy mają pewnie zakodowane Samyang = manualne ostrzenie + manualna przysłona.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Oj, jeden maleńki styk, to i go nie widać. Marudzicie po prostu. Jak ma pozycję A na pierścieniu przysłony, to i styk musi być.

Dada napisał/a:
to i styk musi być.
chyba żeby go nie było...

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Żaba napisał/a:
Dada napisał/a:
to i styk musi być.
chyba żeby go nie było...
Gdyby go nie było, to nie byłby to obiwektyw typu A. Konstruowanie obiektywu z pierścieniem przysłon z pozycją A, a nie mającego owego magicznego styku, byłoby przysłowiowym strzałem w stopę. Podtrzymuję to, co napisał argawen,
argawen napisał/a:
nie lepiej spytać się Czesia z Jabbafoto
? :-D

teta napisał/a:
Podtrzymuję to, co napisał argawen,
Chodziło mi o zakup lub obejrzenie. Po co szukać w innym mieście :-P
Miałem go w ręku. Ba, był nawet ten obiektyw podpięty do korpusu . Oczywiście była pozycja A. Komplet działał bez zastrzeżeń.

teta napisał/a:
Gdyby go nie było, to nie byłby to obiwektyw typu A. Konstruowanie obiektywu z pierścieniem przysłon z pozycją A, a nie mającego owego magicznego styku, byłoby przysłowiowym strzałem w stopę.

teta błądzisz, nauka radziecka zna nie takie przypadki

Żaba, Błądzisz, nauka radziecka, wrew temu co powiada obiegowa opinia, zawsze stała na wysokim poziomie. Im dłużej żyję i im dłużej mam sposobność obserwowania ichniejszych uczonych, to, pomijając wszystkie ideologiczne uprzedzenia, muszę przyznać, że wystrzelenie pierwszego satelity, skopiowanie bomby atomowej, a potem i wodorowej nie było dziełem przypadku. A wracając do tematu, czy znasz przypadek obiektywu z pozycją A na pierścieniu, a nie mającego owego styku?

Ja znam. :mrgreen: Mam spiepr... A50, w którym wzmiankowana pozycja jest, ale styku nie ma. :-P Dawno temu zgubił się razem ze sprężynką. 8-)

Dada, Ależ ja nie pytam o taki przypadek. Ja sam majstrowałem kiedyś przy A50/2 i zostałem nie tylko bez sprężynki, ale i bez kulki :mrgreen:

No to jeśli masz na mysli fabryczny wyrób, to nie sądzę, żeby takowy istniał. :-P

ech teta uznałem, że żart jest oczywisty, a tu widzę w prost trzeba - żartowałem

ech Żaba, bez urazy, wiem, że zartowałeś, ale miałem ciężki dzień ze stereotypami w tle i teraz dałem temu wyraz :-)

darkduch napisał/a:
chriss2, ba pewnie można będzie podpiąć i sprawdzić czy hula.

Dzwonilem na 3 numery ze strony i akurat nie mialem szczescia... ale oczywiscie jakbym mial kupowac czy ogladac to na "pruszkowskiej"....

Pozdrawiam

chriss2 napisał/a:
Dzwonilem na 3 numery ze strony i akurat nie mialem szczescia
Miałeś pecha. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by Cześ nie odebrał. Oczywiście w rozsądnych godzinach :mrgreen:

Skocz do: