Bramarc  Dołączył: 08 Wrz 2009
  Tamron 70-300 /4-5,6 nieostrość
Witam.

Wiem ,że temat powyższego obiektywu był już pewnie nie raz "wałkowany" na forum. Chciałbym jednak się upewnić w dwóch kwestiach :

a) występuje lekka nieostrość w środku kadru w połowie ogniskowej. Czy to znaczy, że ustawień 150 mm należy unikać? Czy też to jest jakiś szerszy zakres np 130-170?
b) Mam zamiar kupić ten obiektyw i chciałbym się jeszcze upewnić w mojej ocenie tego szkła . A ocena jest następująca obiektyw jest gorszy od Sigmy APO ale nieco lepszy od Sigmy bez APO. I jeśli się nie decyduje na sigmę APO to brać Tamrona?

Z góry dzięki za pomoc

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
Miałem ten obiektyw parę miesięcy, niestety cudów nie ma i za tą cenę dostajesz nieostry i potwornie abberujący obiektyw. Na niższych ogniskowych jest jeszcze do przyjęcia, ale w końcu długiego zooma kupuje się po to żeby korzystać z długiej ogniskowej, a Tamron przy 300 mm niestety jest wg mnie gorszy od współczesnego kompaktu z zoomem x12 czy czegoś w tym stylu.

Wg mnie lepiej kupić coś krótszego, dla mnie minimum kasowe dla dłuższej ogniskowej to niestety Sigma 70-200 2.8, czyli ponad 3 tysiące. Może kiedyś uzbieram, taniej niestety nic nie znajdę odpowiedniego.

Rok temu miałem ten sam dylemat, nie słuchałem głosów żebym sobie darował bo chciałem mieć długie szkło. No i cena Tamrona była przystępna. Szybko się przekonałem że z tym szkłem muszę się pożegnać. Do ciebie należy decyzja czy będziesz się uczył na swoich czy na cudzych błędach :->

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
wyrzykus napisał/a:
Miałem ten obiektyw parę miesięcy, niestety cudów nie ma i za tą cenę dostajesz nieostry i potwornie abberujący obiektyw.

:shock:

Miałeś jakiś skopany egzemplarz. Używam tego zooma dwa lata i nie zauważyłem ani dużych nieostrości ani potwornych aberacji. Oczywiście ostrość na poziomie zooma za kilka stówek - to nie gwiazdka za kwotę 10x większą.

Zresztą sami oceńcie, czy aż taki beznadziejny jest ten obiektyw (zdjęcia są na długich czasach, więc czasem może być poruszone):

http://www.pbase.com/jedrek777/corbett
http://www.pbase.com/jedrek777/malene_mortensen

Andrusz, obiektyw raczej był ok, może to kwestia oczekiwań, po prostu wolę mięć kontrolę nad tym co robię. Nie mówię że podlinkowane foty są złe, bo nie są. Mi też udawało się nim robić udane zdjęcia:

http://www.flickr.com/pho...57615788256200/
http://www.flickr.com/pho...57615787386506/
http://www.flickr.com/pho...57616860133631/

Jednak dla mnie to szkło radziło sobie tylko w dobrych warunkach, niestety zupełnie mnie nie przekonało i z przyjemnością je sprzedałem dokładając kasy do Samyanga.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
wyrzykus napisał/a:
Jednak dla mnie to szkło radziło sobie tylko w dobrych warunkach, niestety zupełnie mnie nie przekonało i z przyjemnością je sprzedałem dokładając kasy do Samyanga.

Napoleoniada fajna :-) Ale chyba Samyangiem/Falconem 85mm byś takich nie zrobił :-P

No właśnie o to mi chodzi, niestety nie mam dłuższej ogniskowej, ale po przyjrzeniu się zdjęciom z Napoleoniady niestety nie są one ostre, widać też abberacje. Kadry może wychodziły fajne, niestety jakość zdjęć mnie zupełnie nie zadowalała. I to jedyne ale co to tego obiektywu. Ale jeśli ktoś budżetowo musi mieć coś długiego to chyba nie ma wyjścia...

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Może stałkę?
Tair 300/4,5?

Tyle, że to manual, ciężki, nieporęczny, ma świetny bokeh, niezłe światło jak na taką ogniskową, no i nie jest aż tak drogi... ;-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Cytat
a) występuje lekka nieostrość w środku kadru w połowie ogniskowej. Czy to znaczy, że ustawień 150 mm należy unikać? Czy też to jest jakiś szerszy zakres np 130-170?

He? Gdzie to zauważyłeś?

Opieram się tylko na informacjach zamieszczonych na necie. Sam tego szkła nigdy nie używałem.

No ja też nie wiem gdzie to znalazłeś, obiektyw robi się mydlany przy dłuższym końcu, to jak najbardziej, ale że w środku kadru przy średniej ogniskowej? Tam jest w miarę spoko.

http://www.optyczne.pl/56...ość_obrazu.html

Zapis o niepożądanej właściwości

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
Jak na mój gust, to wszystkie testy i porównania Tamrona DI LD i Sigmy APO można potłuc o kant czterech liter. W tej klasie obiektywów można przyjąć, że co obiektyw to inny wynik testu.
Generalnie można przyjąć, że i sigma jak i tamron są porównywalnymi obiektywami i w zależności od egzemplarza raz jeden wypadnie ociupinkę lepiej raz drugi.

Bramarc napisał/a:
http://www.optyczne.pl/56.4-Test_obiektywu-Tamron_AF_70-300_mm_f_4-5.6_Di_LD_Macro_Rozdzielczość_obrazu.html

Zapis o niepożądanej właściwości

Cóż testy aptecznych.pl już nie raz rozmijały się ze spostrzeżeniami użytkowników. W sumie trudno ich winić, bo zdaje się ich aptekarska procedura testowa jest bardziej powtarzalna, aniżeli wytwory producentów. Nie mniej jednak nie zauważyłem wspomnianej przypadłości w swoim egzemplarzu, co nie wyklucza, że jest, jak by go potestować, zamiast zdjęcia robić. Bo jeśli zapomnimy o wielce profesjonalnych (nie przeczę) wykresikach, to możliwości jakie oferują nam wspomniane instrumenty są podobne.
Sigma z APO wyróżnia się ceną, no i do 200 mm coś tam z APO ma związanego, dalej już jednak niewiele lepiej. Kiedy dwa lata temu kupowałem rzeczonego tamrona nie brałem nawet pod uwagę sigmy bez apo, bo nie miałem z nią kontaktu w wersji do canona, a tym bardziej pentaksa. Ale jakiś czas temu tutaj kolega na forum chwalił się samplami z niej i zupełnie od tarmona nie odstaję. Ma przy tym nieco mniejsze mocowanie filtrów, a zatem i nieco mniejszy koszt tych filtrów. Przy czym brak nierotującej przedniej soczewki sprawia, że korzystanie z tych na cyfrze najprzydatniejszych tj polara i połówkowego potrafi być nieco upierdliwe. Chociaż chyba i tak wziąłbym tamrona, bo mi się bardziej obudowa podoba :-P

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Bramarc napisał/a:
Opieram się tylko na informacjach zamieszczonych na necie. Sam tego szkła nigdy nie używałem.

No to chyba w złym dziale się wpisałeś, Tamronem można zrobić świetne zdjęcia, będzie trudniej niż Sigmą 100-300/4 ale nie ma nic za darmo. Ja mam chyba bardzo udany egzemplarz, jest ostry w całym zakresie, oczywiście na 300 mm poniżej przysłony 8 lepiej nie schodzić, jednak i 5.6 czasem wystarczy.

matis  Dołączył: 04 Wrz 2009
wyrzykus napisał/a:
Tamron przy 300 mm niestety jest wg mnie gorszy od współczesnego kompaktu z zoomem x12 czy czegoś w tym stylu.

chyba żartujesz, mam Fuji s9600 (przez wielu uważany za jeden z najlepszych kompaktów/hybryd) i moge ocenić ze Tamron wypada dużo lepiej

WuWu84 napisał/a:
Chociaż chyba i tak wziąłbym tamrona, bo mi się bardziej obudowa podoba :-P

ja dokładnie tak zrobiłem :) , naczytałem się tyle testów że w końcu stwierdziłem że obydwa obiektywy są niemal identyczne i który bym nie kupił to i tak będę zadowolony

Matis, to moje subiektywne odczucie, pstrykając tamronem wielokrotnie żałowałem że sprzedałem lumixa fz-30. Przede wszystkim z powodu jasności i ostrości. Ale wiadomo że kompaktem pole do popisu zawęża się mocno w porównaniu z jakimkolwiek lustrem. A argument o wyborze obiektywu pod kątem obudowy raczej wątpliwy, rozumiem że chodzi o jakość budowy?

wyrzykus napisał/a:
A argument o wyborze obiektywu pod kątem obudowy raczej wątpliwy, rozumiem że chodzi o jakość budowy?

Nie, po prostu wygląd. A czy wątpliwy? Naprawdę optycznie obiektywy tak do siebie zbliżone, że wybór jest kwestią gustu :-)

Skocz do: