TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Stare monety, Identyfikacja i wycena Kto mi powie co to ?
mam kilka monet, ktoś mi powie co to jest i ile to warte ?

i to też.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
To ostatnie, to naprawdę wystarczy wpisać w google "banknot 25 rubli aleksander"...

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Spróbuj skontaktować się z nimi: http://www.pgnum.pl/
Nie wiem czy robią tego typu wyceny, ale na pewno się na tym znają. Co roku w kwietniu w Poznaniu jest aukcja. Zawsze możesz je puścić i zobaczyć za ile pójdą. Wtedy przekonasz się o wartości ;-)

[ Dodano: 2009-09-11, 10:27 ]
W sumie to mam znajomego numizmatyka. Podeślę mu obrazek, a nuż będzie wiedział, choć jego konikiem jest carska Rosja. Generalnie wycena jest o tyle trudna, że jest wypadkową stanu monety, ew. znaków szczególnych (np. błędów w biciu), jej powszechności no i popytu w konkretnym miejscu i czasie. Byłem 2 razy na aukcji ale zupełnie tego nie kumam. Czasem zdarzy się, że spotka się 2 kolekcjonerów i każdy potrzebuje danego egzemplarza do uzupełnienia kolekcji i cena, wydawałoby się niezbyt atrakcyjnego kawałka blachy, rośnie jak na drożdżach.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Takie banknoty (i inne też) sprzedawali na jarmarku dominikańskim po kilka zł.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
No właśnie rozmawiałem z kolegą i ma jeszcze posprawdzać w katalogu, ale na pierwszy rzut oka mówi, że monety moga być sporo warte. Tyle, że nie na jarmarku, tylko na aukcji. Tak więc sugeruję kontakt z PGNUM.

tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
Ta trzecia, srebrna moneta to coś w tym rodzaju:półtorak

rok 1596?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
spróbuj zadać te pytania na forum Odkrywcy - mają chyba osobny dział poświęcony numizmatom:

http://www.odkrywca.pl/forum.php

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
TomaSzSz, Te numizmaty to same kłopoty.

szczypiorrr, Sporo tzn ? na jakimś forum zadałem pytanie to mi powiedzieli ze po 10 pln to zwątpiłem ..

roket, "Według przepisów ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami wszystkie zabytki archeologiczne są własnością Skarbu Państwa i ich sprzedaż jest przestępstwem." A wiec monety mego dziadka, zegarek, samochód to też własność skarbu państwa ? Setki aukcji na allegro z monetami i wszystkie nielegalne ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
TomaSzSz, a rozumiesz słowo "archeologiczne"

jeżeli twój dziadek kupił zegarek, czy samochód, czy miał monety z obiegu, to nie są to przedmioty archeologiczne

jeżeli je wykopałeś z ziemi, to są zabytkami archeologicznymi

dla mnie logiczne i całkowicie poprawne

opiszon, No tak, ale gdy posiadamy jakis przedmiot zabytkowy, który jest w naszej rodzinie od dawna nie wiadomo, czy został kupiony czy odkopany, po prostu jest np. jakaś szabla ktora ma xxx lat , wystawimy ją na allegro to co państwo powie że to zabytek archeologiczny i myk dla siebie.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
TomaSzSz napisał/a:
na jakimś forum zadałem pytanie to mi powiedzieli ze po 10 pln to zwątpiłem ..

To tu masz między innymi takie podobne do tego srebrnego. Jak widzisz, ceny (tych podobnych) nie powalają.

[ Dodano: 2009-09-11, 21:29 ]
TomaSzSz napisał/a:
to co państwo powie że to zabytek archeologiczny i myk dla siebie.
Państwo raczej musiałoby udowodnić, że zabytek wykopałeś.

możecie mi powiedzieć, czy istnieje jakiś sensowny wykrywacz metalu w cenie ok 400 zł ? pisałem w innym wątku ale nikt nie odp.

TomaSzSz napisał/a:
możecie mi powiedzieć, czy istnieje jakiś sensowny wykrywacz metalu w cenie ok 400 zł ? pisałem w innym wątku ale nikt nie odp.
Już Ci pisałem nie ma takiego wykrywacza.
    A co do monet , jeżeli masz papier że dziadka to spoko , ale jeśli na monetach będą ślady z których by wynikało że leżały w ziemi ,można mieć nieprzyjemności.

roket, Jakiego Typu ślady ? a wykrywacz do 700 pln powiedzmy ?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
To jest trochę śmieszne, że się oburzasz, że to dziadka monety. Że w rodzinie od pokoleń. Że nie wykopałeś ich z ziemi. A potem pytasz o wykrywacz metalu.

Już bardziej by Ci się opłacało iść do jakiejś dorywczej pracy niż prowadzić takie wykopki. :-P

dsk, Ja pytam czysto teoretycznie :-) wykrywacze metalu zawsze mnie kręciły, nie zamierzam handlować wykopkami ;-) i nie oburzam się, zastanawiają mnie takie rzeczy :-) .

Skocz do: