izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Udział w rynku cyfrowych lustrzanek (DSLR) - porownanie
LINK tłumaczenie lub LINK oryginał.

Z tego widać, że najwięcej stracił Samsung.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
izbkp, ja widzę, że Canon

matth, tak jest, po prostu miałem na myśli nasz bagnet ;) w sensie, że Samsung stracił dużo więcej niż Pentax ;)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
izbkp, no to niezły skrót myślowy zrobiłeś

Samsung mógł dużo nie stracić, wystarczy że w 2006 miał 1.01% udziału a w 2008 0.99% i już się nie załapał do zestawienia ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
Samsung mógł dużo nie stracić
Ale na pewno się wychłodził w tej zamrażarce.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Samsung ledwo łapał się w zestawienie, stracił tyle co nic, bo tyle co nic znaczył na rynku. Imo właśnie dlatego wycofali się z firmowania puszek. Sony dzięki marketingowi się przebiło, a Samsung nie wiem jaki miał pomysł na siebie, chyba żaden ;-)

Jarek Dabrowski napisał/a:
Ale na pewno się wychłodził w tej zamrażarce.

ee tam, wtedy to się grzał, teraz to się dopiero będzie chłodził, jak Polska gospodarka parę lat temu

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Jak im wyszło na ostatnim wykresie, że Pentax stracił/zyskał 0% - skoro w 2006 miał 5%, a w 2008 4% :roll:

Chyba, że to "DSLR Gewinde + Verluste 2006-2008" - to coś innego znaczy?

andrusz, może w 2006 miał 4.8% (w zaokrągleniu -> 5%) a w 2008 4.4% (w zaokrągleniu 4%), różnica z tego to 0.4%, czyli w zaokrągleniu 0%

tak bym to tłumaczył - wykres to reprezentacja jakichś danych wejściowych, zaokrąglona do zera miejsc po przecinku po prostu

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
opiszon, no jakoś ich wytłumaczyłeś, ale ta niemiecka solidność została tutaj mocno nadwyrężona ;-)

andrusz, raczej niemiecka dokładność

choć to jest dokładne - do przecinka, i ani kawałek dalej ;-)

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Nadchodzi nowy król który zwaśnione obozy pogodzi, a imię jego na S się zaczyna :-)
Śmiejcie się dalej z playstation :mrgreen:

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Widać wyraźnie ile daje marketing :D
Może Pentax pójdzie tą samą drogą, i będzie się więcej pojawiać w mediach, internecie itp :) :-B

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Cena i marketing czynią cuda, jak widać na przykładzie Sony.
Gdyby jeszcze podali jakie modele się najczęściej sprzedają ;)

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
matth napisał/a:
Samsung nie wiem jaki miał pomysł na siebie, chyba żaden ;-)

Chyba nie do końca żaden. Jak każdy poważny producent cyfranek chciał mieć w swojej ofercie DSLR i miał. Przez ten sprytny zabieg z kopiami aparatów Pentaksa nikt się nie podśmiewał jak z Sony, że plastikowy badziew robi i nawet jak ktoś miał wątpliwości co do tego mariażu to rozwiały je recenzje i ceny. Z zapowiedzi wynika, że Samsung chce robić konkurencję systemowi micro 4/3 a bez doświadczenia w produkcji DSLR i szkieł do nich byłoby im trudno. A w tej chwili mogą się pochwalić produkcją lustrzanek, zadowolonymi z nich klientami i doświadczeniem (Pentaksa). Jak dla mnie zabieg wręcz genialny.
Patrząc na wyniki Pantaksa w tym zestawieniu można stwierdzić jedno - razem z Olympusem tworzą niszowe systemy mające swoich wiernych zwolenników, którzy w przeciwieństwie do Canona, Nikona a zwłaszcza Sony nie gonią tylko za modą. Ale czy będzie to dla nich dobre ekonomicznego punktu widzenia? Zobaczymy.

Ktoś mi zwrócił uwagę, że od 2006 roku cały rynek DSLR powiększył się co najmniej dwukrotnie/trzykrotnie więc utrzymanie tego samego procentu sprzedaży oznacza co najmniej dwukrotny/trzykrotny wzrost sprzedaży liczonej w sztukach ;)

izbkp napisał/a:
od 2006 roku cały rynek DSLR powiększył się co najmniej dwukrotnie/trzykrotnie

uwzględniając fakt, że w 2009 rynek się skurczył, to raczej nie więcej niż 2krotnie od 2006 roku

opiszon, nie ma jeszcze danych za 2009 ;) są jako-takie dane od 2006 do 2008. Swoją drogą zerknij TUTAJ. CRN jest dosyć wiarygodny ;)

Skocz do: