pprzycho  Dołączył: 14 Wrz 2009
  [K20D] Dziwny dźwięk z korpusu
Od ok. 2 miesięcy użytkuję brata bliźniaka K20d czyli Samsunga GX20. Dziś trochę pobawiłem się aparatem i np. po ustawieniu dłuższego czasu naświetlania - rzędu 10-15'' i naciśnięciu spustu słychać wyzwolenie migawki oraz dźwięk coś jakby szum albo trzeszczenie. I teraz zastanawiam się czy to normalny objaw czy coś się dzieje z puszką? Podobne trzeszczebnie słychać jak się ustawi aparat w trybie live view. Co ciekawe jeśli w trkacie wykonywania zdjęcia o długim czasie naświetlania poruszę aparatem wówczas trzeszczenie znika. Po ponownym wyzwoleniu migawki powraca.

Za pomoc w rozwianiu niepokojów z góry dziękuję :)

matis  Dołączył: 04 Wrz 2009
mam tak samo :) w liveview czy przy długim czasie matryca jest dłuższy czas w użyciu i pewnie dlatego wydaje takie odgłosy ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pprzycho, to mechanizm stabilizacji matrycy (nie stabilizowanie, ale po prostu mechanizm)

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
w k200d też tak jest

brykiet  Dołączyła: 24 Kwi 2009
MMM napisał/a:
w k200d też tak jest

No nie wiem, w moim K200D nic nie słychać na 10" 13" 15" i 20", dłuższych nie sprawdzałam :evilsmile:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ehh.. tyle razy już było mówione że to na wpół żywy palec filipinki :->

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Eldred napisał/a:
Ehh.. tyle razy już było mówione że to na wpół żywy palec filipinki :->

Jeżeli słyszysz słynny paluszek filipinki w czasie gdy nie ruszasz aparatem, to faktycznie może być on na wpół żywy... albo powinieneś się zbadać ;-)
A samo szumienie zostało już wytłumaczone.

[ Dodano: 2009-09-15, 11:49 ]
brykiet napisał/a:
MMM napisał/a:
w k200d też tak jest

No nie wiem, w moim K200D nic nie słychać na 10" 13" 15" i 20", dłuższych nie sprawdzałam :evilsmile:

Albo masz wyłączoną stabilizację (co się robi na statywie), albo masz puszkę walniętą :evilsmile:

brykiet  Dołączyła: 24 Kwi 2009
Cytat
[ Dodano: 2009-09-15, 11:49 ]
brykiet napisał/a:
MMM napisał/a:
w k200d też tak jest

Albo masz wyłączoną stabilizację (co się robi na statywie), albo masz puszkę walniętą :evilsmile:

Puszka akurat jest ok. była sprawdzana po zakupie w serwisie Apollo, bo mam blisko :-P

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
brykiet napisał/a:
Puszka akurat jest ok. była sprawdzana po zakupie w serwisie Apollo, bo mam blisko

Heh, w Apollo powiadasz. To teraz już całkiem nie wierzę w 100% sprawność puszki :-P

Skocz do: