powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pioter, ja używałem Janpola 50 i nie mogę powiedzieć o nim złego słowa. Głownie do odbitek na Fotoncolorze ale też do B&W. Mój był naprawdę ostry i kopiował znakomicie. Chyba się go nawet nie pozbyłem i leży gdzieś w "zapasach". Było to jakieś 25-30 lat wstecz i może moje wymagania były inne, takie bardziej siermiężne. Teraz używam Rodogona i czasami mam wrażenie, że jest zbyt "szczegółowy" :evilsmile:

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Jak dla mnie Janpol odstawał jakością od rosyjskich szkieł (miałem chyba Wegę), polskie mikary były też strasznie beznadziejne. To jest opinia także mojego ojca, z którym w pierwszej połowie lat 80-tych te obiektywy zestawialiśmy. Zresztą tego Janpola mam do tej pory, mogę przy następnym posiedzeniu porównać z El-nikkorem, może będzie sensacja, może mam skarb w domu :mrgreen: Czeskie anarety są już przyzwoite, z tym, że różnicę pomiędzy anaretem 80-tką, a El-Nikkorem dostrzegłem już pod powiększalnikiem, El-Nikkor był bardziej kontrastowy. Co do jakości to do tej pory moje najlepsze szkiełko to Durst Neonon, masakrycznie ostry. Kurczę, aż sobie zrobiłem smaka, na wejście do ciemni, ale najpierw parę rolek muszę jeszcze wywołać, a czasu jak na lekarstwo, pozdrawiam.
Piotr

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
tak dodam że Durst Neonon jest robiony przez Rodenstocka i to chyba jest wersja APO brandowana dla Dursta. Czyli nic dziwnego że jest super :->

Witam
Ja słyszałem, że jest robiony przez Pentaxa, nawet napisy takie pentaxowe, zresztą zobaczcie sami

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
rzeczywiście, typografia znajoma :-> nie dam ręki uciąć, gdzieś widziałem, ale może mi się pomyliło, bo Rodenstock robił dla wielu firm

to prawda, że Rodenstock robił dla Dursta, z tym, że na obiektywie była wtedy nazwa producenta, czyli Rodenstock for Durst czy coś takiego, Pentax wypuszczał te obiektywy już bez swojej marki.

Edit: hmm co do Rodenstocka to może mi się ze Schneiderem pomyliło, co do Pentaxa jestem pewny na 100% :mrgreen:
Pozdrawiam
Piotr

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
W ogóle to rosyjskie obiektywy do powiększalników nie są najgorsze. Pozytywne opinie zbiera taki, np. Industar 96U i Industar 105U (o Vedze już było). Pierwszy z powodu jego bardzo tandetnego wyglądu zupełnie zignorowałem i porzucony w ciemni "skisł", czego bardzo, ale to bardzo żałuję. Bo według ocen użytkowników to bardzo dobry obiektyw osiągający 70/40 l./mm rozdzielczości. Podobnie z drugim (do wczoraj był na allegro za śmieszny pieniądz), który pomimo katalogowej jasności 4 ma w rzeczywistości 2,8 i podświetlaną skalę. Mam jeszcze stareńkiego Tessara 4,5/75 znalezionego w kałuży (!), ale trzeba go przywrócić do życia (o dziwo - ucierpiała tylko obudowa, optyka bez śladu uszkodzeń. Zacina się przysłona. Pierwsze próby wskazują, że to obiektyw-cymes).

Skocz do: