midocad  Dołączył: 03 Mar 2008
sigma 10-20 mm 4-5.6 EX DC i 10-20mm F3.5 EX

sigma-foto.pl i optyczne.pl
102.4° - 63.8°

dpreview
109° - 60°

Tokina AT-X 124 PRO DX AF 12-24 mm f/4

optyczne.pl
99.5° - 61.1°

dpreview
99° - 61°

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Kąty widzenia nie zależą od cropa ?
W zależoności od bagnetu mnożniki ogniskowych się różnią może z tego biorą się różnice.
Inny będzie kąt na Canonie a inny na Pentaxie.

[ Dodano: 2009-09-22, 13:46 ]
Test na optyczne.pl :
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=170

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Szkło świetne w sumie, ale strasznie winietuje...

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Rozdzielczością miażdży.... ;-)

mario1  Dołączył: 17 Paź 2008
Panowie szybkie pytanie. Warto tę sigmę używać do zdjęć weselnych?? Ma ktoś z Was doświadczenie z obiektywami ultraszerokokątnymi na weselach (wtedy światełko 3.5 miałoby sens). Niestety mój najszerszy obiektyw (poza kitem) to tamron 28-75 f/2.8. Czasem nie wyrabiam ;)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mario1 napisał/a:
Niestety mój najszerszy obiektyw (poza kitem) to tamron 28-75 f/2.8. Czasem nie wyrabiam ;)

no to rzeczywiście przydałoby się coś szerszego (28mm to bardzo wąsko IMHO za wąsko) - przynajmniej 16mm - da się tym już zdjęcia grupowe ogarnąć

[ Dodano: 2009-09-24, 22:11 ]
aaa, masz jeszcze kita
ale tak czy siak, 16mm to zdecydowanie szerzej niż 18mm ;-)

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
mario1 napisał/a:
Niestety mój najszerszy obiektyw (poza kitem) to tamron 28-75 f/2.8. Czasem nie wyrabiam ;)

Za Opiszonem: 16 mm to bardzo przydatna ogniskowa. 16-50 to wersja na bogato, jeśli budżetowo to poszukaj 16-45. Z T 28-75 tworzą zgrana parę przez identyczną średnicę mocowania filtrów: 67 mm. Inna sprawa, że gdybym zarobkowo klepał kotlety, to takie 10-20 byłoby IMHO bardzo przydatnym szkłem. Czy koniecznie wersja 3.5...? Myślę, że przy tych ogniskowych poprzednia też dałaby radę.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Ja tam wielkiej roznicy miedzy kitem a 16-45 nie widze, stosuje go raczej do "bliskiej koncertowej reporterki" razem z Metzem 58 i tych 2 mm nie odczuwam. Czasami marzy mi sie Tamron 10-24(bo tani i niezly)a im krotsza ogniskowa tym GO wieksza , wiec nie musimy sie bac ze nie trafimy dokladnie w punkt (a ja mam Pentaxa) ;) , a jesli obiektyw jest w miare ostry _ takie bliskie portrety naprawde moga wyjsc interesujaco.Z drugiej strony nie mozna przesadzac i myslec za 10-12mm to super sprawa w ciasnych pomieszczenaich - bo dochodza problemy z dystorsja.

mario1  Dołączył: 17 Paź 2008
Blesso napisał/a:
Z drugiej strony nie mozna przesadzac i myslec za 10-12mm to super sprawa w ciasnych pomieszczenaich - bo dochodza problemy z dystorsja.

Zgadzam się - ogniskowe 10-15 mm chciałem zarezerwować do "specyficznych" zdjęć, docelowo interesuje mnie zakres 15-20 mm. Tylko jak wtedy z jakością zdjęcia, czy ta sigma wydoli? Interesuje mnie tylko i wyłącznie bardzo dobra jakość (oczywiście za rozsądną kaskę)... zawsze mogę dołożyć do innego szkiełka niż później biadolić..... i zbierać na coś lepszego. Już się przekonałem że co tanio...to drogo ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
midocad napisał/a:
Napaliłem się na tą sigmę jak szczerbaty na suchary ale z pierwszych testów na slrgear wynika że przy 10mm jest gorzej niż w starej wersji.

Z czym gorzej, że tak zapytam?

Szkoda że na optyczne.pl testowano starą S10-20 i nową S10-20/3.5 na różnych aparatach , trudno więc porównać ze sobą rozdzielczości osiągane przez oba szkła. Nowa Sigma niby jest ostrzejsza, ale jej test był robiony na Nikonie d200 (matryca 10 Mpix), a test starej na Canonie 20D (matryca 8Mpix). Może się więc okazać, że nowa Sigma wcale nie jest ostrzejsza od starszej.
A skoro nie jest, to osobiście nie widzę sensu przesiadać się ze starej na nową. A też się na nią napaliłem :mrgreen:

P.S. Inny rozmiar filtra mnie nie martwił, bo w wypadku cokina który stosuję, po prostu kupuje się nowy adapter za 6-7 zł. i z głowy :lol:

midocad  Dołączył: 03 Mar 2008
Benek napisał/a:

Cytat
Z czym gorzej, że tak zapytam?

narożniki wykresu 10mm f/8 jakoś "figlarnie" zawinięte ku górze w S10-20/3.5

[ Dodano: 2009-09-27, 20:04 ]
jeszcze jeden test
http://www.photoreview.co...x-usm-lens.aspx

mickey  Dołączył: 06 Sie 2009
Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
Dziś pojawił się w sprzedaży, co o nim myślicie? Szukałem na forum i jest tylko o jego poprzedniku bez HSM.
A tak przy okazji witam wszystkich bo to mój pierwszy post. Ale czytam forum od 1,5 roku.

Pozdr
Michał

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
drogi pewno jest :D , może testy są jakieś w sieci .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
no i nie jest to szkło na pełną klatkę :D , jak pentax wypuści coś z FF to może być problem :)

PS. a w podsumowaniu optyczne napisało "bardzo duże winietowanie"

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pikolo, mickey nic nie wspominał o FF więc po co o tym wspominasz.

mickey  Dołączył: 06 Sie 2009
plwk napisał/a:
pikolo, mickey nic nie wspominał o FF więc po co o tym wspominasz.

o pełną klatkę nie pytałem. Bo na razie nie uważam że mi jest potrzebna.
Jak Pentax ją w końcu wypuści to się zastanowię. A tak przy okazji to chyba jakaś trauma na tym forum w sprawie pełnej klatki. Ciekaw jestem ile osób w tym momencie, jak Pentax by miał pełną klatkę, kupiłoby body za np 7000zł.

Wracając do tematu: czytałem właśnie o nim u optycznych i myślę o zakupie.
Szukam czegoś w tym zakresie ogniskowych - zdjęcia w pomieszczeniach (rodzinne) i architektura + krajobrazy na wyjazdach.
Dodam że zależy mi na silniku w obiektywie bo mam dość śrubokręta.
Może Pentax 17-70 SDM będzie lepszy ?
Co do ceny to najtaniej znalazłem 2600zł

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
17-70 nie będzie już taki dobry do rodzinnych zdjęć w pomieszczeniach - trochę ciemny. Do takich celów preferuję 16-50/2.8 i pewnie 30/1.4 (ale to szkło mam od niedawna). A 10-20 też mam w torbie, tyle że śrubokrętową wersję (ponoć lepsza optycznie od nowszej).

Torwan  Dołączył: 07 Wrz 2009
Sigma 10-20mm f3.5 w EXIF jako Sigma 70-200 dlaczego???
Drodzy forumowicze,

Zakupiłem do swojego K10D obiektyw Sigma 10-20mm f3.5, ma trochę BF i zamierzam go skalibrować w serwisie Sigmy, ale nie w tym rzecz. W Lightroomie oglądam zdjęcia, a tam w EXIF widnieje Sigma 70-200 F2.8 itd ... pytanie, czy to wina złej interpretacji przez Lightroom, czy do obiektywu jest wgrany jakiś inny soft, czy po prostu inny tekst opisowy lub ID obiektywu? Przysłona i ogniskowe są przekazywane prawidłowo.

Ktoś miał podobny przypadek-piszę dokładnie o złej interpretacji typu obiektywu?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Z LR już tak jest, że nie wszystkie szkła rozpoznaje.

Skocz do: