Rzaba  Dołączył: 05 Gru 2007
Podkładki pod matówkę
Mam problem z matówka z klinem. Poniższy rysunek w sposób pogladowy przedstawia mój problem

Z lewej jest, z prawej chciałbym żeby było.
Podejrzewam że problemem jest położenie matówki, skąd można wziąć podkładki żeby ją wy pozycjonować?
Chyba że coś innego powoduje zobrazowany problem.

Raziel  Dołączył: 06 Paź 2007
Mam podobny "kłopot" przy długich ogniskowych rzędu 200-300 i więcej mm ale dopiero przy nieskończoności.Z tym że zdjęcia są ostre.Ale zaznaczam że to tylko na maksymalnej ogniskowej.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Rzaba, A to coś, to występuje tylko przy ostrzeniu na nieskończoność, czy też obserwujesz to zawsze, niezależnie od odległości?

[ Dodano: 2009-09-18, 16:38 ]
Rzaba, Jeszcze jedno, czy ta Twoja matówka, to oryginalna Pentaksa, czy też jakiś tam dzisiejszy wynalazek?. Jeśli wynalazek, a do tego grubszy od oryginału, to żadne podkładki nie pomogą :-(

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
teta napisał/a:
Jeśli wynalazek, a do tego grubszy od oryginału, to żadne podkładki nie pomogą

Co za bzdura, obraz powstaje na stronie od pryzmatu.
Rzaba napisał/a:
skąd można wziąć podkładki żeby ją wy pozycjonować?

Dorobić.

plwk napisał/a:
Co za bzdura, obraz powstaje na stronie od pryzmatu.
plwk, Już po raz drugi piszesz coś takiego w odpowiedzi na mój post. Wybacz, ale słowo "bzdura" wzbudziło moje emocje. Wybacz, jestem wzłej formie, ale następnym razem, kiedy wypowiesz się na temat matówki, to przedtem zorientuj sie jaka jest zależność między źle osadzoną matówką, a ostrością zdjęcia, a ponadto zapoznaj się z wpływem płytki płaskiej na bieg promieni świetlnych. Jeśli to zrobisz, to wyręczysz mnie w obowiązku wyjaśniania, dlaczego w Zenitarze 16/2.8 konieczne jest uzywanie filtra UV ;-)

[ Dodano: 2009-09-18, 17:57 ]
Rzaba, Po chwili zastanowienia, jak już mnie cholera minęła, to zdałem sobie sprawę z tego, że podkładki mogą pomóc, jeśli tylko będzie można je podkładać z obydwu stron matówki. Problem nieostrości zdjęć z powodu źle wyregulowanej drogi optycznej między matówką, a sensorem optycznym (kiedyś był to film) jest znany od zarania dziejów, tzn. od momentu pojawienia się matówki.

Kocurek  Dołączył: 16 Maj 2008
tak, miałem ten sam problem. Rozwiązanie tego polegało na wyjęciu podkładki, a nie na dodawaniu następnych. Pozdrawiam

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
teta napisał/a:
Po chwili zastanowienia, jak już mnie cholera minęła, to zdałem sobie sprawę z tego, że podkładki mogą pomóc, jeśli tylko będzie można je podkładać z obydwu stron matówki.
nie jestem klakierem plwk, ale powiem bzzzzduuura. Po kiego ci podkładki na matówkę od strony lustra ? :shock: :shock: :shock:

Rzaba, co to za matówka? Czy na AF ostrzy prawidłowo (ostre zdjęcie), a na matówce jest źle ?
Co do pytania skąd wziąć ? Najłatwiej dorobić jak napisał plwk.
Polecam wyjęcie tej metalowej, położenie na jakiejś taśmie samoprzylepnej od klejącej strony i wycięcie nadmiaru. Unikniesz możliwości że ci gdzieś coś wpadnie, no i masz jedną podkładkę do włożenia a nie dwie - ja się zawsze męczyłem z jedną metalową i przewiduję problemy z prawidłowym osadzeniem dwóch.

JackDeJack napisał/a:
nie jestem klakierem plwk, ale powiem bzzzzduuura. Po kiego ci podkładki na matówkę od strony lustra ?
Ano dokładnie do tego samego, do czego przydają się podkładki od strony pryzmatu - do korygowania odległości obrazowej :-P . Inna sprawa, nie bardzo wyobrażam sobie jak technicznie możnaby przesunąć matówkę w stronę pryzmatu.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
teta napisał/a:
Inna sprawa, nie bardzo wyobrażam sobie jak technicznie możnaby przesunąć matówkę w stronę pryzmatu.

Wyciągając oryginalną podkładkę i zastępując ją cieńszą? ;-)

michal5150, Ale tam przecież nie ma żadnych podkładek ;-)No, przynajmniej ja niczego takiego przy wymianie matówki nie widziałem, ale przyznaję, że niczego takiego też nie szukałem i niejedno mogłem przeoczyć :mrgreen:

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
W orginale powinna być jedna, metalowa podkładka między matówką a pryzmatem. Też jej nie widziałem przy pierwszej próbie wymiany matówki, przy drugiej wypadła mi razem z matówką. I się głowiłem gdzie to ma być :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Od góry: metalowa podkładka, matówka, ramka.

kindUp  Dołączył: 01 Kwi 2009
Doświadczalnie, jedynym wyjściem jest usunięcie podkładki lub wstawienie cieńszej (jeżeli takowa była). Jeżeli nie było lub jeżeli nowa matówka jest grubsza od poprzedniej, to pozostaje jedynie zmniejszenie jej grubości (zeszlifowanie) w miejscach gdzie widoczna jest podkładka na zdjęciu powyżej.

teta, Ile razy wymieniałeś matówkę ?
Powierzchnią referencyjną dla matówki jest ta od strony pryzmatu i to tam powinno się wkładać lub wyjmować podkładki.
Jakieś podkładki od strony lustra (ramki zapinającej matówkę) nie maja najmniejszego sensu do regulacji (justowania) obrazu na matówce.
Nawet jak wyjmiesz metalową fabryczną podkładkę, ramka powinna pewnie zapiąć matówkę - no jak ktoś już się upiera to można ją dać od strony lustra ramki by zachować grubość układu matówka-podkładka.
Ale żadna podkładka od strony lustra nie wpłynie na obraz w wizjerze.

[ Dodano: 2009-09-20, 11:33 ]
kindUp, a nie włożyłeś matówki odwrotnie :?: :idea:

JackDeJack, nie; włożenie matówki odwrotnie powoduje takie samo przesunięcie jak ma Rzaba, tylko po drugiej stronie od pionu.

kindUp, Matowa strona ma być od strony pryzmatu :idea:

JackDeJack napisał/a:
teta, Ile razy wymieniałeś matówkę ?
Dwa razy, w dwóch różnych korpusach, ale zawsze były to oryginalne matówki Pentaksa i dwa razy z powodzeniem. Te matówki miały taki jakiś wypustek, który uniemożliwiał włożenie matówki stroną odwrotną od przewidzianej przez konstruktora. Niezależnie od tego czy "powierzchnia referencyjna" jest od strony pryzmatu czy też lustra, to grubość matówki ma wpływ na ostrzenie, chociaż geneza zjawiska jest różna. JackDeJack, Nie wymagaj teraz ode mnie, abym wyłuszczył moją analizę zjawiska i moje wyobrażenia na temat ostrości, bo nie jestem (przynajmniej dzisiaj) w nastroju do pisania tekstów zahaczających o prawa fizyki. Gdybyś jednak był ciekaw, a niecierpliwość nie dawała Ci spokoju, to poszperaj tu i ówdzie i zorientuj się jaki jest wpływ ośrodka różnego od powietrza na bieg promieni świetlnych. Podpowiadam, chodzi o współczynnik załamania światła.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
teta, przepraszam, że się wtrącam, ale to jakieś nieporozumienie - podkładki od strony lustra (a od tego zaczęła się cała dyskusja) nie zmienią ci grubości matówki. Nie dadzą zupełnie nic. Być może stosuje się je czasem do mechanicznego stabilizowania konstrukcji (ale ramka sama jest elastyczna właśnie po to, żeby się dopasowała). Myliłeś się twierdząc:
teta napisał/a:
Ano dokładnie do tego samego, do czego przydają się podkładki od strony pryzmatu - do korygowania odległości obrazowej

..i niepotrzebnie brniesz dalej.

bEEf, Chyba nie wyraziłem się precyzyjnie. Mea culpa :cry: Pisząc o podkładkach od strony lustra chodziło mi o przesunięcie matówki w stronę pryzmatu. Tylko wtedy to, kiedy możnaby przesuwać matówkę w dowolnym kierunku, możnaby dowolnie korygować błędy grubości różnych matówek, tudzież niwelować ich różne współczynniki załamania światła.

JackDeJack, masz rację i wiem którą stroną ma być umieszczona matówka. Chciałem tylko podkreślić, że wyłącznie odległość matówki od pryzmatu ma wpływ na położenie obrazu przy ostrzeniu (kreski pionowej jak na rysunku) w jednej linii bez przesunięcia w lewo lub prawo.

Skocz do: