Crazy_Cat  Dołączył: 08 Maj 2009
IPTC i Photoshop CS4
Zacznę klasycznie - mam problem! Otóż postanowiłem odchudzić ostatnio moją kolekcję zdjęć poprzez zmniejszenie rozmiarów zdjęć przechowywanych na dysku oraz przegranie oryginałów na płyty DVD. Tak też zrobiłem korzystając z przetwarzania wsadowego w Photoshop'ie CS4. I wszystko byłoby OK... gdyby nie to, że po odpaleniu Picassa zobaczyłem, że moje skrzętnie tworzone opisy do zdjęć uległy anihilacji w zmniejszonych wersjach (no przynajmniej w większości zdjęć, bo w paru zostały nie wiedzieć czemu). Picassa zapisuje opis w danych IPTC w polu "caption". Jest on też widoczny w IrfanView po naciśnięciu klawisza "i". Niestety jednak PS go nie widzi, więc powtórnie zapisane zdjęcie nie ma już opisu. :( Czy jest na to rada? I dlaczego tak się dzieje? Czytałem o zmianie specyfikacji platformy XMP w ostatnich wersjach PS'a, ale dlaczego nie trzyma kompatybilności wstecz!? No i jeszcze jedno pytanie - mam oryginały z opisami na płytach - być może ktoś zna soft, który pozwoli na wsadowe przeniesienie tych danych do pomniejszonych wersji. Nie wyobrażam sobie ręcznego przepisywania tego w 10 tys. zdjęć... :(

[ Dodano: 2009-09-13, 12:28 ]
Niestety, widzę że nie ma pomocy. :( Znalazłem jednak środek zaradczy - może ktoś będzie miał taki sam problem jak ja. Aby zachować opis w dany IPTC wpisywanych przy użyciu IrfanView lub Picassa należy zdjęcia przed pomniejszaniem w PS'ie poddać wsadowej zmianie nazw w Adobe Bridge. Program ten przy okazji zmiany nazw przestawia też opisy w metadanych (albo robi coś innego, w każdym razie to działa) tak, że zaczyna widzieć je także PS. Niestety nie rozumiem do końca podstaw tego zjawiska. Może ktoś?

KoZoL  Dołączył: 07 Sie 2009
Zastanawiam się po co zaprzęgać w to Photoshopa :)
W irfanview jest świetne narzędzie do seryjnej zmiany wielu zdjęć pod wieloma względami.
Wystarczy otworzyć byle jakie zdjęcie i wcisnąć magiczny klawisz "B" wówczas otwiera nam się świetne narzędzie, które dosyć łatwo rozpracować :) [polecam użycie opcji ADVANCED- po polsku pewnie "zaawansowane" :)]

Życzę powodzenia :)

Skocz do: