Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
Jumnęli zdjęcie.
Pewien dziennik, mimo wielokrotnego zaznaczania, zarówno drogą mailową jak i telefoniczną, że to ja jestem autorem zdjęcia, nie raczył zaznaczyć tego w swoim wydaniu. Napisano jedynie "Fot. Archiwalne" :-|
Mimo, że zmniejszyli je do malutkich rozmiarów i nie jest to jakiś wielki artykuł, a tylko wzmianka o imprezie która się odbyła, to czuję się poszkodowany, ponieważ nie wysłałem im tylko 1 zdjęcia, a conajmniej 6, więc skąd mam wiedzieć co zrobią sobie z resztą?! :-?
Niebardzo wiem czego od nich w tej sytuacji wymagać. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś obeznany i doradzi w tej sprawie..
Pozdrawiam

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Nie wiem w jakich okolicznościach można podpisać zdjęcie fot. archiwalne, ale najbezpieczniej będzie złożyć na policji zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Z tego co się orientuje, to w razie "przegranej" nic nie będziesz musiał płacić.

Najgłupszym rozwiązaniem jest założenie im sprawy cywilnej o odszkodowanie, ponieważ nawet jeżeli wygrasz sprawę, to możesz dopłacić do tego interesu z własnej kieszeni. Dzieje się tak wówczas, jak np. zażądasz od nich 100 złotych odszkodowania, a sąd przyzna Ci 70. Z tego co się orientuje płacisz im wtedy 30% kosztów adwokata :)

Jeżeli będziesz zgłaszał to na policję, to popytaj się o możliwość pozwu adhezyjnego, ale też musisz się dowiedzieć co będzie jak sąd wymierzy niższe odszkodowanie niż zażądałeś.

P.S. Nie mam dużego pojęcia o prawie i dokładnych procedurach, to co napisałem powstało na podstawie informacji znalezionych w sieci.

[ Dodano: 2009-09-18, 16:27 ]
Jako ostrzeżenie przed składaniem pozwów cywilnych niech posłuży to:
http://groups.google.pl/g...a8f4c8fd6?hl=pl

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
Najgłupszym rozwiązaniem jest założenie im sprawy cywilnej o odszkodowanie, ponieważ nawet jeżeli wygrasz sprawę, to możesz dopłacić do tego interesu z własnej kieszeni. Dzieje się tak wówczas, jak np. zażądasz od nich 100 złotych odszkodowania, a sąd przyzna Ci 70. Z tego co się orientuje płacisz im wtedy 30% kosztów adwokata :)

BZDURA.

LDevil napisał/a:
Jako ostrzeżenie przed składaniem pozwów cywilnych niech posłuży to:

To jest ostrzeżenie przed stawianiem wygórowanych żądań i chorych roszczeń.

Był o tym cąły wątek.

user  Dołączył: 27 Mar 2008
chyba nie pierwszy i nie ostatni raz takie rzeczy się dzieją..
Kiedyś moje zdjęcie wykorzystano w tygodniku regionalnym i napisali ze źródło internet..
jakby podanie chociażby strony było problemem..

Arti napisał/a:
BZDURA.
Ale to nie jest bzdura, jeżeli ktoś nie sprzedał nigdy zdjęcia, to może mieć kłopoty z udowodnieniem, że jego zdjęcie jest warte więcej niż takie kupione na istockphoto, które można nabyć za kilka euro. Jest to śliski temat i można łatwo się przejechać.

tylko moje zdjęcie akurat na istockphoto do kupienia raczej nie będzie, bo to relacja z wydarzenia

LDevil, poszukaj tamtego wątku.

Arti, a co się z niego jeszcze dowiem?
Hakro, takie tłumaczenie może się nie udać, ale jak Cię stać, to możesz to sam sprawdzić.

To chyba to...

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=9660

Marek tam mądrze gada.

No ładnie to Marek wszystko wyjaśnił, i generalnie pokrywa się to z tym co napisałem. Hakro, sprzedałeś już jakieś zdjęcia wcześniej i masz na to jakieś dowody?

LDevil, nie sprzedawałem.

No to zgodnie z tym co napisał Marek pozostaje Ci podpieranie się przy wycenie swoich zdjęć wyceną podobnych zdjęć sprzedanych przez kogoś innego. Z tego powodu niestety pozwani będą mieli ułatwioną operację zaniżenia wartości Twoich zdjęć.
Może zacznij tak jak pisał Marek - od prokuratury.

LDevil, oni nie muszą niczego zaniżać... Zdjęcia Newtona są nieco droższe od moich (też z tego powodu ubolewam). Tu chodzi o to, że sąd ma ustalić realną wartość strat. Bo to nie kara ma być a zadośćuczynienie za szkody. Kara to w karnym procesie, ale to ja już wymiękam, się nie znam. Ale tam chyba też musi być jakaś wartość minimalna?

tak nawiasem. co dokładnie oznacza "fot. arc."?
bo mnie wydaje się, że archiwalne, ale znowu nie mogę być w 100% pewien

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
naruszenia prawa autorskiego nie są ścigane z urzędu. Nie idź na policję bo cię wyśmieją :-)

skonsultuj się z prawnikiem, bo może się okazać że nie masz szans niczego wygrać - skoro nigdy nie sprzedawałeś zdjęć.

A spróbuj też wysłać im wezwanie do zapłaty za to zdjęcie ale na papierze firmowym kancelarii, zazwyczaj płacą wtedy - tylko że jeśli to dziennik, to dostaniesz taką stawkę jaką oni płacą - np.10 pln.

guerilla napisał/a:
naruszenia prawa autorskiego nie są ścigane z urzędu.

Ale tu nikt nie mówi o ściganiu z urzędu. Może być ścigane na wniosek poszkodowanego.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
jumnęli czy im wysłałeś?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Arti napisał/a:
guerilla napisał/a:
naruszenia prawa autorskiego nie są ścigane z urzędu.

Ale tu nikt nie mówi o ściganiu z urzędu. Może być ścigane na wniosek poszkodowanego.

Jumnięte zdjęcie ścigane być nie może przez policję w takim wypadku. Policja go wyśmieje na jego własny wniosek.

guerilla, mylisz chyba pjęcia ścigania na wniosek, z urzędu a oskarżenia prywatnego.
Przyznaję, że nie znam szczegółowych przepisów pasujących do zdjęć, chętnie przeczytam, jeśli znasz. Kradzież do jakiejś wartości też jest chyba wykroczeniem a potem dopiero przestępstwem. Nie pamiętam czy to wykroczenie też nie jest ścigane na wniosek a przestępstwo z urzędu? Jest na sali prawnik?

[ Dodano: 2009-09-19, 00:10 ]
O tu coś nieco wyjaśniają.
http://e-prawnik.pl/domow...e-prywatne.html

Arti napisał/a:
Jest na sali prawnik?
Jeden by się znalazł: olgierd

Skocz do: