Bramarc  Dołączył: 08 Wrz 2009
  K100D prześwietla
Witam ,

Dziś właśnie pojawił się problem dotyczący chyba światłomierza albo mechaniki . Testowano ze standardowym kitem. Gdy przesłona ustawiona jest w przedziale 4,5-6,7 aparat naświetla raczej ok. Poważne problemy zaczynają się od f 11 wzwyż , prześwietlenia są już tu widoczne. Czy mieliście podobne problemy? A jeśli tak to może ktoś wie jak je rozwiązać. Mam jescze tylko małą nadzieję że coś nieopatrznie przestawiłem w menu aparatu a nie jest to jakaś poważniejsza awaria.

Za pomoc z góry dzięki

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Prawdopodobnie obiektyw ma tzw. leniwą przysłonę - może być zaolejona lub coś innego może opóźniać jej przymykanie.

Jest na to jakaś rada poza serwisem?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Możesz samemu próbować szczęścia.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Bramarc, przede wszystkim sprawdź z jakimś innym obiektywem, czy taka samo prześwietla. Jeżeli z innym jest wszystko OK, to tak jak koledzy wcześniej sugerowali, jest problem z przysłoną w kitowym obiektywie. Popykaj jeszcze ręcznie w popychacz przysłony i zobacz jak się zachowuje. Naprawiać w serwisie kitowy obiektyw to chyba się średnio opałaca, chyba lepiej kupić sprawny.

No chyba się potwierdziło to co pisaliście . Sprawdziłem pomiar z innymi obiektywami np.50mm1.7, i było ok. Kitem zrobiłem 3 kolejne zdjęcia w ramach autobracktetingu i w miarę poprawny pomiar pojawił się przy korekcji -1. Pozostaje chyba zakup nowego kita.

Oby się tylko nie okazało, że z nowym też będzie prześwietlał( Dobry obiektyw uszkodzenie światłomierza - zwłaszcza że wymiany K100 na coś nowego jeszcze nie planowałem zwłaszcza że obecnie nie jest produkowany żaden model , który byłby następcą K100D oczywiście w tym segmencie- (Może Km ale jakiś taki mały )

Pozdrawiam

Skocz do: