obrzydliwy  Dołączył: 24 Maj 2007
Niechciana sepia
Od kilku lat robię fotki kadyszką i gdytylko wyjadę na plener z kimś kto ma aparat innej marki 9np nikona) okazuje się, ze moje zdjęciawychodzą z brzebarwieniem w kierunku żółcieni. czy to jest wada sprzętu, czy może specyfika pentaksa, czy może błedne ustawienie balansu bieli ( jeden fotograf powiedział mi, ze równie dobrze moze to być sprawka szkiełka - podczas wyjazdów robię kitem i tamronem 70-300)

Czy macie jakieś pomysły co to może być ???

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
przeżółcają szkła z domieszką lantantu albo toru - od czasów Takumarów już nie produkowane.

Nie umiesz ustawić WB po prostu. Automat pentaxa zajeżdża w stronę zielonego raczej niż zółtego.

to może krótka lekcja jak ustawiać balans bieli, bo wydało mi się że to nie jest skomplikowane ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Re: Niechciana sepia
obrzydliwy napisał/a:
gdytylko wyjadę na plener z kimś kto ma aparat innej marki 9np nikona) okazuje się, ze moje zdjęciawychodzą z brzebarwieniem w kierunku żółcieni. czy to jest wada sprzętu
Myślę, że Twój Pentax jest uczulony na inne marki i dostaje wysypki. Jest też możliwe, że nerki mu nie wytrzymują i przestają pracować. :evilsmile: Innymi słowy, pokaż jakiś przykład, bo trudno postawić diagnozę. Może kolega Nikoś, znany z przesycania kolorów, jest Twoim przeznaczeniem. ;-)

Hmmm, no nie wiem. Przejrzałem Twoje zdjęcia z Krymu i wyglądają całkiem normalnie. (Szczególnie solianka - głodny jestem, czy co?) Może spróbuj podnieść kontrast krzywą i efekt Cię zadowoli.

Panowie bez złośliwości :-P z tego co czytam to nie mój pentax dostaje wyypki na obecność, ba nawet na nazwę nikon :evilsmile:
Zdjęcia z krymu są po ps-ie.
Generalni Was nic takiego nie występuje, albo jest dla Was elementem akceptowalnym ....Może jestem przewrażliwiony

obrzydliwy napisał/a:
Zdjęcia z krymu są po ps-ie.
Skoro masz psa, to spróbuj z krzywymi, albo chociaż daj AutoKontrast, AutoPoziomy, AutoKolor i zobacz jaki będzie efekt. Bo te spinacze/żabki do bielizny, rzeczywiście mają w sobie za dużo żółci.

widzisz mój problem polega na tym, że nie chcę grzebać w psie jak nie muszę. dlatego pytam dlaczego a nie jak :D
Wiem jak doprowadzić fotkę do stanu użyteczności, ale zastanawiam się dlaczego aparat tak kaszani kolory, czy jest na to jakas odp. ??czasami nie ma czasu ustawiac BW dokładnie wtedy ustawiam z presetu: jak słońce to słońce, jak zachmurzone to zachmurzone itp, a on i tak swoje i zawsze musze zmniejszać temp...Przy rawie ok, ale przy jpg to juz trochę wiecej zachodu....

K10 ma ustawione bardziej neutralne i stonowane kolory. Albo spróbuj podnieść nasycenie i kontrast w menu aparatu, albo przejdź na Sonoltę. U nich masz piękne, nasycone kolory ustawione fabrycznie.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
obrzydliwy, robisz RAW czy JPG ?
I pokaż jakąś fotkę nie gryzioną PSem.

na co dzień robię rawy, na wyjazdach, rawy rezerwuję dla ujęć które sąmoim zdaniem najlepsze, widokówkowe, a resztę, takich wspominkowych robię w jpg ( ja i dziwczyna , dziewczyna na pomoscie itp :D )

bardzo chętnie coszamieszczę tylko czy można to robić bezpośrednio z pozycji dodawania odpowiedzi do txt ?? i jak tak to w jaki sposób :oops:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
obrzydliwy, instrukcja w mojej stopce :)

tak wyglądało z aparatu

a tak mniej więcej wyglądało na żywo

[ Dodano: 2009-09-20, 13:12 ]
i dupa :D
wiec może tak:

przed

http://picasaweb.google.c...feat=directlink

po

http://picasaweb.google.c...feat=directlink

Mój K10 robi dokładnie takie zdjęcia, jak pokazałeś (przed). Kolory pokryte taką szarą warstwą, na neutralu i zerowym kontraście, nasyceniu i jasności. Jak wolisz bardziej nasycone kolory, to napisałem Ci: zwiększ te parametry w menu aparatu.

skoro to norma oki...Dzięki, szczególnie Tobie Pentagram za pomoc :D

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Szczególnie kontrast, mój K10 też takie jpg wypluwał na zerowych ustawieniach. To body dość słabo ingeruje w jpg'i, możesz spokojnie wrzucić wszystkie suwaki na maxa, a zdjęcia i tak nie będą takie cukierkowe jak z soniaczów.

Skocz do: