izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Laserem w fotografa :)
Za TVN24:

"Rosyjski multimiliarder Roman Abramowicz ma nową broń przeciwko paparazzim. Na jego najnowszym jachcie zainstalowano specjalne urządzenie laserowe, które będzie blokowało obiektywy aparatów."

KoZoL  Dołączył: 07 Sie 2009
Ciekaw jestem czy w ogóle to działa ??
A jesli działa to na jakiej zasadzie >? -> StarTrek

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
KoZoL, pali matryce.

TUTAJ napisano, że tego typu broń niszczy soczewki, poniżej fragment:

"Dzieje się tak, bo tak zwany „laserowy uszkadzacz” (laser crazer) nie jest zaprojektowany do niszczenia pocisków lub czołgów, lecz do rysowania soczewek. To przenośna broń nie powodująca strat w ludziach jest skonstruowana do eliminowania systemów optycznych wroga przy dużych odległościach - powoduje zniszczenie przeciwnikowi sprzętu do nocnej obserwacji, unieszkodliwienie snajperów i zneutralizowanie obserwatorów z lornetkami w ciągu ułamka sekundy - poprzez zmatowienie ich soczewek ultrakrótkimi impulsami laserowego światła."

No właśnie, pali soczewki, jak już mówiłem. :mrgreen:

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Taa, tyle, że trzeba jeszcze namierzyć fotografa, i precyzyjnie trafić w obiektyw. Chyba że urządzenie samo się nakierowuje - ma wbudowany wykrywacz wszelkiej maści modeli aparatów :mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ciekawe co z siatkowka oka taki laser robi.

W pentaxy nie strzela, bo wie że i tak nie da się nim zrobić zdjęcia :-P

Być może wykrywa układy optyczne, typu lornetki, lunety, obiektywy, słoiki po drzemie etc i jak wykryje to je niszczy ;) Ciekawe jak się ustawia czułość - mam na myśli, żeby nie zniszczyło szkieł od okularów ;)

A myślicie, że po co instalują GPS do aparatów? :-P System chce nas kontrolować!

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Już widzę wysyp długich L'ek na ebayu - stan igła, no może poza ryską na soczewce - nie wpływa na optykę całości ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Nikkory mają powłoki nano, dadzą odpór laserowi. :mrgreen:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
michal5150 napisał/a:
Taa, tyle, że trzeba jeszcze namierzyć fotografa, i precyzyjnie trafić w obiektyw. Chyba że urządzenie samo się nakierowuje - ma wbudowany wykrywacz wszelkiej maści modeli aparatów

Niewykluczone, że sprzęgnęli to z czymś takim:
http://www.cilas.com/optics-detectors-sld500.htm
Cytat
The system can detect and locate any kind of optical sight systems

Rozumiem, że jak jacht będzie na keji, to biada wszystkim, robiącym sobie fotki komórkami w porcie. :evilsmile:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
spokojnie można proces wytoczyc i dziad będzie płacił za każdy zniszczony sprzęt :->

a za odklejoną siatkówkę jakie odszkodowania się posypią :mrgreen:

guerilla, jego akurat stać ;) więc tu warto by się umówić, jak zawita do Gdyni i zrobić forumowy zlot na molo ;P I potem na koszt oligarchy zupgradeować sobie sprzęt ;P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
izbkp, czy w razie odklejenia siatkówki w oku, też warto :?:

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
Ha! Live view w aparatach ma jednak sens. Chroni oczy przed laserem :evilsmile:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
No tak, pojawiają się dwie kwestia. Pierwsza jest taka, że z przestrzeni publicznej wolno robić zdjęcia, czemu się chce (a może się mylę), również jachtom, i nikt nie ma prawa psuć fotografowi sprzętu. Druga jest tego rodzaju, że ciekawe, jak tu udowodnić, że soczewkę zmatowił mi jakiś instrument na jachcie Abramowicza. Bo nie sądzę, żeby laser zostawiał podpis "Tu byłem, Roman".

Skocz do: