andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
[K7] Prześwietlone zdjęcia
Miałem dziś dziwną sytuację. Po południu poszedłem z modelką porobić trochę zdjęć. Za pomocą białej karty ustawiłem balans bieli i zacząłem pstrykać. Pierwsze zdjęcie - prześwietlone, drugie - prześwietlone... :evil: Wszystko pomiar matrycowy (ale najczęściej na nim robię i dotychczas nie miałem problemów, nawet w "trudnym" świetle).

Oto przykład (z EXIF-em):

Więc ustawiłem korekcję ekspozycji na -1EV i zdjęcia zaczęły czasem wychodzić naświetlone ok, ale czasem mocno niedoświetlone :-/ W końcu przestawiłem tryb pomiaru na centralnie ważony i korekcję na -0,5EV i tak już zostało. Zdjęcia były naświetlane w miarę ok. Pod koniec sesji zmieniłem balans bieli na Auto i... ostatnie zdjęcia wyszły jakby o te 0,5EV niedoświetlone :shock:

Ma ktoś na to jakieś wytłumaczenie? Czyżby ręczny balans bieli wpływał na ekspozycję? Może zamiast białej karty powinienem użyć szarej? :roll: Zgłupiałem, no a najgorsze, że zestresowałem się przy dziewczynie z tego wszystkiego ;-)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
andrusz,

robiłeś na manualu?

Mnie nie pasuje czas (1/8sec) do przysłony (f 2.8) i jeszcze to ISO - 400 !!!

Nie wiem jakie światło zastane, ale czas powinien być ok. 1/100 lub któtszy.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Mi też czas nie pasuje, zdjęcie jest poruszone. ISO jest ok, przysłona też.. Dlaczego przepala? Hm.. Styki masz czyste?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Teraz widzę, Av i AF-S - więc skąd ten czas - jeśli to było w jasny dzień?

dżejpi napisał/a:
Teraz widzę, Av i AF-S - więc skąd ten czas - jeśli to było w jasny dzień?

No, właśnie też byłem w szoku! Godz. 17:00, słonecznie (ale zdjęcia były robione w cieniu). Styki czyste. Dziś już nie miałem siły, ale jutro na spokojnie spróbuję powtórzyć sytuację.

[ Dodano: 2009-09-21, 00:20 ]
A jak oglądam sobie teraz te zdjęcia, to nawet na tym centralnie ważonym mam kilka przepalonych, a kilka niedoświetlonych. Nigdy takich rozrzutów nie miałem. Dobrze, że wszystko RAWy, no ale niektórych przepaleń nie odzyskam :-/

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Taka sytuacja może wystąpić w K10 w K20 i K7 też . W Pentaxsie w tym wypadku najlepiej ustawić balans bieli na światło słoneczne i stosować orginalne obiektywy Pentaxa . To też może być przyczyna . Nie wiem dlaczego tak jest że czasem w słońcu gdy używam obiektywów np Tokiny taka sytuacja ma miejsce . Styki czyste a jednak tak się dzieje . Taka jego uroda

pawel1967, ale K-7 robię zdjęcia już 2 miesiące i nigdy nic takiego się nie zdarzyło z żadnym z obiektywów! W mocnym słońcu też robiłem i zero problemów. Dopiero wczoraj...

No i okazuje się, że coś poważniejszego, bo jeszcze przed snem zrobiłem kilka prób i okazuje się, że zdjęcia z niedużymi kontrastami wychodzą ok. Ale jak np. z boku mam włączoną lampkę nocną, to ekspozycja jest takie dobierana, że duży fragment jest prześwietlony/wypalony. I to niezależnie od balansu bieli, trybu pomiaru czy obiektywu (sprawdzałem na kicie, DA 21 i gwiazdce). Nie podoba mi się to :cry:

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
andrusz napisał/a:
Nie podoba mi się to :cry:
A nie zmieniałeś w korpusie ustawień kompensacji świateł i cieni? ( nie mam K7 i dostępu do instrukcji, więc mogłem to niedokładnie opisać)

jack napisał/a:
andrusz napisał/a:
Nie podoba mi się to :cry:
A nie zmieniałeś w korpusie ustawień kompensacji świateł i cieni? ( nie mam K7 i dostępu do instrukcji, więc mogłem to niedokładnie opisać)

Kompensację cieni mam na "min" - nie ruszałem tego od dłuższego czasu. A kompensację świateł nawet próbowałem włączać i wyłączać i nic to nie dało (tzw. przy włączonej minimalnie łagodził te jasne fragmenty). Może spróbuję zresetować wszystkie ustawienia, bo nie mam pomysłu co dalej a tym robić.

[ Dodano: 2009-09-21, 13:36 ]
Zrobiłem rano próbę z podpiętym DA 21/3.2 (balans bieli na auto):

Nawet na drugim zdjęciu widać przepalenia po lewej. Zresetowałem ustawienia, ale to nic nie dało. Jakieś pomysły?

kasza  Dołączył: 13 Lis 2006
andrusz napisał/a:
Jakieś pomysły?
Po pierwsze zaktualizuj firmware.

pozdrawiam
kasz

andrusz, dwa ostatnie zdjęcia są naświetlone idealnie. O co Ci chodzi?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
Nawet na drugim zdjęciu widać przepalenia po lewej.
Ale właśnie tak K-7 mierzy światło. Na forum dpreview też pojawiły się głosy o prześwietlaniu a jedną z odpowiedzi (z którą się zgadzam w 100%) zacytuję:
"The K-7 will allow more blow outs, it seems. The new 77 segment metering seems to allow a few more "indiscretions", but overall I think it does a much better job. I think we have become accustomed to the "preserve highlights at all costs" approach that the previous models had, but I think this was more to do with the 16 segment metering which didn't allow for any blowing out. The new 77 segment meter seems to allow some minor blow outs in some of these segments if the rest of the scene, and therefore the rest of the segments, requires extra exposure."

Niepokoi tylko to co napisałeś w pierwszym poście, że raz masz tak a raz inaczej.

matth napisał/a:
andrusz, dwa ostatnie zdjęcia są naświetlone idealnie. O co Ci chodzi?

matth coś ty - nie są. O ile na drugie jeszcze można przymknąć oko, to na pierwszym niebo jest całkowicie przepalone, czyli jedna wielka biała plama. Nigdy tak nie było, a uwierz że takich zdjęć robiłem trochę.

Jarek Dabrowski ja wiem, że K-7 naświetla ciut mocniej niż K100D czy K-m, które miałem. I o ile do wczoraj byłem z tego bardzo zadowolony - naświetlenie na granicy prześwietlenia, a przepalenia zdarzały się bardzo rzadko i tylko w bardzo niewielkich fragmentach.

Przykład przed "awarią" - tu nawet na buziaku nie ma przepalenia, są na czapeczce i rękawku, ale minimalne:

A teraz przepala prawie zawsze jak pojawi się jakiś jaśniejszy fragment. I nie jest to normalne zachowanie K-7. Mogę jeszcze pokazać inne przykłady, z różną zawartością jasnych miejsc - ale nie wiem, czy to coś pomoże w diagnozie? Najchętniej bym mu zrobił jakiś "twardy reset" - ale jak? :evilsmile:

[ Dodano: 2009-09-21, 15:14 ]
kasza napisał/a:
andrusz napisał/a:
Jakieś pomysły?
Po pierwsze zaktualizuj firmware.

Mam 1.01, ale spróbuję wgrać go jeszcze raz - jak pozwoli.

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
andrusz, "restore default settings" próbowałeś? Nie mam puszki ani instrukcji pod ręką ale jakoś tak się to musi nazywać.

andrusz, dla mnie taki przepał nieba przy ogólnej scenie jest jak najbardziej do przyjęcia i chciałbym, żeby mi K20 tak samo naświetlało. Jak zrobisz niebo ok, to reszta będzie mocno niedoświetlona. Może istotnie gdzieś w głębokich opcjach masz przestawione cuś nieświadomie i naświetla mocniej.. K20 ma reset aparatu i przywracanie ustawień fabrycznych, u Ciebie na pewno też jest :-)

andrusz napisał/a:
Masz 1.01.00.05 które zostało zdjęte ze strony pentaksa w kilka godzin po premierze. Aktualne jest 1.01.00.09.

kasz

kasza napisał/a:
andrusz napisał/a:
Masz 1.01.00.05 które zostało zdjęte ze strony pentaksa w kilka godzin po premierze. Aktualne jest 1.01.00.09.

Ooo! :idea: A jak to sprawdzić? Bo aparat pokazuje tylko 1.01

andrusz napisał/a:
Ooo! :idea: A jak to sprawdzić? Bo aparat pokazuje tylko 1.01
Najprościej PhotoME.
Przy wgrywaniu nowego firmware też pokazuje wszystkie cyferki wersji.

kasz

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
A jak to sprawdzić?
PhotoME, pole "DSP Firmware version".

matth napisał/a:
andrusz, dla mnie taki przepał nieba przy ogólnej scenie jest jak najbardziej do przyjęcia i chciałbym, żeby mi K20 tak samo naświetlało.

Hehe, człowiek przyzwyczaja się do lepszego ;-)
matth napisał/a:
Może istotnie gdzieś w głębokich opcjach masz przestawione cuś nieświadomie i naświetla mocniej.. K20 ma reset aparatu i przywracanie ustawień fabrycznych, u Ciebie na pewno też jest

Nie pamiętam, żebym coś ostatnio zmieniał, ale może... Tylko co to by miało być?

Więc zrobiłem 1. Reset do wartości fabrycznych, 2. Reset funkcji niestandardowych i ... chyba pomogło (tego nie widać, ale na domku tylko małe fragmenty prześwietlone) :mrgreen:

Ale muszę to jeszcze sprawdzić w domu z gwiazdką - wtedy będę pewny na 100%.

[ Dodano: 2009-09-21, 16:01 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
PhotoME, pole "DSP Firmware version".

Dzięki - to już sprawdzę w domu (bo teraz siedzę w robocie). I jak będę miał 1.0.1.00.05 to sobie wgram nowszy :-)

[ Dodano: 2009-09-21, 19:08 ]
Zrobiłem jeszcze podobne zdjęcia w parku jak wracałem do domu - podobne do tych wyżej i naświetlone podobnie. Chyba jednak lepiej się nie da, bo naświetlenie mocno zależy i ilości nieba w kadrze - i albo niebo ok albo szczegóły w cieniach ;-)

matth, Jarek Dabrowski zwracam honor :-B

Czyli wygląda na to, że się naprawiło wczoraj. Ale dlaczego taki objaw się pojawił nie mam dalej pojęcia :roll:

Mam soft 1.01.00.05 i zastanawiam się, czy wgrywać ten .09, bo chętnie spróbowałbym doprowadzić do tej sytuacji jak wczoraj i dowiedzieć się co było przyczyną. Bo nie lubię takich niejasnych sytuacji :-/

Skocz do: