bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
pawelek-79 napisał/a:
Wina prawdopodobnie leży po stronie programisty, który takie, a nie inne ustawienia nazwał defaultowymi.

Przepraszam bardzo, ale o takich rzeczach decyduje projektant, a nie programista. Zostawcie tych biedaków w spokoju :-P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
bEEf napisał/a:
Przepraszam bardzo, ale o takich rzeczach decyduje projektant, a nie programista. Zostawcie tych biedaków w spokoju

dokładnie :!: zostawcie mnie w spokoju ;-)

np ja tylko robię to, co mi Biznes każe - musi być zgodne ze specyfikacją
programista nie ma tu nic do gadania - może co najwyżej uczestniczyć w konsultacjach, po to, żeby Biznes/Projektant wiedział, czy coś jest wykonalne i jakim nakładem pracy (ew można zdecydować się na trochę prostsze rozwiązanie, za to dużo mniej kosztowne - czy to w RBD czy w obciążeniu systemowym przez daną część aplikacji - ważne żeby spełniało to samo zadanie)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Już zmieniłem programistę na projektanta. Wybaczcie, ale nie orientuję się za bardzo w tym, jak powstaje oprogramowanie do komputerów. Jedyne co wiem, to to, że kod pisze programista ;-)

renko  Dołączył: 25 Maj 2008
Pisze, czyli jest winien! :evilsmile:

niezgod  Dołączył: 03 Cze 2009
renko napisał/a:
Pisze, czyli jest winien! :evilsmile:

A jak często tak jest :-) :
- [Biznes/Projektant] : zróbcie to tak ...
- [Programista] : ale to jest bez sensu...
- [Biznes/Projektant] - ale tak ma być!
...
Po roku...
...
- [Biznes/Projektant] - to co zrobiliście rok temu jest bez sensu!
:evilsmile:

pozdrawiam

niezgod, dokładnie
i weź potem tłumacz się że tak było w projekcie

najlepsze jest jak dokumentacja projektu jest zmieniany podczas kodowania

dostaję bug'a
[Projektant] - ten fragment jest zrobiony niezgodnie z dokumentacją
[Programista] - jak to :?: jak robiłem ten kod 3 miesiące temu, to sprawdzałem i było ok
[Projektant] - tak, ale zmieniliśmy dokumentację 10 razy od tego czasu. To jest Bug, napraw to w trybie ekspresowym
[Programista] - w takim wypadku to nie jest Bug, tyko ChangeRequest. Zrobię to jak uporam się z bieżącymi zadaniami i poprawię prawdziwe bugi
[Projektant] - ale to jest BUG :!:
[Programista] - ...
(po 5 minutach)
[Projektant] - ok, to jest ChangeRequest, tylko mówiłem że to jest Bug, bo wtedy musiałbyś to zrobić od razu.

taki lajf - trzeba walczyć o swoje

Outlander  Dołączył: 31 Lip 2009
Oj niestety szczera prawda :-( Jakoś mało kto potrafi zrozumieć że programista nie rządzi firmą i musi robić co mu powiedzą. A na koniec, użytkownicy i tak psy wieszają na programistach :-P

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
... i w ten sposób temat powinien być przeniesiony do HydeParku ;)
Powinniśmy dać konkurs na najszybsze przejście z Tematu do OffTopa :) ... tutaj mniej więcej w 10 odpowiedzi zaczął się offtop :)
Oczywiście wymuszanie OffTopa na siłę będzie dyskwalifikowane :)

ps... sorry za OT :evilsmile:

Jako sprawca oftopa pozwoliłem sobie wydzielić :-)
W sumie - ciekawy temat, można by pociągnąć. Hermetyczne dowcipy branżowe mile widziane ;-)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
No, to niech ktoś wrzuci kawał z szamponem ;-)

Stare :-P

no to taka anegdotka, podobna do sytuacji opisanej poprzednio

jesteśmy w trakcie ważnego projektu, za 2 tygodnie mamy termin wypuszczenia wersji (pracujemy w systemie wersyjnym, 4 paczki oprogramowania w roku w ustalonych terminach, oprócz tego hotfixy), więc zarządzone zostało, że programiści przekierowują swoje moce przerobowe, na jak najszybsze poprawienie istotnych błędów, a w dalszej kolejności mniej istotnych błędów ;-)
W związku z tym, wszelkie prace nad nowymi funkcjonalnościami oraz ChangeRequestami zostają wstrzymane do czasu wydania wersji.

I nagle cud nad Wartą. Biznes przestał podsyłać do issue trackera jakiekolwiek CRy czy też nowe funkcjonalności.
Marzenie, prawda :?: (szczególnie w takim momencie)

niestety nie, przebiegli biznesowcy uznali, że w takim wypadku, będą nam zgłaszać wszelkie CRy i nowe funkcjonalności jako Bugi o ważności Critical

nie muszę mówić jak to podziałało na nas, biednych koderów ;-)

sprawa została rozwiązana na szczeblu dyrektorskim (na szczęście nasz dyrektor miał chyba lepsze skille od dyrektora z Biznesu :-P )

się uspokoiło, ale mimo wszystko od czasu do czasu, w trakcie "gorącego okresu" przed wersją, jakiś zagubiony biznesowiec, podsyła ChangeRequest jako Bug Critical.
nie muszę wspominać, że jest od razu przez nas pacyfikowany przez szydercze wyśmianie i automatyczne odrzucenie zgłoszenia :-P

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
No i dlatego studiuję ochronę środowiska, a strony piszę sobie w ramach hobby.

Ha, a ja mam dedlajna za tydzień :-)

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
bEEf napisał/a:
Ha, a ja mam dedlajna za tydzień
Też mam dedlajna na za tydzień - muszę sobie plan ułożyć, a cholernie mi sie nie chce.

bEEf napisał/a:
Ha, a ja mam dedlajna za tydzień

ha, a ja w tym tygodniu :-)
całe szczęście że na tą wersję już mam pozamykane wszystkie bugi, nic nowego nie nadchodzi i jest błogi spokój - dawno tak nie było :-P

[ Dodano: 2009-09-22, 06:53 ]
Desmond napisał/a:
No i dlatego studiuję ochronę środowiska, a strony piszę sobie w ramach hobby.

ty sobie piszesz strony w ramach hobby, a my aplikacje Internetowe dla kasy

"-Leo, why :?:
-for money"

że zacytuję klasyka :-P

taka różnica ;-)

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Ale o so chodzi ??

Po co wydzielaliście tego oftopa teraz nie wiem jak się zaczęło. :)

A ja mma w sumie deadline doktoratu ta na za dwa tygodnie ale wszystko lezy i kwiczy. dobrze ze na napisanie mam po skonczeniu bycia doktoratm jeszcze rok na napisanie pracy :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
opiszon, mógłbyś przetłumaczyć na rodzimy język to co napisałeś wczoraj po 22-ej.

Thadeus napisał/a:
Po co wydzielaliście tego oftopa teraz nie wiem jak się zaczęło. :)

zaczęło się od tego, co cytuje w pierwszym poście bEEf

plwk, mogę zrobić słowniczek, to reszta powinna być łatwa :-)

----SŁOWNICZEK PROGRAMISTYCZNO-POLSKIv.0.0.1----
hotfix - paczka oprogramowania poprawiająca błędy (zazwyczaj nie wnosi nowych funkcjonalności, czasami jednak przemyca się tam coś, czego się nie zdążyło zrobić na oficjalną paczkę, ale to cicho sza ;-) )

CR, ChangeRequest - zadanie polegające na zmianie jakiejś istniejącej funkcjonalności. najczęściej jest wynikiem zmiany dokumentacji projektu już po oprogramowaniu projektu, w wyniku rozchwiania emocjonalnego projektanta/biznesowca

Issue Tracker - aplikacja do śledzenia zadań związanych z projektem informatycznym (czyli wszelkich CRów, błędów, nowych funkcjonalności)

Bug - błąd w aplikacji
Bug Critical - krytyczny błąd w aplikacji ;-) (da się pracować, ale jest to utrudnione)
Bug Blocker - (to tak na przyszłość) - błąd uniemożliwiający pracę z aplikacją

koder - ograniczona umysłowo małpa (tak, to ja) klepiąca kod w godzinach pracy (po pracy koder już nie programuje - po pracy programują tylko entuzjaści)

Biznes - dział korporacji, odpowiedzialny za wymyślanie pracy koderom - UWAGA - nie mają pojęcia o programowaniu, ew ostatni raz w życiu napisali coś w ŻÓŁWIU(Logo), ALGOLU czy FORTRANIE
----END SŁOWNICZEK----
mam nadzieję że się wyjaśniło ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
opiszon napisał/a:
ew ostatni raz w życiu napisali coś w ŻÓŁWIU(Logo), ALGOLU czy FORTRANIE
Cholera, to nie mógłbym pracować w biznesie. :-D

Skocz do: