adam.rzezacz  Dołączył: 20 Wrz 2009
Photoshop nie czyta RAWów
Niedawno zdecydowałem się przejść na format RAW. Jak zaplanowałem tak też zrobiłem, jednak kiedy chciałem otworzyć zdjęcia w photoshopie wyświetlił mi się komunikat "Nie można wykonać polecenia ponieważ nie jest to prawidłowy typ dokumentu".

Ktoś ma pojęcie co jest grane?

Pentax K200D
RAW: PEF
Photoshop CS 3
Windows Vista

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
adam.rzezacz napisał/a:
Ktoś ma pojęcie co jest grane?

A aktualizowałeś cemera raw :?: z tego co pamiętam CS3 pod koniec dostał aktualizacje K200 i K20

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprawdź na stronie adobe od której wersji ACR obsługuje K200. Sprawdź czy masz minimum tą wersję jeśli nie to pobierz wersję obsługującą. Jeśli K200 obsługiwany jest dopiero przez ACR do CS4 to konwertuj PEFy na DNG, te powinna obsłużyć każda wersja.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Najprawdopodobniej masz starą wersję Adobe Camera RAW. Są dwa wyjścia:
1. Pobierz aktualną wersję (o ile pamiętam wersja obsługująca PEF-y z K200 powinna działać z CS3, bo z CS2 np. nie działa)
2. Zamiast PEF-a używaj DNG. Wystarczy przestawić w menu aparatu. Odpada problem aktualnego ACR, bo PS powinien DNG bez problemu odczytać.

adam.rzezacz  Dołączył: 20 Wrz 2009
Dzięki :)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Pracuj na DNG jeśli to możliwe . Pobierz z internetu Konwerter raw do photoshopa . Nie wiem dlaczego ale po przekonwertowaniu rawów DNG przez ten konwerter (zdjęcia cukierkowe potem ulegają wyrównaniu kolorów i tonów) i przekonwertowaniu tego na jpg w wewnętrznym programie photoshopa . Prawie bez ingerencji efekty są wspaniałe . Można praktycznie bez męczącego slęczenia zrobić to automatycznie . Ingerencja jest potrzebna tylko przy zdjęciach pod światło . Ciężki szok efekty są lepsze niż w Nikonie D300 . Który kupują masowo ponieważ zdjęcia z puszki nie wymagają ingerencji nawet w trudnych warunkach lampy błyskowej . Z tym konwerterem 900 zdjęć w trudnych warunkach na Windowsie zajmuje mi przekonwertowanie jakieś 2,5 godziny . Potem tylko kadrować

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
j/w

DNG
PS CS3 czyta bez problemu.

Zybi_S  Dołączył: 26 Sty 2009
Witam

Pliki z K20D jak i K200D w/g informacji z ADOBE są wspierane od wersji ACR 4.4.1

Tu link do pobrania (oczywiście za darmo) wersji 4.6, bez problemu działającej z PS CS3.

http://www.adobe.com/supp....jsp?ftpID=4040

konkretnie do samego pliku:

http://download.adobe.com...era_Raw_4_6.zip

Pozdrawiam

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Połącz się z internetem, uruchom Photoshopa i wejdż w zakładkę "Pomoc" tam odpal "aktualizacja" czy jakoś podobnie. Pobiorą się i zainstalują automatycznie wszystkie uaktualnienia z serwera Adobe, w tym najnowsze Camera Raw.

Skocz do: