stereo  Dołączył: 17 Maj 2008
Fomapan 200@100
Witam, dzisiaj naświetliłem przez pomyłkę film Fomapan T200 na iso 100 (średni format). W sumie to mam pół kliszy naświetloną na 200, pół na 100, ale ważniejsze zdjęcia są na tej części naświetlonej na 100 więc jako 100 chcę ją wywołać. Wie ktoś ile moczyć w rodinalu? Najlepiej 1+100. Bo normalnie naświetloną trzeba moczyć 20 min. I jak mieszać (bo ostatnio przez to zmarnowałem film:/). Z góry dzięki za pomoc! :)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Wywołaj w Rodinalu tak, jak powinno się wołać T200. Nic się nie zepsuje :-) . A na przyszłość: jak w połowie filmu zorientujesz się, że źle ustawiłeś czułość, to tak go dokończ.

Zorientowałem się na końcu filmu idąc sobie spokojnie i w niespodziewanym momencie krzycząc: "KUR...!! Zła czułość!!". Tak to jest jak się stosuje 2 różne światłomierze (aparaty ;) ) i zapomni w tym drugim przestawić czułości.... To może wywołam tak jak powinno się to zrobić, ale trochę skróce czas? jakieś 2-3 min? Czy nie kombinować?:P

Ja bym nie kombinował. Rodinal w rozcieńczeniu 1:100 (jak proponujesz) wszystko wyrówna i prawdopodobnie nie zauważysz nawet które klatki są na 100, a które na 200.

Ok, to ide rozrabiać ;) dzięki wielkie!

[ Dodano: 2009-09-22, 22:58 ]
uż wywołałem, według takiej receptury: rodnial 1+100, czas 25 min, mieszanie ciągle przez pierwszą minutę, później co 5 min po 10 sek. Efekty chyba ok, wydaje się być wywołana poprawnie. Ale jedno mnie zastanawia. Jak wylewałem wodę po namaczaniu wstępnym, to była ona fioletowa:/ to normalne?

A po co "namaczać wstępnie"? Wywoływacz używasz tylko raz, a poza tym jego kolor nie ma wpływu na działanie. Fioletowy od barwników warstwy przeciwodblaskowej.

No gdzieś wyczytałem, że powinno się przed wywołaniem zalać koreks wodą, żeby błona trochę namokła, że to lepiej dla niej robi ;)

Skocz do: