jacekzom  Dołączył: 20 Kwi 2006
istDS prześwietla
Witam.
Od jakiegoś czasu mój DS wszystko prześwietla, oraz ogólnie robi chyba marne zdjęcia. Zawsze muszę mieć ustawioną korecję -0.7 albo -1 EV.
Przeglądając Exif zauważyłem, że obecnie w puncie Expousure Mode mam -> Manual Mode,
a poprzednio było Auto. Nic nie zmieniałem robię zdjęcia głównie na pełnym automacie.
Orientujecie się, czy ten serwis w Gdyni jeszcze istnieje, i mogą naprawić DSa?

Własciwie to tak się wkurzyłem, że myśle o czymś nowym. Zastanawiam sie czy zalapać sie na jakies resztkowe body k20, czy może od razu szarpnąć się na k7.
Czy k20 ma ''poziomiczkę''? Mam tendencję do krzywych zdjęć.

Szkoda mi DSa bo całkiem fajna puszka z niego kiedyś była.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
jacekzom napisał/a:
Przeglądając Exif zauważyłem, że obecnie w puncie Expousure Mode mam -> Manual Mode,
a poprzednio było Auto. Nic nie zmieniałem robię zdjęcia głównie na pełnym automacie.
Widzisz, w dobie mikroprocesorów bardzo łatwo jest przez przypadek zmienić ustawienia i nic o tym nie wiedzieć. Wróć może do ustawień pierwotnych i przeprowadź kilka testów ;-)

Nie ma przecież w menu: Expousure Mode. Albo jest na pokrętle M, albo różne automaty. Usterka zrobiła się na starym oryginalnym oprogramowaniu. Wgrałem najnowszy program, i niczego to w tej kwesti nie zmieniło.
Nie sądzę, zeby powrót do ustawień fabrycznych coś zmienił, bo właściwie to mam fabryczne, poza możliwością ustawienia przesłony z pierscienia.
Myślę, ze poprostu coś w nim padło.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
jacekzom napisał/a:
Nie sądzę, zeby powrót do ustawień fabrycznych coś zmienił, bo właściwie to mam fabryczne, poza możliwością ustawienia przesłony z pierscienia.
A czy ten pierścień masz ustawiony w pozycji A?. Jest taka możliwość, że to nie korpus, a obiektyw coś psuje :-(

Jeszcze poćwiczę po pracy. Mam 3 obiektywy z A, i wszędzie jest to samo.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
jacekzom napisał/a:
a poprzednio było Auto.
Ustaw korekcję na 0, pstryknij.
Zaglądnij do exif'a.
Cytat
muszę mieć ustawioną korecję -0.7 albo -1 EV.
Cytat
Nic nie zmieniałem
No nic ;-) .

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
dickkett, ale przecież napisał, że musi zastosować korektę na minus, bo inaczej ma prześwietlone zdjęcie.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
gebi, ale przecież napisał
Cytat
co już cytowałem.
Właśnie to starałem się, może nieudolnie, wyjaśnić.

Skocz do: