sq100  Dołączył: 07 Sie 2009
[K100D] Czrny pas na zdjęciach
Witam serdecznie:)
Mój k100d powyżej szybkości migawki 800 zostawia czarny pasek, o góry kadru. Im większa wartość tym większy pasek. Przebieg migawki to 10 tys. Nie zależne od przysłony, czy obiektywu.
Pozdrawiam Wojtek

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Migawka zdechła. Serwis Cię czeka.

Jakie orientacyjne koszta ??

Trudno określić. Musisz zadzwonić i ustalić.

Gdzie najlepiej zadzwonić?
Jedynie apollo ?

Jedynie Apollo.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
sq100,
może to być zacinająca się migawka, może to być też wina lustra, które nie otwiera się do końca.
Zrób jakieś zdjęcie z podniesionym uprzednio lustrem.
W trybie M ustaw czas np. 1-na sekunda. Wypnij obiektyw, nastaw 2-u sekundowe podniesienie lustra, zobacz, czy lustro przylgnie do uszczelek.
Zwróć uwagę czy przysłona otwiera się do końca.
Może to też być wina walniętej elektroniki sterującej migawką.

Tak już półżartem - myślę, że nie przysłaniasz z góry ręką obiektywu podczas pstrykania. ;-)

dżejpi, był juz na forum ten problem. Gdyby było to lustro, to cień byłby rozmyty, bardzo rozmyty. Tu jest zbyt ostry.

dżejpi napisał/a:
sq100,
może to być zacinająca się migawka, może to być też wina lustra, które nie otwiera się do końca.
Zrób jakieś zdjęcie z podniesionym uprzednio lustrem.
W trybie M ustaw czas np. 1-na sekunda. Wypnij obiektyw, nastaw 2-u sekundowe podniesienie lustra, zobacz, czy lustro przylgnie do uszczelek.
Zwróć uwagę czy przysłona otwiera się do końca.
Może to też być wina walniętej elektroniki sterującej migawką.

Tak już półżartem - myślę, że nie przysłaniasz z góry ręką obiektywu podczas pstrykania. ;-)

Heh, chciałbym żeby to była ręka :)

Twoja teoria mogłaby się sprawdzić, ale problem występuje regularnie, tylko i wyłącznie od 1/800s. a jeżeli by się przycinała to ta granica powinna być ruchoma.

PS. nie ukrywam, że mnie ta sytuacja irytuje bo nie zrobiłem nim nawet 3 tys foto;/

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
sq100,
tak prawdę mówiąc, też myślę, że to zwalona migawka.
Zanim zdecydujesz się na serwis, przywróć może ustawienia fabryczne i sprawdź na innej karcie.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
sq100 napisał/a:

Twoja teoria mogłaby się sprawdzić, ale problem występuje regularnie, tylko i wyłącznie od 1/800s. a jeżeli by się przycinała to ta granica powinna być ruchoma.

i to właśnie świadczy o tym, że jest zwalona migawka - nie wyrabia sie w czasach narzuconych przez parametry ekspozycji... Apollo...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Miałem taki sam problem, też z DS-em. Czasy krótsze od 1/500 i niecałkowicie otwierająca sie migawka. Pomaga na chwilę czyszczenie migawki (w dobrym serwisie), ale problem po jakims czasie się powtarza. Niestety o ile pamiętam wymiana migawki jest totalnie nieopłacalna, bo mnie proponowano to za ok. 1000 zł. Mój DS do momentu usterki zrobił ok. 12.000 zdjęć.

Dzwoniłem od serwisu.
Serwisant powiedział, że przy takim przebiegu to migawka raczej nie będzie do wymiany, a wg. niego raczej to jest poluzowana kurtyna migawki.
Koszt około 200zł
Cena migawki około 500 zł

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
daj znać po naprawie jak wyszło... i w końcu za ile wyszło ;-)

Skocz do: