Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Parowóz, widziałem parowóz!!!
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
armar napisał/a:..
Wolałbym mieszek, ale nie wiem czy istnieją takie z przeniesieniem napędu ostrzenia.
GrzegorzQ
przedwczoraj MZ-30, wczoraj ZX-L, dziś K100D
+360FGZ+ Tamron 18-250, stara portretówka, pierścienie, konwerter 2x i ... starcza
GrzegorzQ napisał/a:armar napisał/a:..
Wolałbym mieszek, ale nie wiem czy istnieją takie z przeniesieniem napędu ostrzenia.
ceny możesz sprawdzić tu
http://www.raysfoto.pl/pdf/akcesoria_Novoflex.pdf
ale czynisz to na własną odpowiedzialność
djack napisał/a:jakiś czas temu kupiłem na giełdzie manualne za 150 i jest OK.
armar napisał/a:To ja będę miał oryginalny mieszek i to taniej
Marek Wyszomirski napisał/a:Armar - odpuść sobie AF i potwierdzenie ostrości przy pierścieniach. Z trzech podstawowych powodów:
1. AF ustawia Ci ostrość tam gdzie jest czujnik a nie tam gdzie chcesz (przy znikomych głębiach ostrości przy makro to zwykle spora różnica)
Marek Wyszomirski napisał/a:2. Jeśli dołożysz dodatkowy wyciąg pierścieni lub mieszka zakres odległości w których AF będzie w stanie nastawić ostrość będzie niewielki (tym mniejszy im większy dodatkowy wyciąg). Jeśli będziesz poza tym zakresem (a często będziesz) AF będzie tylko bezradnie kręcił obiektywem od końca do końca usiłując znaleźć ostrość.
Marek Wyszomirski napisał/a:3. Dodatkowy wyciąg obniża jasność - powyżej pewenej wartości wyciągu zestaw będzie zbyt ciemny aby AF mógł działac. A jeśli będziesz korzystał z osprzetu M42 to już samo przymknięcie przysłony do wartości roboczej zazwyczaj uniemozliwi pracę AF.
Marcin i Pentax ze szkielkami.
GrzegorzQ
przedwczoraj MZ-30, wczoraj ZX-L, dziś K100D
+360FGZ+ Tamron 18-250, stara portretówka, pierścienie, konwerter 2x i ... starcza