powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
DrEwNiAK i chcesz tak "z marszu", prosto z bany na Świnicę ? Raczej bym odradzał. No ale ja jestem juz nieco starszawy ( czytaj: rozwazniejszy ) i bez choćby dwudniowej aklimatyzacji na taką wycieczkę bym się nie wypuścił. Powodzenia. :-B

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
matb napisał/a:
Iza, podobno na Mazury jest blisko?
Blisko nie znaczy krótko :-P
No ale z tych atrakcyjniejszych zakątków to rzeczywiście najbliżej. Jeszcze wcześniej Warmia :-D

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Mieszkam na około 280m npm, a Świnica znowu nie jest aż tak wysoka. Rozumiem obawy, jak będą jakieś niepokojące objawy, zawsze można wrócić. W większości przypadków łapie powyżej 2500 metrów, Świnica jest o 199 niższa. :-P

galant  Dołączył: 11 Cze 2008
powalos napisał/a:
DrEwNiAK i chcesz tak "z marszu", prosto z bany na Świnicę ? Raczej bym odradzał

Ja w tym roku pierwszego dnia ruszyłem od razu na Kozi Wierch i Granaty, z aklimatyzacją nie było problemu, gorzej z kondycją ;-)

DrEwNiAK napisał/a:
Cel: Świnica od strony hali Gąsienicowej (Murowańca)

Jakby nie patrzeć oba warianty wejścia na Świnicę są od strony Murowańca (zaczynając z Zakopanego, oczywiście pomijając Kasprowy). Pewnie masz na myśli wejście od strony Przełęczy Świnickiej. Jest tam trochę ekspozycji, zarówno przed samą przełęczą jak i później przy podejściu na Świnicę, więc nie patrz w dół :-P
Zejścia przez Zawrat nie polecam po deszczu, w tym roku tak się naciąłem i o ile o siebie się nie martwiłem to o towarzyszkę niestety tak.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
galant, nie chcę moralizować, ale Kozie, Zawrat i właściwie cała Orla Perć to miejsca gdzie ginie sporo ludzi. Po Tatrach łazę od ponad 40-tu lat i niestety byłem świadkiem kilku akcji ratowniczych tych mniej i tych bardziej tragicznych. A i turyści kiedyś się bardziej szanowali na szlakach i ratownikowi idącemu z opaską z błekitnym krzyzem na rękawie (jest wtedy na patrolu lub w akcji) wszyscy ustępowali miejsca. Teraz musi się wręcz przeciskać się przez tłum. Ale to na inny temat więc nie rozwijam tego dalej. Pozdrawiam wszystkich miłośnikow Tatr i gor wszelakich.
P.S.
Teraz najchętniej wędruję we wrześniu i na początku października. Jest wtedy spokojniej i mozna nacieszyć się gorami we względnym spokoju. Chociaz dni nie tak długie i trzeba rozwazniej planować trasy.

galant  Dołączył: 11 Cze 2008
Cytat
galant, nie chcę moralizować, ale Kozie, Zawrat i właściwie cała Orla Perć to miejsca gdzie ginie sporo ludzi

Nie musisz, zdaję sobie doskonale sprawę co robię. Statystyki też znam, ostatnio nawet czytałem o statystykach wypadków i właśnie w okolicach Zawratu i Koziej Przełęczy było najwięcej śmiertelnych. Na Orlą Perć pierwszy raz wybrałem się dopiero na którymś z kolei wypadzie w Tatry, wszystko odbywało się w prawidłowej kolejności.

powalos napisał/a:
Teraz najchętniej wędruję we wrześniu i na początku października

Też lubię wrzesień, ale raczej początek... niestety gdy robi się chłodno i na szlakach pojawia się lód (koniec września i październik to już standard) to trzeba ograniczać się do mniej wymagających tras.

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Najważniejsze, poza mapą i kompasem, nie zapomnieć o wałówce,+ picie, gorzka czekolada (naładowana komórka).

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
powalos napisał/a:
chcesz tak "z marszu", prosto z bany na Świnicę ? Raczej bym odradzał

To nic dziwnego. ;-) Ja z kumplem przyjechaliśmy z Łodzi do Zakopca pociągiem porannym. Byliśmy o 6:15 na dworcu, z klamotami na plecach poszliśmy znaleźć kwaterę i po rozpakowaniu i drobnych przygotowaniach udaliśmy się na wycieczkę na Kasprowy. :mrgreen:

Dużo chamstwa chodzi w góry, bezmyślnych ludzi. Dziwią się jak przechodzodząc powiem dzieńdobry, zastanawiają się czy znajomy, sąsiad.
Pogoda ma być ładna! :-D

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
mówicie że ze stolicy daleko... :roll: , ja jechałem 14 godz (w tym 3 spania) po to by 2 dni pochodzić/powspinać...
sorry za linki, ale nie lubie miniaturek ;-) (pliki ponad 1MB)
podejście pod mnicha, widok na dolinę za minichem:
http://ganz.pentax.org.pl...ma_horizont.jpg
widok ze szczytu mnicha na Morskie Oko:
http://ganz.pentax.org.pl...97_panorama.jpg

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
A może na weekend do MACEDONII ??
Zero ludzi, góry fajne....

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
H.M., a w którym województwie ta Macedonia?? :-P 8-)

W województwie Bałkańskim ;) W końcu to jedna Panslawia.
Z Warszawy pociągiem bliżej chyba na Okęcie niż do Zakopanego :mrgreen:

H.M. napisał/a:
Z Warszawy pociągiem bliżej chyba na Okęcie
Na razie nie istnieje taki pociąg :-P

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Iza napisał/a:
Na razie nie istnieje taki pociąg :-P

A PKP Cargo przypadkiem nie dojeżdża? :D
Poza tym autobusowa linia 175 zaprasza :P
Ewentualnie 124, jeżeli ktoś chce podjechać od strony Palucha.

thrackan napisał/a:
A PKP Cargo przypadkiem nie dojeżdża?
Możliwe, wystarczy zapakować się w jakąś większą skrzynkę i już jesteś na lotnisku :mrgreen:

O, no właśnie.
Cenowo podobnie, a przynajmniej człowiek wróci do domu cały, zdrowy i zadowolony.
Bo z wycieczki w Tatry to nie wiadomo... Mogą zadeptać, próby otrucia (niektóre dość skuteczne) to też pod Tatrami codzienność. Pazerna Gażdzina też może niezłą krzywdę na ciele i psychice zrobić... Po co ryzykować?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
H.M., zdradziles BN?
:evilsmile:

Nie... tylko taki mały przerywnik.

btw. nie mogę przecież wszystkich ciągle na BN namawiać, bo jeszcze zaczną przyjeżdżać i sie tłok zrobi ;) a tłoku to ja nie znosze...

btw 2. No i Fafniak chciał w Tatry... ale oczywiście BN polecam. Dużo ładniej niż w Tatrach ;P

Byłem, zachwyciłem się i wróciłem!!! Coś pięknego.
Przez Dolinę Jaworzynki doszliśmy do schroniska na Hali Gąsienicowej, a dalej pięknym szlakiem czarnym na Świnicą Przełęcz. Godzina podejścia pod szczyt i można rozkoszować się takimi widokami:

Pogoda dopisała, bezchmurne niebo z początku, potem drobne chmurki przeciskające się przez przełęcze!

[ Dodano: 2009-09-27, 17:12 ]
Aaaaa! Spotkałem dwóch Pentaxiarzy! :-D

Skocz do: