robertdax  Dołączył: 03 Lip 2006
Poradzcie, 14mm SMC DA F2.8 czy 21mm F3.2 SMC FA
Zdecydowalem, kupuje szeroki obiektyw. Ale jak zwykle w tym przypadku pojawiaja sie watpliwosci. Wiec, foce glownie wnetrza, lubie reporterke, i moze jakies widoczki. Raczej stawiam na pentaxa i raczej jednak AF. Wstepnie wybralem te dwa obiektywy (wiem wiem, istnieje 12-24 ale on troche przekracza moje oszczednosci). Co sadzicie?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
???
DA12-24 - 2999PLN
DA 14 - 3199PLN
DA 21 - 2679PLN

czy nadal uważasz, że 12-24 przekracza Twoje możliwości???
Nie wiem jak jest we Francji, ale coś mi się wydaje, że różnic wielkich nie będzie. :-/

A jeśli ceny Ci odpowiadają - bierz DA14/2.8, szeroka i jasna!!!

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat
DA12-24 - 2999PLN
DA 14 - 3199PLN
DA 21 - 2679PLN

tref a skad ty wziales te ceny, no chyba z Pstryka. W Asterze DA 21/3,2 ponizej 2000 zl.

poza tym ta 21 mimo ze lim to mi za bardzo nie pasuje na szeroki kat do pomieszczen. I wzialbym z tych trzech wymienionych 12-24/4 mimo, ze ciemniejszy o dzialke od 14/2,8 ale za to jaki poreczny i ma swietny zakres do tego co chce fotkac robertdax

Hmmm, niestety u nas wyglada to nieco inaczej:
DA21 ~ 460eu
DA14 ~ 650eu
DA12-24 ~ 870eu
Ale generalnie nie chodzi o kase, chodzi o wlasciwy wybor ;-)

asklop, cena 21 nie jest ze pstryka, bo nie mają [brałem z foto-net], ale faktycznie jest nieco kosmiczna. W asterze nie wiem ile kosztuje, bo się nie pytałem, a zajrzeć nie można, bo nie ma gdzie :-( [trochę na bieżąco to utrudnia]
robertdax, można zrobić mieszankę, jak ktoś chce, niech Ci kupi u nas 12-24, a Ty jemu kupisz u Was 14 :mrgreen: obaj będziecie szczęśliwi. Niestety ja odpadam ze względów finansowych :-( a 14 mnie korci...

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
21 mm (ca 30 w małym obrazku) do wnętrz to stanowczo za mało. 14 mm do większości widoczków to trochę za szeroko (wszystko wychodzi takie jakieś małe i oddalone). Do reporterki się nada, pod warunkiem, że jest się w samym centrum wydarzeń. Stąd wniosek, że dla pełni szczęścia trzeba mieć oba te obiektywy. Choćby nie wiem skąd brać ceny, to i tak wyjdzie, że 12-24 jest tańszym rozwiązaniem :-D Pragnę jeszcze dodać, że istnieje coś takiego jak Sigma 10-20. Ponoć jest to całkiem przyzwoite szkiełko.

teta napisał/a:
Pragnę jeszcze dodać, że istnieje coś takiego jak Sigma 10-20. Ponoć jest to całkiem przyzwoite szkiełko.
niestety muszę przyznać rację alkosowi, który je sprzedał, bo... za ciemne! W jesienne i wczesnowiosenne popołudnia [o zimowych nie mówiąc] do reportażu się średnio nadaje [a ja niestety z tego względu już go pod uwagę nie biorę]

teta, nareszcie Cię troszkę widać, dobrze, że zaczynasz coś pisać, bo słuchać takich postoklepaczy jak ja to już nudno! ;-) :mrgreen: :-B

Wlasnie, a to za wasko a to za szeroko a to znowu za ciemno. Przegladnalem juz sample z tej Sigmy i niestety jednak brak jej powlok smc.Ale optycznie calkiem calkiem. Szkoda, ze nie ma stalego swiatelka :-(
Biorac jednak pod uwage SR i calkiem ok iso800, musze sie nad tym szklem zastanowic...
ps. jest dostepna od "reki" za 525eu

luknalem wlasnie na stronke rosyjskiego dystrybutora Pentaxa.
12-24/4 maja w ofercie na stanie za 715 euro
14/2,8 na zamowienie za 586 euro

robertdax
moze zastanow sie jednak nad DA 16-45/4 tanszy i tez niezly lub poczekaj na najnowszego zooma DA 16-50/2,8 SDM

asklop napisał/a:
lub poczekaj na najnowszego zooma DA 16-50/2,8 SDM
chcesz go finansowo wykończyć? :-P [chociaż może wcale nie :roll: , może będzie ok] ale ja też chyba zaczynam czekać... na DA*50-135.

tref napisał/a:
chcesz go finansowo wykończyć? [chociaż może wcale nie , może będzie ok] ale ja też chyba zaczynam czekać... na DA*50-135.

dlaczego :?: przeciez te obiektywy, ktore wymienil nie kosztuja tak wiele mniej niz ten nowy nadchodzacy zoomik Z SDM
ja mysle intensywnie nad tym 16-50/2,8, co by mojego kita podmienic. Ten dluzszy na razie nie wchodzi w rachube, raz z powodu braku miejsca w torbie, po drugie z powodu ceny. chce jeszcze dokupic DFA 100/2,8 macro.

jak znam zycie, to pewnie stanie na 12-24 :-P . pozostaje "tylko" przedyskutowac to z moja pania. Na szczescie sama czasami siega po moj aparat wiec mysle pozytywnie. Jesli nie to moze jednak Sigma.
(te dwa zomiki pokrywaja zakres ktory mnie interesuje)

bierz Pentaxa :-P

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
jest jeszcze tamron 11-18 pod pentaxa

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
???

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Cytat
???
Nie robią go chyba z naszym bagnetem, a jeśli nawet robią lub zaczną, to wieść gminna niesie, że to najsłabszy zoom z tych ultra-wide.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja bym bral DA 14. Nie dosc, ze jasniejszy to w dodatku wg. Niemcow najlepsza 14-tka na APS-C (bodajze test w Foto Magazin). Dodam do tego, ze to szklo lepiej wykonane niz DA 12-24, uzyto w nim sporo metalu i ma szeroki, wygodny pierscien ostrzenia, ktory w przeciwienstwie do DA 21 i DA 12-24 nie obraca sie w czasie pracy AF, czyniac QSF bardziej praktycznym. I to by bylo na tyle :-D

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
Poogladaj sobie tutaj: [Uwaga na przelacznik walut CHF-€]
http://www.toppreise.ch/

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
robertdax napisał/a:
jak znam zycie, to pewnie stanie na 12-24 :-P . pozostaje "tylko" przedyskutowac to z moja pania.

Polecam, mam od zeszłego roku i jest to bardzo dobry obiektyw. Świetnie robi pod światło, i wcale nie jest zbyt ciemny do wnętrz. Ogniskowa od 12 do 24 jest więcej niz super do większości potrzeb.

Odgrzewam...
Zdecydowalem sie jednak na *16-50 :-)
Dostawa niestety w czerwcu :-( , jakby kogos interesowalo to zaplacilem tyle :

http://www.digit-photo.co...rOBPE21650.html

Skocz do: